Blog

Er worden nog dagelijks nieuwbouwwoningen opgeleverd met een gasaansluiting; binnenkort is dit verleden tijd. We moeten uiteindelijk allemaal van het aardgas af, daarom is het zo zonde dat er nog massaal woningen met een zo’n aansluiting worden opgeleverd. In mijn gesprekken hoor ik regelmatig dat gasloos nog niet leeft onder kopers van nieuwbouwwoningen. Veel  projectontwikkelaars geven aan dat kopers geen extra kosten willen maken ten opzichte van een traditionele installatie. Ze geven dit geld liever uit aan een mooie keuken of badkamer.

Wijzen

Is dit nou echt zo, of is het ook lekker makkelijk om niet verder te kijken dan je neus lang is? We moeten er met z’n allen wel een beetje moeite voor doen. De installateur geeft aan dat de ontwikkelaar het niet wil en de ontwikkelaar legt de ‘schuld’ bij de koper. De woningbouwvereniging zegt geen geld te hebben en wijst naar het Energieconvenant: Energielabel B in 2021. Uiteindelijk is iedereen druk naar elkaar aan het wijzen en gebeurt er niks.

Kansen

En dit terwijl er zoveel kennis is in de markt. In gesprekken, op beurzen en tijdens symposia word ik elke keer verrast door alle kansen en mogelijkheden rondom bouwen zonder aardgasaansluiting. Daarnaast zijn er zoveel voordelen voor de uiteindelijke bewoner. Dit op het gebied van comfort, gezondheid, verkoopbaarheid van de woning en uiteraard lagere woonlasten.  En last but not least. Een energierekening betaal je over 50 jaar nog steeds en gas wordt alleen maar duurder. Als er een hogere hypotheek wordt afgesloten om gasloos te gaan wordt de hypotheek hoger en wordt de energierekening lager. Een hypotheek is na 30 jaar afgelost, de energie rekening niet.

Pakken

Welke rol je ook hebt in het bouwkolom; Pak die kans! Ben je betrokken bij een nieuwbouwproject, laat je stem horen. Er zijn voordelen en argumenten genoeg en vroeg of laat moet je er toch aan geloven. Waarom dan niet nu al kennis en ervaring op doen?

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als project consultant over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs, en ervaart dat we allemaal veel van elkaar kunnen en moeten leren. Door ervaring in de ventilatiebranche, altijd bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *