fbpx
Blog

Elke druppel benutten

De wildgroei van airco’s aan de gevels in het land, levert niet de mooiste aangezichten op. In veel gevallen is er weinig keus: het buitendeel moet ergens staan/hangen. En in de afweging lekker koel slapen versus een ontsierde gevel wint de nachtrust vaak.

Daar komt nog eens bij dat de nieuwe geluidseis de afstand tot de erfgrens gaat bepalen. En dan vallen in veel situaties ook de beste posities voor het zoemende kastje af. En we zijn wel zo pragmatisch dat het aangezicht van de buurt altijd lager op de prioriteitenladder staat dan het eigen welzijn.

Lelijke dingen?

Al die buitendelen en die opvallende leidinggoten voert de discussie over installatietechniek, de airco en de lucht/water-warmtepomp. Moeten we dit willen? Krijgen we Belgische toestanden, waar de welstand nooit bestaan lijkt te hebben. Hoe bereiken we die techniek voor het benodigde onderhoud. Allemaal factoren die ook een rol gaan spelen in technische keuzes.

Creatief met buitenunit

Het is dan ook niet gek dat de creatieve omkastingen, gespoten of bestickerde buitendelen en leidinggoten terrein winnen.  Ik ben nog altijd enigszins verbaasd over het gegeven hoe weinig creatief men in nieuwbouwwijken is met het wegwerken van deze units. Ook hier uitzonderingen daargelaten.

Koeling met regentonnetje

Terug naar de airco op de foto boven. De installatie werd opgemerkt door SCIOS-inspecteur Martein Baas. Hij mag en zal gezien worden deze loebes, en daar is weinig op af te dingen. Wat opvalt is de niet-alledaagse oplossing voor het condenswater. Niet in de goot, niet in de riolering, niet in een grindbedje of border. Deze bewoner heeft gekozen voor een mini-regenton met een kraantje eraan. Zodat na een nachtje koel slapen of een dag behaaglijk leven, de planten besprenkeld kunnen worden met kalkvrij water. Elke druppel optimaal benutten. Ook dat is duurzaamheid.

1 reactie op “Elke druppel benutten

  1. R schreef:

    Wel handig bedacht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.