
Eigenlijk is de TopLine-soap, het onderzoek dat RTL liet maken en de ophef die ontstaan is, een grote roep om vaklui en een schreeuw om nu eens écht goed om te gaan met vakkundig onderhoud aan élke cv-ketel. Een terugblik en persoonlijke analyse, met wat vak-nuance.
Vorig jaar februari, op de Bouwbeurs, ging het bij Nefit in eerste aanleg niet over de beurs zelf en dat zal de komende VSK vermoedelijk niet anders zijn. Toen waren het de problemen met de branderdeksel uit de TopLine’s van 2006-2009, nu de publiciteitsgolf die ontstaan is door de RTL Nieuws-publicatie, over de in de installatiebranche al jaren bekende en erkende problemen met de brander en de wisselaar van deze toestellen. Geen veiligheidsrisico volgens het overgrote deel van de branche en een kwestie die op vakniveau al jaren onder een vergrootglas ligt. RTL en haar deskundigen vinden in hun wijsheid dat het toestel levensgevaarlijk is en dat Nefit informatie verzwijgt.
Onderdelen

Van de 125.000 branderdeksels waren er vorig jaar 80.000 nog niet vervangen. Een operatie die dit jaar conform de deal met de NVWA eindelijk afgerond wordt, nadat Nefit ook nog eens voorraadproblemen had. Het leverde gemor op bij installateurs, maar uiteindelijk worden de mouwen opgestroopt. Er zijn parallel aan dit verhaal na storingen, klachten en bij onderhoud gemeten afwijkingen inmiddels ook 25000 warmtewisselaars vervangen binnen de garantietermijn, waarvan het merendeel afgelopen jaar. Feiten die bewijzen: de gewraakte TopLine is alles behalve een succesnummer; een gegeven waar de markt, installateurs, eigenaren én Nefit al geruime tijd mee te dealen hebben. Maar een ‘killerketel’, zoals het AD de ‘alarmerende’ RTL-publicatie likkebaardend aandikt, een ‘CO-bom’, zoals onderzoeker Peter Coppes met gevoel voor nuance roept?
Incidenten
Incidenten die zich voordoen, worden gemeld, geteld en opgelost. In het geval van Nefit: warmtewisselaar: 63 gevallen bekend van smeltschade binnen het toestel, waarbij de schade in 8 gevallen ook aan de buitenkant zichtbaar was. Bij de slecht afgesloten branderdeksel ontstond 180 keer een probleem meestal met een storing tot gevolg. Bijna 250 incidenten waarbij elke er één te veel is. Gelukkig geen persoonlijk letsel bevestigd, dat aantoonbaar hieraan gelieerd is; wel zorgen en gedoe voor consument en installateur.
Proactief of reactief
Wel: het feit dat Nefit in 2017 nog een inhaalslag moet maken van een hersteloperatie die acht jaar daarvoor ingezet is en dan ook nog met leverproblemen kampt, getuigt niet van een buitengewoon actieve houding. Verwijtbaar of niet, de ogenschijnlijk reactieve houding rondom de TopLine komt Nefit nu duurt te staan. De drol die niet goed opgeruimd is, is nu in een ventilator gekieperd (in analogie op When the shit hits the fan), inclusief technische beweringen waar andere techneuten grote vraagtekens bij zetten. Maar dat ziet de consument niet.
Het effect
Het oplossen van alle geponeerde problemen, is allang niet meer genoeg om forse (imago) schade te ontlopen. De fabrikant zegt een volledig transparante en kloppende correspondentie met de NVWA te hebben, iets wat RTL in haar berichtgeving overigens in twijfel trekt, wat de warenwaakhond vervolgens weer niet bevestigt. Het verhaal heeft een hoog welles-nietes-gehalte gekregen en gaat allang niet meer of het probleem nu echt een probleem is. Enfin: we hebben een bange consument, een overspoelde installateur en een oer-Nederlandse kwaliteitsfabrikant die op basis van een theoretische kans op gevaar, beargumenteerd door twee deskundigen, publicitair op de rug ligt. Actief alle branders van 125.000 toestellen vervangen, was in de wetenschap van vandaag, destijds waarschijnlijk verstandiger geweest, in het licht van de imagoschade en herstelschade die Nefit nu te verstouwen krijgt. Achteraf is het makkelijk praten.
Waar liggen nu échte problemen
Er draaien zes miljoen gastoestellen in Nederland. Dit jaar zijn er dik 400.000 nieuwe toestellen geplaatst. En dat blijft nog wel even zo. Het mag geen verrassing zijn dat in een markt waar elke consument op elke hoek een ketel kan kopen, iedereen ze aan mag sluiten en slechts een deel van de toesteleigenaren zijn ketel volgens de kraakheldere fabrikantvoorschriften laat onderhouden, er incidenten ontstaan. Sterker nog: het moet helaas haast wel, het is al jaren zo. Elk merk kent zijn incidenten, permanent worden toestellen in detail aangepast en verbeterd en slechts een fractie daarvan komt naar buiten. Ook Agpo, ATAG’s Blauwe Engel, en Vaillant’s HR Solide en Remeha hebben hun problemen gehad. Daarbovenop: de prijsdruk en de economische crisis, de beperkte instroom van vaklui, heeft de markt met een gigantisch probleem opgezadeld.
Gebreken en de oorzaak
Elk vakbedrijf kent de zwakke plekken van verschillende toestellen. Betekent een incident per definitie dat de ketel onveilig is? De veiligheid rond het toestel is een samenspel. Er zijn heel veel installatiebedrijven die het niet zo nauw nemen de veiligheidsvoorschriften. Een goede CO-meting met een gekalibreerde meter, een goede (vervangen) rookgasafvoer. Net zoals er consumenten zijn die hun neus ophalen voor interesse in het apparaat dat met brandbaar gas, op 1600 graden Celsius warmte produceert op zolder, maar wel elke vijf jaar een nieuwe smart TV aan de muur schroeven. Prioriteiten.
Waar is de nuance?
Opvallend is de nuance waarmee de vakhandel omgaat met de publiciteitsgolf. Niet ontkennen, maar aanpakken; in het belang van de verontruste klant. De NVWA mag oordelen of Nefit in gebreke is gebleken en of de dik acht jaar durende correspondentierelatie over de TopLine hiaten bevat. Installateurs worden platgebeld. Ik zie elk klantcontact maar als een kans. Dat het grootste deel van de installatiemarkt in de publiciteitsgolf niets nieuws hoort en vooral verbaasd is over de heftigheid waarmee het opgediend wordt, is wel een teken aan de wand.
Wat leren we nu vooral?
De winst: zowel de onderzoekers in het RTL-bommetje en Nefit onderschrijven het belang van goed onderhoud door een installateur die zijn vak verstaat. En ieder huishouden heeft deze week even in zijn cv-ketel-hok gekeken, waarbij hopelijk veel mensen gezien hebben dat ze binnen een risicogroep van karig onderhoud vallen. Vorig jaar zijn er ondanks campagnes rondom koolmonoxide, de berichten over de erkenningsregelingen en de actieve promotie van CO-melders weer méér koolmonoxidedoden en gewonden te noteren dan 2016, kreeg ik bevestigd. Incidenten die niet in een theoretisch model zouden kúnnen plaatsvinden, maar die echt gebeurd zijn.
Nav. het @RTLnieuws nu direct al diverse onderhoudsverzoeken voor de #nefit #topline ontvangen. #impact #media
— Martin Koopman (@MartinKoopman1) January 9, 2018
UNETO-VNI roept @_NVWA op zo spoedig mogelijk actie te ondernemen en met een heldere uitspraak te komen over Nefit TopLine cv-ketels https://t.co/4tqwu6LLPQ pic.twitter.com/ODeYxpi2VI
— UNETO-VNI (@unetovni) January 10, 2018
Beste lezer
De kracht van de media
Media is iets waar informatie gedeeld kan worden, een machtig instrument die veel schade aan kan richten aan personen en of bedrijven. Vooral als er niet juiste informatie naar buiten wordt gebracht. Het wordt door personen zondere enige kennis van zaken naar buiten gebracht zonder de verantwoording te nemen van de schade die men berokkend.
Natuurlijk is het een vaststaand feit dat er een aantal branderdeksels los zijn gesprongen, dat ontkend het bedrijf ook niet, maar de negatieve aandacht is gevaarlijk te noemen. Ik hou van omdenken, zet eens in het nieuws dat Nefit 125.000 branders heeft laten vervangen van mogelijk een klein percentage wat problemen veroorzaakte.
En je moet je afvragen als er slecht onderhoud wordt gepleegd, zou dan het probleem bij de kabelfabrikant liggen of bij het onderhoudsbedrijf.
Wie weet nog de Atag ketel met hun hun wisselaar die lek geraakte, Remeha met hun maandagochtend ketel jaren geleden waar je voor de storingen een monteur erbij kreeg, Intergas en noem de overige merken maar op, mensen het blijft een product net zoals een auto, het komt van de lopende band en tja het kan ooit een maandagmorgen product zijn het is door mensen handen in elkaar gezet en door mensen handen onderhouden.
Vroeger hadden we de inspecteurs van de nutsbedrijven nog die konden handhaven, nu kan jan en alleman onderhoud plegen.
Het zou fijn zijn als het kaft van het koren werd gescheiden en men transparant onderhoud pleegt aan gasgestookte toestellen.
En dat er wordt toegezien op ingezette kennis en kunde van de onderhoudstechnici.
ing Ron.M.R Bosch. Owner, Tiab bv | TIAB Beheer bv | SECN | Project Management HVAC|BD|ET|DE|HR| Senior Teacher Installation Technology Build and Environment Installatiearchitect. Kwaliteitsborger. Vrije Denker.
ik vind het buitengewoon raar dat iemand die zelf de normen maakt ondertussen ook zijn eigen nest bevuild met krachttermen die wel wat minder mogen. Volgens mij is de drang om publiciteit te krijgen met tegendraadse meningen groter dan de maatschappij een dienst bewijzen al zal die dat zelf nooit erkennen uiteraard.
Frans
En wie neemt die man nu nog serieus? Met zijn gevoel voor fantasie kan hij beter in de Efteling gaan werken
maak je borst maar nat. Hij maakt ook de Nen-normen
Open brief: De veiligheid van onze cv ketel
De laatste tijd heeft de media een verhoogde aandacht voor de veiligheid, of meer de onveiligheid van onze verwarmings- en warmwater installaties. Zijn die toestellen/installaties zo onveilig of is er iets anders aan de hand?
Feit is dat na het afschaffen van de vestigingsvergunningen (de vergunning om gas toestellen en installaties te mogen aanleggen en onderhouden) onveilige situaties en ongelukken een duidelijk stijgende lijn vertonen. Moeten wij ons daar over verbazen of is dit een logisch gevolg van ons (niet) handelen?
Gelukkig is voor wat betreft het punt van aanleg van een installatie, mede naar aanleiding van media aandacht voor het aantal CO doden en het daarop volgende onderzoek en uitgebrachte advies van de onderzoeksraad voor veiligheid, op dit moment wetgeving in de maak, om de installatie en montage van een nieuwe cv ketel, vanaf medio 2019, enkel en alleen nog door gecertificeerde bedrijven en monteurs toe te staan.
En dan, dan niks meer? ……ja, dan niks meer. Dan mag die, gecertificeerd gemonteerde cv ketel, het liefst minimaal 10-15 jaar “ongestoord” branden.
Ter verduidelijking wil ik een vergelijk maken tussen twee belangrijke verbrandingstoestellen in ons leven, onze heilige koe de auto, en de cv ketel. De ene voor onze voordeur, de ander lekker knus en intiem naast of boven onze slaapkamer.
Als je een cv ketel vergelijkt met een auto die gemiddeld 50 km per uur aflegt, dan “rijdt” de gemiddelde cv ketel, met 1500 branduren per jaar, een afstand van 75.000 kilometer. Jaar in jaar uit.
De nieuwe auto wordt, al jaar en dag “gecertificeerd gemonteerd” aan ons verkocht. Maar toch vindt bijna iedereen het vanzelfsprekend dat na 20.000 tot 30.000 kilometer een onderhoudsbeurt noodzakelijk is, vitale onderdelen voor een veilig gebruik nagekeken en eventuele defecten of tekortkomingen hersteld worden. En de gebruiker die dit laatste overbodig en/of onnodig vindt, wordt bij de eerstvolgende APK keuring “beloond” met een rijverbod.
Wat vinden wij er met z’n allen van dat in Nederland een paar miljoen ketels “rondrijden” die nog niet eens afgestoft worden, laat staan een periodieke onderhouds- en veiligheidsinspectie op vitale onderdelen. Ook niet bij 500.000 kilometer of meer op de teller.
Mag iedereen dat voor zichzelf beslissen of toch liever een verplichte APK, uitgevoerd door een gecertificeerde monteur?
Natuurlijk heeft ieder fabrikant wel is een serie waar het niet helemaal goed mee is gegaan, maar die problemen kunnen dan altijd opgelost worden.
Maar alles valt of staat met een goed en vakkundig onderhoud dat staat als een paal boven water, Bedrijven die het niet zo nauw nemen en graag 10 tot 12 ketels op een dag onderhouden krijgen zelf de deksel op hun neus, dan loop je achter de feiten aan te hollen.
wij doen er maximaal 4 a 5 op een dag als je mazzel hebt. ( geen seriematige ).
Ons storingspercentage bij een periodiek onderhoud 1 x per 18 maanden ligt lager dan 2 % tegenover soms wel 25 % of meer bij de grote ketelpoetsers
Wat ik alleen niet van al die fabrikanten snap is dat ze allemaal en altijd in iedere handleiding of maar iets verwijzen naar de voorschriften en de erkende installateur, terwijl ze zelf allemaal (dealers of partners) op hun lijsten hebben staan die …….. helemaal niet erkend zijn, hoe kan dit dan. ???
Sterkin en KVINL hebben toch ook geen beunhazen in hun registers staan, en ome Jaap van de hoek mag toch ook jou auto niet APK keuren ?
Ik heb deze vraag vorige week nog is voorgelegd bij Nefit via hun facebooksite, maar daar krijg je dan wijselijk geen duidelijk antwoord op, en dat hebben ze allemaal.
Fabrikanten zouden zelf is wat serieuzer om moeten gaan met voorlichting aan de consument en zeker hun marketing is wat beter aanpassen want we hebben het over heel serieuze producten daar horen mijn inziens zeker geen ketelmania, ballonnen, vlaggetjes of spaarpunten bij .
Bij de door mij een, twee jaarlijks gecontroleerde Topline modellen zijn door op tijd ingrijpen nog geen enkel “gevaarlijk” probleem ontstaan. En in samenwerking met Nefit ga ik daar gewoon mee door. En de consument die pas een monteur laat komen wanneer dat het hun uitkomt en zelf nodig vinden moeten dat zelf weten. Maar die mogen dan niet in het nieuws vermelden dat ze een slechte ketel is verkocht.
… euh, u zegt hierboven waarachtig: “… door op tijd ingrijpen …”?
Dat komt door mijn dyslexie