fbpx
Blog

Er worden nog dagelijks nieuwbouwwoningen opgeleverd met een gasaansluiting; binnenkort is dit verleden tijd. We moeten uiteindelijk allemaal van het aardgas af, daarom is het zo zonde dat er nog massaal woningen met een zo’n aansluiting worden opgeleverd. In mijn gesprekken hoor ik regelmatig dat gasloos nog niet leeft onder kopers van nieuwbouwwoningen. Veel  projectontwikkelaars geven aan dat kopers geen extra kosten willen maken ten opzichte van een traditionele installatie. Ze geven dit geld liever uit aan een mooie keuken of badkamer.

Wijzen

Is dit nou echt zo, of is het ook lekker makkelijk om niet verder te kijken dan je neus lang is? We moeten er met z’n allen wel een beetje moeite voor doen. De installateur geeft aan dat de ontwikkelaar het niet wil en de ontwikkelaar legt de ‘schuld’ bij de koper. De woningbouwvereniging zegt geen geld te hebben en wijst naar het Energieconvenant: Energielabel B in 2021. Uiteindelijk is iedereen druk naar elkaar aan het wijzen en gebeurt er niks.

Kansen

En dit terwijl er zoveel kennis is in de markt. In gesprekken, op beurzen en tijdens symposia word ik elke keer verrast door alle kansen en mogelijkheden rondom bouwen zonder aardgasaansluiting. Daarnaast zijn er zoveel voordelen voor de uiteindelijke bewoner. Dit op het gebied van comfort, gezondheid, verkoopbaarheid van de woning en uiteraard lagere woonlasten.  En last but not least. Een energierekening betaal je over 50 jaar nog steeds en gas wordt alleen maar duurder. Als er een hogere hypotheek wordt afgesloten om gasloos te gaan wordt de hypotheek hoger en wordt de energierekening lager. Een hypotheek is na 30 jaar afgelost, de energie rekening niet.

Pakken

Welke rol je ook hebt in het bouwkolom; Pak die kans! Ben je betrokken bij een nieuwbouwproject, laat je stem horen. Er zijn voordelen en argumenten genoeg en vroeg of laat moet je er toch aan geloven. Waarom dan niet nu al kennis en ervaring op doen?

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

3 reacties op “Gasloos is niet kansloos

 1. Leen Wijland schreef:

  Nieuwbouwwoningen opleveren zonder gasaansluiting lijkt een goede manier om bewoners te dwingen naar alternatieven. Maar de marktwerking, vooral gestuurd door subsidiestromen, bepaalt vanzelf of mensen voor gas, elektra, warmtepompen etc. kiezen. En mede omdat het gasnetwerk mogelijk gebruikt kan worden voor waterstof, is het op dit moment kortzichtig om het nu al weg te laten.

 2. Sjaak schreef:

  Ik geef meerdere malen reacties op warmtepompen, ze zijn op zich hellemaal niet duurzaam.
  de markt wordt beheerst bouwkundige die totaal niets hebben met installatie techniek alleen voor dit teken €
  Er is helemaal niets innovatief aan warmte pompen en worden vaak totaal verkeerd geïnstalleerd waardoor de elektra energie rekening lekker doorloopt, met dank aan de kolencentrale/kernenergie PV gaat dat niet oplossen
  ik wil nieuwbouw verwarmen met de zon ZONDER warmtepompen, wie durft??

 3. Henk schreef:

  Gasloos?

  https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/deltaplan-waterstof.html

  Dit geeft de contradictie weer van het levensdoel van Politici en hun sloop van onze toekomst, zonder referenda en zonder democratie.
  De willekeurige waarde van valuta regeert, doelbewuste probleemimplementatie van lobbyisten verslinden onze werkuren, onze toekomst.

  Als Groot Brittannië zijn land terug heeft, kan er met Amerika weer gekozen worden voor ONZE toekomst, zonder fakemedia met de democratie waarvoor gevochten is, zonder dat we worden bespied, belogen en bedrogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.