
Wist jij dat? Wie zijn faalkosten met de helft terugdringt, verdubbelt zo z’n winst! En het reduceren van faalkosten zit ‘m vaak in heel simpele dingen. In deze blog geef ik je vier tips hoe je dat het beste kunt doen.
1. Vaste partners
Werk zoveel mogelijk met vaste partners. Je begrijpt elkaar dan beter. En je bent beter op elkaar ingespeeld. Dit zorgt ervoor dat je efficiënter werkt en dat er minder faalkosten optreden. Werk je veel voor aannemers? Dan zijn bouwbedrijven waar je scherp moet inschrijven vaak de beste partners. Waarom? Omdat die doorgaans goed georganiseerd zijn. Op het moment dat jij duizend uur calculeert, dan worden het er ook duizend. Daar heb je veel meer aan dan een aannemer die een hogere uurprijs biedt, maar er in de praktijk een bende van maakt. Daar moet je zover mogelijk van wegblijven!
2. Project-evaluatie
Ik zie dat nog teveel… Het is op de bouw zo druk dat dingen die nu fout gaan, de volgende keer weer fout gaan. Omdat tussendoor niet met elkaar gepraat wordt hoe dingen beter en slimmer kunnen worden gedaan. Daardoor blijven we bij wijze van spreken doorzagen met een botte zaag, in plaats van hem te slijpen. Houd daarom na afloop van elk project een project-evaluatie. En vooraf ook een fatsoenlijke kick-off. Bijvoorbeeld met de verkoper, de werkvoorbereider, de projectleider, de hoofdmonteur en de directeur. Weet je wat ik zo bijzonder vind? Er worden projecten aangenomen van 3.000 tot wel 5.000 uren. Maar er wordt heel weinig tijd vrijgemaakt voor een fatsoenlijke kick-off en eindevaluatie.
3. Directe waarneming
Het probleem van veel projectleiders is dat ze te weinig tijd hebben om langs alle projecten te gaan. En dat is jammer, want daardoor mis je wat er fout gaat op een bouwplaats. Maar je ziet ook niet dat de aannemer er bijvoorbeeld een puinhoop van maakt. En dat jouw monteurs niet verder kunnen, omdat hij niet op tijd met z’n tekeningen komt. Ik ken een middelgroot installatiebedrijf die twee man heeft vrijgemaakt om dagelijks alle projecten langs te gaan. Om zo te kijken wat er verbeterd kan worden. Wel wat extra loonkosten, maar de verlaging van de faalkosten is een veelvoud daarvan!
4. Laaghangend fruit
Faalkostenreductie zit ‘m ook in de kleine dingen. Die vaak te basaal zijn om te noemen. Bijvoorbeeld dat monteurs bij aanvang van een project op de bouwplaats soms een half uur op zoek zijn naar de juiste woning. Omdat de huisnummers nog ontbreken. Maar ook investeren in het juiste gereedschap is zo’n dingetje. Ook al kost zo’n tang 300 euro, je hebt het heel snel terugverdiend. Als het gaat om faalkostenreductie is er erg veel laaghangend fruit. Mijn belangrijkste tip: begin daar als eerste mee!
Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray