fbpx
Uncategorized
Alternatief belonen

Je hoort tegenwoordig de gekste verhalen. Monteurs die elders worden weggekocht en 25 procent meer loon krijgen. Of werknemers die honderd euro loonsverhoging willen en voor dat geld – in plaats van vijf dagen – ook nog eens vier dagen willen gaan werken. Ook dat is een loonsverhoging van ruim 20 procent!

De vraag is of je daar als werkgever in moet willen meegaan. Hoe groot is de noodzaak? En wat als het economisch wat minder gaat? In plaats daarvan kun je veel beter alternatief belonen.

Alternatief belonen

Het grote voordeel van alternatief belonen is dat als het economisch wat minder gaat, je niet meteen hoog in je vaste kosten zit. Want een loonsverhoging kun je nou eenmaal niet een jaar later weer terugdraaien. Er zijn diverse mogelijkheden van alternatief belonen. Zo hoor je de laatste tijd steeds vaker dat werkgevers hun personeel extra kilometervergoeding geven. Bijvoorbeeld voor een periode van één jaar. Omdat de brandstofprijzen nu zo hoog zijn. Maar je kunt ook de telefoonkosten van je personeel vergoeden. Dat laatste is ook nog eens onbelast als een werknemer zijn telefoon voor een deel zakelijk gebruikt. Verder zou je met het personeel kunnen meekijken naar hun overige abonnementen. En of dit goedkoper of slimmer kan. Meekijken in de financiële huishouding van je medewerkers lijkt misschien wat tricky, maar de meeste mensen hebben er zelf vaak helemaal geen zin in om zich daarin te verdiepen. Door dat aan te bieden, doe je iets extra’s voor je personeel.

Je kunt ook nóg een stap verder gaan. Bijvoorbeeld door je werknemers de financiering van zonnepanelen aan te bieden. Een erg actueel onderwerp gezien de hoge energieprijzen van tegenwoordig. Je moet dat zien als een soort lening. Op het moment dat een werknemer daarmee honderd euro in de maand bespaart, kan hij die honderd euro gebruiken om gedurende vier of vijf jaar die lening terug te betalen. Op die manier levert die honderd euro in de toekomst ook echt iets op. Een andere alternatieve manier van belonen is bijvoorbeeld om het rijbewijs te betalen van je (jonge) monteurs.

Goede werksfeer

Waarom ik alternatief belonen zo belangrijk vind? Omdat je daardoor op een andere manier naar de loonkosten kijkt. Maak je die kosten vast – door een structurele loonsverhoging – dan kom je daar ook nooit meer van af.

Verder blijkt uit onderzoek dat het werknemers meestal helemaal niet gaat om alleen de hoogte van het salaris. Een goede werksfeer vinden ze vaak veel belangrijker dan wat ze nou precies verdienen. En die honderd euro extra zijn ze na een paar maanden vaak alweer vergeten. In plaats daarvan kun je dat bedrag veel beter opzij zetten. En er jaarlijks – als het goed gaat met het bedrijf – een goed feest van geven of een lang weekend weg met elkaar. Of misschien toch een extraatje aan het einde van het jaar. Daar heb je veel meer aan en het is tevens een goede manier om je personeel aan je te binden. Datzelfde geldt voor de andere genoemde voorbeelden van alternatief belonen. Het gaat erom dat je aandacht hebt voor je personeel en iets extra’s doet.

Stefan van Maasakkers is adviseur en vennoot bij RHM

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur en vennoot bij RHM accountancy en advies. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.