fbpx
Blog
Gebakken lucht voor machtige managers

Maandelijks krijg ik uitnodigingen voor de seminars van Denk Producties thuisgestuurd. Deze week viel er weer eentje op de deurmat: Verbaal meesterschap – woorden ZIJN daden!

 

Het programma beloofde het neusje van de zalm over ‘mensen beïnvloeden’, ‘overtuigingstechnieken’, ‘geraffineerd spelen met emoties’ en ‘de kracht van hypnose’.
 

‘Macht’, zo schreeuwde het programmaboekje, ‘komt niet voort uit kennis of vaardigheden’. Mee eens. Macht draait om bluf, het juiste imponeergedrag, de juiste mensen kennen. Meer hoef je niet te kunnen om je banksaldo te laten groeien. Kennis en vaardigheden zijn voor sukkels.

 

Het Grote Niks

De opmars van gebakken lucht gaat onverdroten verder. Gebakken Lucht en zijn onafscheidelijke tweelingbroer Opgewarmde Kots doen het uitstekend in organisaties en bedrijven, in samenleving en politiek. Met Het Grote Niks worden miljarden verdiend. Als het vertrouwen op de beurs verdampt, blijkt je belegd vermogen plots in rook verdwenen. Bankgaranties heb je -totdat je ze kwijt bent. Voor het pensioen steekt niemand meer een hand in het vuur. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Door verbale meesters wordt het allemaal keurig ‘van het niks in de leegte gegoten’. Netjes inpakken. Mooie strik eromheen. Werkt fantastisch!

 

Snijden, snijden, snijden

We zien het overal gebeuren. Er wordt gesneden in essentiële basisvoorzieningen. Scholen voor autistische kinderen moeten verdwijnen. Onze ambtenaren laten zich foppen door de gelikte praatjes van een stelletje Italiaanse maffiosi met een waardeloos product genaamd Fyra. (Beste ambtenaar, voor eens en voor altijd: een trein koop je in Canada, Scandinavië of Duitsland, niet in Italië.) En wat te denken van de ziektekostenverzekeraars, die miljarden winst maken met producten die voor het grootste deel van de tijd niet bestaan. Ondertussen wordt er bezuinigd op de handen aan het bed en dreigen ziekenhuizen failliet te gaan. Probeer de humor er maar eens van in te zien.

 

Scholing voor installateurs 

Nu heeft Lodewijk Asscher een banenplan gelanceerd. Er moet 1,2 miljard euro in de arbeidsmarkt gepompt worden. Asscher noemt in zijn brief aan de Tweede Kamer het belang van stages en werkervaringsplaatsen, scholing, arbeidsbemiddeling, outplacement en ondersteuning bij het in dienst nemen van kwetsbare groepen. Het klinkt goed. Want neem nou aannemers en installateurs. Die hebben nauwelijks capaciteit om te investeren in jonge vaklui. Het banenplan zal daar verandering in brengen, beweren onze politici. Meer dan hopen kunnen we niet doen, hopen dat het geld inderdaad bij de bedrijven terecht komt en niet blijft hangen op de ministeries, waar werkgroepen en subcommissies met verbaal meesterschap de controles, toewijzingen en adviezen naar zich toe trekken.

 

Overigens: het seminar duurt een dag en kost 995,00 euro (ex. BTW): www.denkproducties.nl

  

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.