
Natuurlijk, je bent niet de installatietechniek in gegaan vanwege de outfits. Toch wil je goed verzorgd voor de dag komen in kleding die vooral ook functioneel is.
Alleen al in werkbroeken is zoveel keuze, dat het soms lastig vergelijken is. Want waar let je nou op? Ik heb een aantal eigenschappen voor je op een rij gezet, zodat je beter kunt bepalen wat voor jou echt belangrijk is.
Stof
Alle materialen hebben hun eigen voordelen. Zo blijft bij polyester de kleur beter behouden, waardoor je werkbroek langer een goede uitstraling heeft. Doordat het een wat elastische stof is, blijft ook de maat beter behouden. Katoen is iets minder slijtvast, maar heeft weer als voordeel dat het comfortabeler zit. Bovendien is dit natuurproduct luchtdoorlatend en warmte-isolerend, en neemt het vocht goed op. Ideaal voor verschillende weertypen dus, of de overgang van binnen naar buiten. Maar er zijn veel werkbroeken waarin beide stoffen verwerkt zijn. Bovendien zijn er broeken die verrijkt zijn met materialen om deze water- en vuilafstotend maken.
Stevigheid
Een werkbroek krijgt vaak behoorlijk wat te verduren, dus let erop dat je materialen kiest die niet snel slijten. Sommige werkbroeken zijn versterkt met cordura. Cordura is 10 keer sterker dan katoen en bovendien erg slijtvast. Vaak zie je dat bijvoorbeeld kniezakken van cordura zijn gemaakt. Daarnaast zijn de naden erg belangrijk om op te letten. Hoe beter die gestikt zijn, hoe steviger de broek. Let wel op dat de broek niet te zwaar wordt. Zo kan een lichtgewicht broek met verstevigingen op de juiste plaatsen veel comfortabeler om te dragen zijn dan een broek van het sterkste materiaal.
Pasvorm
Er zijn werkbroeken met allerlei aan- en toepassingen voor een betere pasvorm. Kies bijvoorbeeld een broek met voorgebogen pijpen voor meer comfort als je op je knieën werkt. Speciale inzetstukken in knieholte of kruis zorgen voor nog meer bewegingsvrijheid. In veel werkbroeken is elastaan verwerkt. Hiervan wordt een werkbroek rekbaarder. Met een elastische tailleband heb je bovendien geen riem nodig. Er zijn ook werkbroeken met een dubbele zoom waarmee je de broekspijpen kunt verlengen. Ideaal als je wat langer bent.
Zakken
Er zijn heupzakken, achterzakken, pennenzakken, gereedschapszakken, GSM-zakken, cargozakken, afritsbare zakken, open zakken, zakken met klittenbandsluiting, zakken met klep, extra riemlussen voor een workerzak, hamerlussen… Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een speciale zak of lus voor. Bedenk dus van tevoren wat voor jou belangrijk is en zoek daar de juiste broek bij uit.
Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Proforto.
nice work trousers any chance you can direct link them to weshop please
Rick,
Misschien lees je dit, maar wat is een “perfecte” werkboek?..
Lees het niet als negatief, maar vele broeken staan mooi en zijn voor een bepaald type werk geschikt (zie de mooie foto’s in de brochure’s)
Maar Ik “mis” nog wel bepaalde type broeken.
Broeken met beter waterweerbaarheid als je op je knieën zit aan de dakrand, broeken waar de zakken niet meteen vol zand zitten als je de kruipruimte in gaat.
Ja en dan graag een broek die een gevarieerd werk aankan, niet voor elk werk een andere broek. Dan heb je vijf (geschikte) verschillende broeken.
Dus….. bestaat de perfecte broek wel. Voor mijn als installateur in de verbouw branche niet echt.
Gr van Eck