fbpx
Blog

Staar je niet blind op de omzet. Maar kijk bij de financiële cijfers van je bedrijf naar wat de toegevoegde waarde per uur is. Dit is een rekensom die je heel simpel kunt maken, door van de omzet je netto materiaalkosten en uitbesteed werk af te trekken. En dit te delen door het aantal manuren dat aan een project is gewerkt. Zo zie je in één oogopslag wat aan een project verdiend is.

.

Rekenvoorbeeld

Deze korte berekening kun je bijvoorbeeld maken bij het begin van een project, als je bezig bent met de offerte. Maar ook bij je nacalculatie. Om zo te zien of de toegevoegde waarde die je berekend had ook uitgekomen is. Als voorbeeld neem ik een project met een omzet van 12.500 euro. We halen daar de netto materiaalkosten van 5.000 euro van af. Je houdt dan dus nog 7.500 euro over. Van tevoren hadden we honderd manuren ingecalculeerd. Als je die 7.500 euro deelt door honderd kom je dus op een toegevoegde waarde van 75 euro per uur. Een mooi resultaat. Maar doe je er uiteindelijk 110 uur over, dan kom je in je nacalculatie dus op een toegevoegde waarde van 68 euro per uur uit. Je ziet gelijk het verschil. Gemiddeld is die 75 euro per uur een aardige richtlijn, ook afhankelijk van wat de salaris- en overige bedrijfskosten zijn. Maar meestal houd je daar een mooie winst aan over.

Hulpmiddel

Het berekenen van de toegevoegde waarde per uur is een handig hulpmiddel die je bij wijze van spreken telkens even in de rechteronderhoek bij een voor- of nacalculatie kunt maken. Veel installateurs die klant zijn bij ons, werken daar nu graag mee. Sterker nog, dagelijks sturen ze daar hun bedrijf op.

We hebben ook klanten die de ‘toegevoegde waarde per uur’ in de software hebben opgenomen. Bij één van die installatiebedrijven is de norm op 75 euro gezet. Zodra de toegevoegde per uur boven de 80 euro of onder de 70 euro per uur komt, dan gaat de directeur ernaar kijken. Maar zit het binnen die bandbreedte, dan zet de directeur er een vinkje bij. En kan ie dus door! Op die manier kan je heel simpel je projecten beoordelen. Daarbij is het enerzijds belangrijk dat je er voldoende aan verdient, maar anderzijds wil jij je als bedrijf ook niet uit de markt prijzen. Daarom is ook die bovengrens belangrijk.

Sturen

Met de berekening van de toegevoegde waarde per uur kun je ook bij de nacalculatie snel zien of je de toegevoegde waarde hebt kunnen vasthouden, zoals je die in de voorcalculatie had berekend. Zo niet, dan kun je daar met deze rekenmethode sneller op sturen. Als accountant en adviseur houd ik ervan om de cijfers zo plat mogelijk te slaan. Dus geen ingewikkelde jaarrekeningen en cijfers waar de klant toch niks van snapt. En dus ook niets aan heeft. In plaats daarvan presenteer ik bij een project veel liever de cijfers van de toegevoegde waarde per uur. Of op jaarbasis de toegevoegde waarde van alle projecten bij elkaar opgeteld. Als accountant is het niet onze bedoeling om het stuur over te pakken van een klant. Maar we kunnen je wel het stuur aanreiken. En daar is dit een heel handig hulpmiddel bij!

Stefan van Maasakkers is adviseur en vennoot bij RHM

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur en vennoot bij RHM accountancy en advies. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.