fbpx
Blog

Elke installateur heeft wel iets van een geisertje in het trapgat hangen, een oude brander in de vensterbank liggen, of een emaille bordje op de deur geschroefd.

Maar zó extreem, als hieronder zag ik het nog niet vaak. Als groot liefhebber van installatietechniek, karaktervolle ondernemers, historie én verhalen met een hoog Man Bijt Hond-gehalte, was deze vlog een feest om te maken.

Er is zo ver ik weet maar één ondernemer in Nederland, die de volledige collectie voor het Nationaal Installatie Museum in oprichting al op zijn bedrijfszolder heeft uitgestald: ontmoet Jaap Schut, installateur in ruste, maar gepassioneerd ‘museumdirecteur’ van een indrukwekkende collectie. Een verzameling waar elk ambachtshartje sneller van gaat kloppen.  Vier-en-een-halve minuut pure vaknostalgie met een hoog Polygoon-gehalte.

Kolen, hout, stadsgas

Een reis door de tijd van zijn vakgebied; van 19e eeuwse houtgestookte tapwaterbereiders, tot ombouwsetjes, gereedschapskisten. Stortbakken van emaille en asbest, een leren gereedschapskistje, instructieplaten van de ambachtsschool, oneindig veel branders, geisers, fornuizen, kachels, radiatoren, witgoed. Een ouderwetse poepdoos, een zinken bad op wieltjes, vitrines vol kleine miniatuurtjes, bordjes, kasboekjes van meer dan 100 jaar installatiebedrijf in het Westland. Van kolen, naar stadsgas, naar aardgas. En jawel: de eerste HR-ketel (de Nefit Turbo) staat er ook al tussen. Want het mooie van geschiedenis is: het wordt dagelijks aangevuld.

Nationaal Museum

Dit jaar verkocht hij zijn meer dan 100-jarige familiebedrijf, waarmee hij meer tijd heeft voor deze bijzondere hobby. Maar de tijd tikt door. Wat gebeurt er straks met deze collectie? Deze zolder vol installatieschatten verdient misschien wel een veel groter, openbaar, publiek. Want de verhalen moeten doorverteld worden. Niet om dat het vroeger per definitie altijd beter was, maar wel om ook hedendaagse techniek, en onze verregaande eisen daaromheen in een hartelijk perspectief te plaatsen.

NB1: Contact met Jaap Schut? Zijn mailadres staat in de vlog.

NB2: Hart- en vakverwarmende vlogtips? Bijzondere locaties, mensen, projecten of gelegenheden: mail me.

NB3: Andere vlogs bekijken? Klik hier.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

6 reacties op “Over geisers en poepdozen (vlog)

 1. leo bikker schreef:

  Prachtige film Eddy en ik hoop dat er iemand of een organisatie is die dit “oppakt”.

  Dit moeten we koesteren het mag niet verloren gaan. Hulde en dank aan de heer Schut.

  Vriendelijke groet Leo Bikker

 2. Eddy Buiting schreef:

  Dank je wel, Leo. Geen toekomst zonder het verleden. Geen ondernemerschap zonder passie.
  Hoop dat het filmpje iets losmaakt.

 3. Ben Jorna schreef:

  Het zou zonde zijn als zo’n collectie verloren zou gaan. Misschien is het iets voor het oude ambachtenmuseum om deze collectie te conserveren voor de toekomst.
  Zie: http://www.ambachtenmuseum.nl/

 4. Sabine schreef:

  Hallo Eddy,
  Naar aanleiding van de uitzending van Andere Tijden over Heel Nederland aan het aardgas en het filmpje over JP Schut daarin, ben ik bij jouw vlog terecht gekomen. Ik had graag naar het Installatie museum willen komen, maar ik vind op internet berichten dat de firma failliet is gegaan. Heb jij wellicht meer info? (Ik heb zelf een Atag Cote d’Azur fornuis uit 1958 (van mijn oma) waar ik nog steeds met plezier op kook 🙂

  • jaap schut schreef:

   hallo sabine ,

   Het door mij verkochte bedrijf is afgelopen jaar jammerlijk failliet gegaan.
   De museum collectie is gelukkig in mijn bezit en bestaat nog steeds.
   Indien interresse kunt u contact met mij opnemen.

   • johan lam schreef:

    beste heer schut,

    ik ben de derde generatie in een klein loodgieters bedrijfje uit hilversum,
    wij zijn momenteel erg aan het ruimen na 70 jaar en heb nog een hoop interessante spullen over die ik niet wil en kan weggooien.
    ik zou het mooi vinden als ik u daarmee blij kan maken.
    wellicht heeft u eens tijd om mij te bellen om het hier over te hebben.
    ik verneem graag van u
    mvg johan lam.
    0621704744

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.