
Waarom niet elke installateur overal alle details van kan weten lijkt mij behoorlijk duidelijk. Maar ik merk aan de publieke opinie dat de meningen daarover verdeeld zijn.
Zowel de eindgebruiker als de collega-installateurs onderling zijn bij situaties waar iets is misgegaan vaak van mening dat de uitvoerende installateur beter had moeten weten, dat de installateur alle kennis aan boord had moeten hebben. En dat tot op detailniveau van elk toegepast onderdeeltje in de volledige installatie.
Nou ben ik het tot op bepaalde hoogte wel eens met de stelling dat je moet weten wat je maakt. Vooral als het aankomt op alle veiligheidszaken waar je nu eenmaal mee te maken krijgt als je aan cv-installaties werkt – alleen al koolmonoxide en het voorkomen van problemen daarmee. Maar er is meer. Zo veel meer. Welke koppelingen mogen in een gasleiding en waar? Hoe dient een rookgasafvoer te worden aangebracht en met welke materialen mag je deze uitvoeren? En zo kunnen we nog een bijna eindeloze lijst maken met zaken waarvan elke installateur echt op de hoogte dient te zijn.
Hydrauliek
Los daarvan schrijf ik hier blogs over issues die op hydraulisch vlak liggen (als ik op punt a een klepje dicht laat lopen, wat gebeurt er dan op punt b?) en over zaken die te maken hebben met de specificaties van bijvoorbeeld thermostaten of vloerverwarmingsregelaars. Redelijk basale zaken dus, die niet veel met veiligheid te doen hebben, maar die zich wel bevinden in een segment waarin enorm veel aanbieders actief zijn en waarin je met veel nieuwe oplossingen en producten te maken hebt. Kunnen wij dan echt van de installateurs eisen dat zij van alle in de markt aanwezig zijnde producten alle details afweten? Of vinden wij dat ze werkzaamheden waar een vaste klant om vraagt maar niet moeten uitvoeren, omdat ze niet alles van de gevraagde producten afweten?
En hoe ver moet die kennis – als die er is – gaan? Moet de installateur ook alle details weten die een servicemonteur vaak door jarenlange ervaring heeft opgedaan? Is de installateur slecht of verkeerd bezig als hij/zij die diepgaande specialistische kennis niet heeft? Verdienen installateurs die hun werk naar eer en geweten doen het om afgebrand te worden als ze niet in de gaten hadden dat de folie in de ondervloer van het laminaat – dat na oplevering van zijn werkzaamheden werd aangebracht – een verstoring van draadloze signalen gaf? Of als een nieuwe bewoner in een bestaande situatie een zonnebank of passpiegel op een bepaalde positie plaatst, waardoor de radiatorknop niet meer met de centrale thermostaat kan praten? Hoe ver moet de kennis gaan?
Niet dom en onwetend
De reacties op de zaken die ik mijn blogs aankaart, liegen er vaak niet om. De installateur in kwestie wordt daarin veelal als dom of onwetend weggezet. En dat, lieve kijkbuiskinderen, is dus niet de bedoeling van mijn blogs. Ik geef jullie vanuit jarenlange service-ervaring tips om mee te nemen in jullie werkzaamheden, en de zaken die ik – door de kennis van jarenlang alleen maar problemen oplossen – heb kunnen oplossen deel ik graag om jullie daarmee verder te helpen. En mocht jij zelf tegen iets aanlopen, laat het me weten. Want ook jouw ervaringen deel ik graag met anderen via deze blogs.
In een markt met continu nieuwe oplossingen en (ver)nieuw(d)e producten kunnen we nu eenmaal niet allemaal van elk product alles afweten. Dus help elkaar door je kennis te delen!
Hey yvian leuke tekst kom snel weer eens langs voor een bakkie op de zaak
Ga ik doen Rian! Thanx voor je compliment.
Helemaal mee eens. Van een installateur wordt tegenwoordig ook verwacht dat hij de kennis van een professionele ICTer onder de knie heeft om al die zogenaamde “plug en play” (lees: plug en pray) apparatuur te laten communiceren. Ieder zijn vak toch?