
De mondelinge belofte dat de servicelasten van een huurwoning dalen, is voor veel bewoners nog geen reden om warm te lopen voor een duurzame renovatie die een huurverhoging tot gevolg heeft.
Â
Sterker nog: alleen al het woord huurverhoging zorgt altijd voor de welbekende hakken in het zand, ook al krijgen huurders er een sterk verbeterde woning voor terug. Het is regelmatig een flinke klus om de benodigde handtekeningen -doorgaans 70% van huurders- te verkrijgen voor woningverbetering. En zonder draagvlak geen renovatie. Terwijl juist de bouwbranche staat te popelen om dergelijke projecten uit te voeren. Wanneer corporaties de knip willen trekken om hun verouderde woningvoorraad te verbeteren, en te verduurzamen, moet de markt dit met beide handen aangrijpen.
Â
Grootste flat
In Zeist werd een nieuw middel ingezet om met name de neuzen van huurders in dezelfde richting te krijgen als de woningbouwvereniging. Bij de renovatie van de L-flat in Zeist, het grootste flatgebouw van Nederland, heeft woningbouwvereniging De Kombinatie de huurders van de flat indertijd een woonlastenwaarborg gegeven. Daarmee heeft de huurder de garantie dat de totale besparing op de stookkosten altijd groter is dan de totale huurverhoging. De bewoner betaalt bij een normaal stookgebruik minder woonlasten per maand. Â De L-flat is in twee jaar tijd gerenoveerd, waarbij de nodige maatregelen zijn genomen om energie te besparen.
Â
Meten is weten
Onlangs hebben de bewonerscommissie ‘L-flat’, de Woonbond en de Kombinatie gecontroleerd of de totale energiebesparing werkelijk hoger is dan de totale huurverhoging. Eén jaar na de ingangsdatum van de huurverhoging, blijkt de besparing maar liefst € 40,30 per maand te zijn (bij de huidige gasprijs van ongeveer 63 cent). Daarmee gaan de huurders er fors op vooruit. De bewoners van de L-flat betalen sinds een jaar alleen voor hun eigen stookkosten, omdat alle huurders een individuele warmtemeter hebben gekregen tijdens de opknapbeurt van de flat. Ook zijn de woningen dankzij de grote renovatie veel comfortabeler en is het binnenklimaat sterk verbeterd.
Â
Besparing
De Woonbond is actief betrokken geweest bij de plannen voor energiebesparende maatregelen in de L-flat en bij het vaststellen van het resultaat van de woonlastenwaarborg. Onno van Rijsbergen, adviseur woningkwaliteit bij de Woonbond: “Dit is een spectaculair project, waar de 728 woningen van Label G naar C en B gingen. Nu is de werkelijke besparing bekend. De waarborg is ruimschoots gehaald. Toch valt de werkelijke besparing met 44% lager uit dan verwacht (60%). Mogelijk is er volgend jaar meer resultaat te verwachten, omdat dan pas het effect van de nu aanwezige individuele bemetering helemaal doorwerkt.”
Â
Blauwdruk
Mooie resultaten dus. De keiharde garantie van een woonlastenwaarborg helpt niet alleen bij het verkrijgen van draagvlak bij huurders voor renovatie. Het geeft bovendien de prikkel aan ontwerpende en uitvoerende partijen om meer kwaliteit te leveren voor een opdracht. Prestatiegericht renoveren kan dus voor opdrachtgever, huurder, uitvoerende partijen en de economie een zegen zijn. En het levert de bouwbranche iets heel belangrijks op: opdrachten. Dit succes kan een blauwdruk vormen voor ondernemers die ook op deze manier willen werken, en het begrip ‘terugverdientijd’ in een nieuw jasje willen gieten. Hier gaat het om een miljoenenproject, maar ook bij kleinschalige renovaties zouden dergelijke waarborgconstructies stimulerend kunnen werken om mensen en bedrijven over de streep te trekken te investeren.
Â
Financiering
Wordt toekomstige besparing hier aangewend om draagvlak te kweken, toekomstige besparingen kunnen ook gebruik worden om te financieren. Dat is onder meer het idee achter het Nationaal Fonds Energiebesparing, waar branche-organisatie Uneto-VNI momenteel fel voor aan het lobbyen is. Ook dit is een middel om de vastgelopen markt vlot te trekken. Waar de meeste banken het voorlopig (helaas) nog lelijk laten afweten bij financiering van verduurzaming, moet de markt zelf wel verder denken dan de spreekwoordelijke neus lang is.