fbpx
Blog

De landelijke politiek is het nog niet gelukt om concreet invulling te geven aan de wettelijke erkenning die over een dik jaar op tafel moet liggen.

We zitten in het tweede stookseizoen na de keiharde conclusies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid; er ligt exact twee jaar lang een lijvig en kritisch rapport met concrete aanbevelingen op tafel. Koolmonoxide is en blijft een onderschat en onbegrepen gevaar. Sinds dit rapport hebben we ook de nodige incidenten voorbij zien komen, die voorkomen hadden moeten worden. Voor het perspectief: in dezelfde tijdspanne zijn er andere rapporten van de Onderzoeksraad verschenen waar –terecht- wél direct actie op ondernomen is.

Twee jaar na dato

De voornaamste conclusie die ik nu trek, is dat de veiligheid rondom de cv-toestellen, de koolmonoxide-incidenten en het gezond maken van een afgegleden vakgebied, niet de politieke urgentie heeft die installateurs het onderwerp wél toedichten. Niemand zegt het hardop, maar de prioriteit ontbreekt. De politiek mijmert over een toekomst zónder aardgas, maar laat nu al twee jaar de mogelijkheid na om écht door te pakken in de huidige markt mét gasgestookte installaties. Die 7 miljoen aansluitingen wél veilig en verantwoord laten werken, verdient meer prioriteit.

Heel veel woningeigenaren en duizenden installateurs zitten al lange tijd met vraagtekens. Sinds november 2016 staat zwart op wit dat het huidige erkenningsmechanisme de veiligheid van bewoners met een gasgestookte installatie niet kan borgen. Ondertussen zitten al die bedrijven die wel hun zaakjes op orde hebben, in het ongewisse. Welke kant gaat het op?

Vrijblijvendheid

Is er dan niets gebeurd? Achter de schermen wordt er ongetwijfeld hard gewerkt; al twee jaar lang. De branche stuurde een blauwdruk-erkenning naar Den Haag. Fabrikanten pakken het onderwerp op; denk aan de uitgesproken voorkeur voor concentrisch, en het verbeteren van en plaatsen van CO-sensoren in toestellen. Brancheverenigingen, brandweer, en certificerende instellingen doen campagnematig hun best, maar verzanden in de vrijblijvendheid.

800.000 ketels verder

Concentrische rookgasafvoeren hebben een zogeheten intrinsieke veiligheid door het ‘buis-in-buis’-principe. Bij lek van CO naar de buitenpijp zuigt de ketel dit aan en gaat op storing.

De installateur zit nog met dezelfde vragen en ergernissen als twee jaar geleden. Cv-ketels kunnen op elke straathoek worden aangeschaft, handige klussers schieten de vakhandel nog steeds onder de duiven. Er is geen dwingende systeemcertificering, geen effectief controle-apparaat, nog geen regie, en geen druk op de woningeigenaar om voor kwaliteit te gaan, bijvoorbeeld via zijn verzekeringspremie. En zo zijn er in twee jaar tijd ruim 800.000 toestellen in de markt gezet, met de hoop en verwachting dat het goed gaat. Bij gratie van het kwaliteitsdenken van de installateur zelf, en het morele besef van de burger dat kwaliteit écht een prijs heeft, en werk aan de gasinstallatie een écht vak.

En omdat we zelfs niet eens officieel bijhouden hoeveel mensen jaarlijks door koolmonoxide in het ziekenhuis belanden of zelfs overlijden, blijft ook het kwantificeren van de gevolgen natte vingerwerk. Komende maand vergadert de Tweede Kamer verder.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

3 reacties op “Geen prioriteit voor CO-dossier

  1. Richard schreef:

    Lag al in de lijn der verwachtingen.
    Ondanks dat ik mijn gaspapieren heb en mijn zaakjes op orde, verdom ik het om eerst te inversteren en klaar te staan.
    Het is een grote farche
    Zo is het ook al gegaan met de waarborginstallateur, brl 6001 en nog meer van die flauwekul.

    Het heeft alleen met geld te maken, niets meer en niets minder.

  2. charlie schreef:

    Heb twee brandweer mensen in mijn klantenbestand de een is al 27 jaar en de ander 14 jaar werkzaam in het vak en beide zeggen dat ze ondanks dat er regelmatig een verhoogde dosis koolmonoxide wordt gemeten ze nog nooit iets ernstigs hebben meegemaakt hooguit dat iemand goed ziek was geworden en na een checkup in de ambulance gewoon weer het huis in konden.
    en in 99 x van de 100 ging het om een oude geiser die in de keuken al 20 jaar zijn werk deed zonder onderhoud te hebben gehad.
    dus waar ligt nu het probleem ??
    ik denk bij het inkomen van de overkoepelende organisaties dat is mijn eind oordeel

    PS ik heb het niet over de bagger kwaliteit die we soms tegen komen want dat klopt en daar mag heus wel wat aan gedaan worden maar niet door een verplichte eerkenning

  3. John schreef:

    je omschrijft de reden waarom zelf al een 20 jaar oude geiser hangt in een min 20 jaar oud huis. in deze huizen veelal de luchtovermaat 1.2 welke voor open toestellen destijds golden beter gewaarborgd, mede omdat deze woningen niet kierdicht waren en er aan de luchtovermaat in de meeste gevallen ruimschoots voldaan. Het probleem is dat de diverse woningbouwcorporaties en particulieren deze woningen gaan isoleren en kier dicht gaan maken.
    Hier zit een groot deel van het probleem want er word NIET verder gekeken naar de installaties. dus de luchttoevoer van deze open verbrandingstoestellen word simpelweg voor een groot deel weggehaald, EEN 3 X HOERA VOOR DE REGELGEVING VAN VROEGER LUCHTOVERMAAT !!! Was deze er niet geweest was het al veel vaker mis gegaan.

    John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.