fbpx
Blog
Gegrepen door het fittinglampje

In het woud van allerlei concepten, businessmodellen en ingewikkelde marketingtaal, verlangen we wel eens terug naar ouderwetse ambacht.

 

Zeg eerlijk: de uniforme standaardstands op de Installatie Vakbeurs Hardenberg blinken niet vaak uit in originaliteit en creativiteit.  Een schotje, een banier, een paar stapelstoelen, een schaal pepermuntjes en standbemanning dat het net niet vol houdt op de gehele beursdag gemotiveerd uit de ogen te kijken. Het is een leuke beurs waar we veel informatie scoren, écht waar, maar een beetje toffe presentatie zou prikkelend kunnen werken. Maar ja, ook dít is een concept.

 

Maar gelukkig….

foto3.JPGGelukkig was daar het huiskamertje van het opleidingsbedrijf Installatiewerk Oost en Flevoland. Het oog viel direct op ambachelijk vervaardigde schemerlampjes van gietijzeren en loden fittingen, een klok van installatiematerialen en appendages; een inbouwreservoir annex aquarium, led-strips die koud en warm-waterleidingen nabootsten, en een leerlinginstallateur die dit op basis van KNX allemaal aan elkaar geknoopt had. En dit vanaf zijn mobieltje aan het besturen was; als een klein jochie dat apetrots met zijn net gekregen op afstand bestuurbare auto door de straat paradeert.

Kampioen

Die leerlinginstallateur bleek niemand minder te zijn dan Patrick Biesemaat, de Nederlands kampioen elektro, die komende maand op de EuroSkills zijn kunsten gaat vertonen. Mensen voelen aan de lampjes, kinderen kijken verwonderlijk naar de échte visjes boven de pleepot (niet spoelen!)

foto2.JPG

foto4.JPGHuiselijkheid

De hele opstelling werd nog eens gecomplementeerd door truttige gordijntjes, net iets te oubollig behang. De duistere, net iets te warme ambiance in de lokale Evenementenhal doet de rest.  Afijn; een mix van ambacht, moderne techniek en ouderwetse huiselijkheid. Gezelligheid en vakmanschap, onder het genot van een gehaktbal die verdronken is in de jus.

 

Keep it simpel

“De koppeling tussen techniek, ambacht en de huiselijkheid is een belangrijker pijler van Installatiewerk”, zegt Maarten Berkhout namens de opleider, die nadrukkelijk de verantwoordelijke voor de creatieve uitspattingen benoemt: collega Leo Benneker. “Iedere leerling wordt thuis bezocht, werkplaatsen hebben een huiskamer om de leerling het gevoel te geven van rust en vertrouwen. Daarin onderscheiden wij ons.”

 

foto6.JPGDe huiselijkheid als schil van vertrouwen, waarin talent tot ontwikkeling komt, en de student dus behouden blijft voor de installatiebranche. Het benoemen van je onderscheid of ambitieniveau tastbaar maken. Het is niet ieder bedrijf gegeven. Dit is een mooi voorbeeld hoe ongelofelijk simpel het kan zijn, zonder oneindig marketingbudget of huisstijldiscussie.

Ik wil óók zo’n lampje op mijn bureau. 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Gegrepen door het fittinglampje

  1. Sanne Woltjer schreef:

    Super gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.