
Enkel opleiden voor instroom in het installatiebedrijf is allang niet meer voldoende. Interne kennisontwikkeling is namelijk een continue proces geworden. Hoe doen wij dat?
Â
Wij zijn sinds enige tijd bezig om ons installatiebedrijf om te bouwen naar een lerende organisatie. De combinatie van een maatschappij in transitie en technologische ontwikkelingen die elkaar in steeds rapper tempo opvolgen, zorgen voor een verandering van de klantvraag. Om aan deze veranderende klantvraag te kunnen blijven voldoen moet ons bedrijf, en daarmee alle medewerkers, leren om te gaan met deze nieuwe dynamiek.
Â
Trend: een eigen bedrijfsschool
Tot voor enkele jaren terug beperkte de kennisontwikkeling binnen onze branche zich voor 80% tot het opleiden van de instroom welke we uitbesteden aan opleidingsorganisaties omdat we het te druk hadden met ons installatiewerk. Tijden veranderen en langzaam komen we tot het besef dat dit niet voldoende is. De focus zal compleet verschuiven van opleiden buiten het bedrijf naar kennisontwikkeling binnen het bedrijf. Het regulier onderwijs en ROC’s hebben moeite om deze ontwikkelingen bij te houden en hierop tijdig in te spelen. Daarom worden er overal in Nederland door bedrijven bedrijfsscholen opgericht. Interne kennisontwikkeling zal een van de belangrijkste kerncompetenties zijn om succesvol te kunnen blijven ondernemen als installatiebedrijf.
Â
Leren doe je samen
Interne kennisontwikkeling is in tegenstelling tot het traditionele opleiden een continue-proces zonder begin en zeker zonder einde. Het vraagt om flexibiliteit en maatwerk. De wijze waarop deze kennisontwikkeling zal plaatsvinden zal ook compleet anders zijn. We leren met elkaar en van elkaar, want leren doe je samen. Heel soms klassikaal maar veel vaker 1 op 1 of alleen, én vanzelfsprekend digitaal ondersteund. Op de werkvloer samen met bevlogen en ervaren collega’s.
Â
Van onderaf
Duurzame kennisontwikkeling kan enkel bottomup plaatsvinden vanuit een innerlijke behoefte van elk individu om zichzelf te willen blijven verbeteren. Een levenlang leren zal bepalend zijn voor ieders toekomst. Om structuur te geven aan dit leerproces vanaf de werkvloer hebben wij binnen ons bedrijf De VerbeterKeet ontwikkeld. In de bouwkeet op de bouwplaats gaan medewerkers samen verbeterpunten signaleren, samen verbeteroplossingen bedenken, samen verbeteracties uitvoeren en het allerbelangrijkst samen verbetersuccessen delen. Wellicht zijn het in de ogen van buitenstaanders triviale verbeteringen of futiliteiten. In mijn ogen zijn het gigantische stappen voorwaarts voor onze medewerkers en voor ons bedrijf.
Goed verhaal Marc!
Ben er geheel mee eens, als je ziet wat de kennisinstituten opleveren is het heel bedroevend. dat kom ik ook heel vaak tegen.men kan een integraal berekening maken maar niet een eenvoudige leiding of kanaalberekening.
Ook de klantenbenadering is niet zoals het hoort, men heeft vaak de instelling u vragt wij draaien, maar diegene die vraagt heeft vaak niet de kennis en dan krijg je later problemen.
Zeker een mooi verhaal.
Dit verhaal vertel ik al jaren aan installateurs en managers in het onderwijs.
Het is toch zo’n mooi beroep.
Er is zelfs een ROC in Den Haag die in zijn vaandel voert: Trots op techniek.
Maar er zijn geen financiële faciliteiten beschikbaar.
Maar laat ik mij eerst voorstellen.
Ik ben gepensioneerd docent installatietechniek.
Na jarenlang ageren tegen de verloedering en uitholling van het lesmateriaal, opgelegd door het ministerie, ben ik met vervroegd pensioen gegaan om mij als zzp’er in te zetten voor de praktijkbegeleiding en het geven van bijlessen in kennisoverdracht aan leerlingen waar respectievelijk de werkgevers en het reguliere onderwijs tekort is geschoten.
Hiervoor vele installateurs benadert en bij sommige heb ik met weinig succes (achteraf) een cursus kunnen verzorgen.
Waarom geen succes? In het begin waren de opdrachtgevers erg enthousiast, maar lopende de cursus klaagde men over de tijd die het kostte, er moesten werken opgeleverd worden.
Ik heb daar wel begrip voor, tenslotte moet er brood op de plank komen.
Waar ik mij aan erger is het klagen van de installateurs dat er zo weinig kennis is bij leerlingen. Men zou eens de hand in eigen boezem moeten steken en bereid zijn te investeren in kennis en onderwijs.
Zolang men nog steeds loodgieters in personeelsadvertenties vragen heb ik mijn bedenkingen.
U bedoelt het goed, dat valt te prijzen, maar wat is de praktijk? Ik wens u veel geluk.
Mijn motto: kennisoverdracht is behoud van kwaliteit.
Dit ik mijn ervaring.
Helemaal mee eens, blijven leren is noodzakelijk.Al onze elektrotechnici komen via http://www.tpservices.nl. Elektrotechnici via een externe partij garandeert veelal de juiste persoon voor de juiste zaak, ze kunnen immers de persoon kiezen ipv standaard één persoon in dienst die alle kennis zou moeten hebben. De trend van bedrijfsscholen zijn begrijpelijk, zo kan er immers worden bepaald welke kennis het belangrijkst is en wordt overgedragen. Oosenburg heeft een goed punt: kennisoverdracht is behoud van kwaliteit, dit geldt zeker voor installatietechniek.
Goed initiatief om binnen het bedrijf een leerplek te maken, waar mensen hun kennis kunnen en willen delen!
Aanvullend wil ik u graag wijzen op het onderstaande initiatief: Build-up Skills. Een programma om ervoor te zorgen dat we in Nederland aan de Europese normen voor het gebruik van herwinbare energie in de gebouwde omgeving kunnen voldoen. https://buildupskills.otib.nl/
Dit kan uw initiatief wellicht versterken, omdat hier de kern is meerdere branches, met deelnemers vanuit de bouw- en installatiewereld, samen te laten werken aan verduurzaming. Een deelnemer vanuit uw bedrijf kan zo kennis van buiten opdoen en dan via de VerbeterKeet zijn/haar collega’s informeren.