
Als er een compagnon in het spel is, gaan aandelen niet per definitie over van vader op zoon, wanneer hier geen goede afspraken over zijn gemaakt.
Â
De praktijk is weerbarstig, ik weet het. Maar de waarschuwingen in mijn columns zijn het (soms) waard om rekening mee te houden. Al vaker heb ik aan de hand van afschrikwekkende voorbeelden uit de praktijk gewezen op het belang van afspraken.
Â
Vastleggen, vastleggen
Waar nodig moet u deze maken en natuurlijk schriftelijk vastleggen. Maar u moet ook weten welke afspraken u in het verleden heeft gemaakt. En zeg eens eerlijk, weet u dat precies? Enfin, onlangs stuitte ik weer op een ondernemer (laat ik hem Kees noemen) die dat niet meer precies wist, met alle vervelende gevolgen van dien.
Â
Eigendom
Toen zijn pensioenleeftijd naderde, vond Kees het tijd worden dat zijn zoon hem ging opvolgen. Geen probleem dacht hij, want hij beschouwde zijn aandeel in het bouwbedrijf als zijn ‘eigendom’, waarover hij dan ook vrijelijk kon beschikken. Maar zijn compagnon dacht daar anders over. Hij had plannen waarin de zoon van Kees geen enkele rol speelde. En toen Kees daadwerkelijk met pensioen ging, claimde hij het eerste recht om de aandelen van Kees over te kunnen nemen. Ja maar, zo hoor ik u denken, Kees mag toch zelf bepalen of en aan wie hij zijn aandelen verkoopt!?
Â
Eerst de compagnon!
Helaas, soms ligt dat anders. Destijds, bij aanvang van de samenwerking, hadden Kees en zijn compagnon afgesproken (en schriftelijk vastgelegd) dat de aandelen in hun gezamenlijke BV aan de ander moesten worden aangeboden bij het ‘met pensioen gaan’. Nu Kees ouder is dan zijn compagnon is hiermee in feite vastgelegd dat de onderneming uiteindelijk overgaat op zijn compagnon. Achteraf was dat, volgens Kees, niet de bedoeling. Maar voor dit voortschrijdende inzicht was het inmiddels veel te laat.
Â
Een andere zoon
Het wrange was dat zijn compagnon de aandelen niet lang na de overname doorverkocht aan zijn eigen zoon. Tja, het kan verkeren. Wees dus (nogmaals) gewaarschuwd: als u met een compagnon in een BV-structuur zit, is het verstandig om onderlinge afspraken te maken. Maar het is nog verstandiger goede afspraken te maken, de gevolgen daarvan te begrijpen en deze ook te onthouden.
Â
Tip en moraal
Mijn tip is daarom: hou de onderlinge afspraken in de aandeelhoudersovereenkomst en/of de statuten nog eens tegen het licht. En laat u zo nodig voorlichten over de mogelijke gevolgen van die afspraken. Wellicht kunnen deze nu nog gewijzigd worden.