
Economische cijfers van de bouw bijhouden. Ik deed het jaren niet meer.
Tot 2010 hield ik de cijfers van het EIB netjes bij. Over de ontwikkeling van de orderportefeuille van de woningbouw en U-bouw bedrijven. De eerlijk gebiedt me om te zeggen dat ik hiermee ben gestopt. Zonder die cijfers wist ik ook wel dat het kommer en kwel was.
Trigger
Een artikel in Cobouw van begin mei triggerde mij om weer eens in deze cijfers te duiken. Ook gezien het feit dat wij binnen ons bedrijf ook deze groei ervaren. In maart 2015 is de orderportefeuille voor woningbouwbedrijven met 0,5 maand toegenomen t.o.v. februari 2015, naar 7,9 maanden.
Wat is hier nou zo bijzonder aan? Wanneer je de periode 2003-2013 neemt is er geen enkele maand te vinden waarin de orderportefeuille binnen een maand met 0,5 maanden is toegenomen.
Waarom dan nu wel? Tussen 2008 en 2015 is naar schatting 15%-25% aan capaciteit uit de markt verdwenen dus de bedrijven die er nog zijn zitten sneller vol. Daarnaast zijn bedrijven nog zeer terughoudend met het uitbreiden van hun capaciteit gezien het nog zeer slechte prijsniveau.
Doorlooptijd
Wij merken dit nu bijvoorbeeld in de doorlooptijd van kopers in sanitairshowrooms. De meeste projectwoningshowroom zitten al weken vol, en het herstel dient zich pas aan. Daarnaast zien wij een explosieve ontwikkeling in de toepassing van BIM bij deze woningbouwprojecten.
Kortom: de dynamiek van de woningbouwconjuctuur zal een ander patroon gaan vertonen dan voorheen maar niet alleen dat. Ook de wijze waarop zal door BIM, prefab, NulOpMeter en dergelijke ontwikkelingen anders zijn.
De nieuwe werkelijkheid
Deze kwalitatieve en kwantitatieve krapte zal tot gevolg hebben dat we niet meer op projectbasis zaken met elkaar kunnen doen op basis van de laagste prijs maar vooraf afspraken maken om langdurig projectoverschrijdend met elkaar te samen werken. Met als doel een optimaal rendement te realiseren door van elkaar te leren en zo bij elk project weer een stukje beter te worden. Gelukkig zijn er al een aantal partijen die dit inzien en op deze wijze succesvol samenwerken.
Wat ik na 5 jaar wel weer ga doen is mijn oude gewoonte oppakken en maandelijks de cijfers van het EIB bijhouden.