fbpx
Blog

Geluk-Op-de-Meter

Met belangstelling volg ik als installateur de ontwikkelingen rondom de realisatie van zogenaamde nul op de meter (NOM) bouwprojecten, zowel bij nieuwbouwwoningen als bij NOM-renovatiewoningen.

Zo’n 2-3 jaar na de start van Energiesprong en Stroomversnelling is nu de Energie Prestatie Vergoeding door de Kamer is, bemerk ik een verharding van de discussie tussen enerzijds de voorstanders van NOM welke zich steeds meer groeperen tot voorvechters, en de medestanders die zich stap voor stap mogelijk tot tegenstanders gaan ontwikkelen.

Radicaal

nul op de meterWanneer de Maximen, Jan Willemen, Aukjes en Jannen van ons landje verbaal de degens met elkaar gaan kruisen neem ik afstand. Want welk geloof je ook aanhangt, wanneer je te radicaal wordt en elkaar niet meer hoort en probeert te begrijpen, dan haak ik af.

Welke route?

We moeten onze woningen verduurzamen hierin vinden we elkaar. De weg er naar toe, daar verschillen we in.  De een kiest voor een revolutie de ander voor een evolutie. Who cares? Volg je eigen pad als woningeigenaar, woningcorporatie, bouwer of installateur. Zoek de juiste partners die bij je aanpak passen. Kies voor de weg waar je gelukkig van wordt.

Kat uit de boom

Voortschrijdend inzicht heeft mij als installateur doen besluiten om het NOM-strijdtoneel te verlaten en de kat uit de boom te kijken en me als bedrijf nog niet te binden aan een NOM-prestatieovereenkomst voor de komende 25 jaar waar ik mogelijk spijt van krijg. Met de huidige installatieconcepten, in combinatie met de EPV-voorwaarden kan ik enerzijds geen klantwaarden qua energieverbruik en comfort garanderen voor de bewoner en daarnaast geen sluitende businesscase garanderen voor mijn opdrachtgevers en mijn bedrijf. In mijn overtuiging wordt er niemand gelukkig van om van een woning een machine te moeten maken of erin te moeten wonen.

Kruisen

Ik blijf echter met veel belangstelling het pad van de revolutie volgen want een ding weet ik zeker wat leren we hier met z’n allen veel van. Over enige tijd kruisen wij niet meer onze duurzame degens maar onze duurzame paden. Mooi toch?

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

7 reacties op “Geluk-Op-de-Meter

 1. jeroen schreef:

  Spijker op zijn kop Marc van Delft. De ‘discussie’ verhard inderdaad de laatste maanden. Zeker nu er enkele tegenvallende resultaten naar boven komen in de NOM-pilot fase. Je merkt inderdaad aan de door jou aangehaalde personen dat er een verruwing plaatsvindt. Er komen steeds meer kritische geluiden. Ik blijf zeggen zouden mensen het echt heel erg vinden om een energienota te hebben van bv 30€ ipv nul euro?

  • Marc van Delft schreef:

   Jeroen,

   Bedankt voor je reactie!
   Bij NOM-projecten wordt uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik voor huishuishoudelijk gebruik. Wanneer dit gemiddelde goed is gekozen blijft 50% van alle bewoners in een NOM-woning een energierekening ontvangen. Dus Nul Op de Meter is een relatief begrip.

 2. Hans Baling schreef:

  Stoor me ook wezelijk aan feit dat nom per definitie allelectric warmtepomp moet zijn terwijl in sommige gevallen gewoon een gasketel over de totale afschrijving incl onderhoud een betere en meer duurzame investering blijkt. Maar dat past dan blijkbaar niet in het concept of lobbyt niet zo lekker

  • Marc van Delft schreef:

   Hans, bedankt voor je reactie.
   Geheel mee eens. Wanneer je de werkelijke onderhouds – en vervangingskosten van een cv ketel en een warmtepomp naast elkaar zet over een periode van 20 jaar, dan ligt die voor een cv ketel 3x tot 4x lager.

 3. Hans Baling schreef:

  Waarom zie je in geen enkel nom-project iets als groen bio gas en laten de lobbisten die volledig buiten beschouwing. Is toch kip met gouden eieren om 1)groningen te ontzien 2)poetin buitenspel te zetten 3)gebruik te blijven maken van gasnet (en dus te pleiten voor investeringen in dit net?

 4. Hans schreef:

  je ziet dat de theoretische invulling van een platform 31 niet overeen komt met de praktijk. Mensen zijn in hun dagelijkse gebruik niet te sturen en betere ventilatie dan natuurlijke ventilatie is nog steeds niet uitgevonden. Warmteverlies? een goed geventileerde woning verwarmd sneller en geeft meer genot en comfort.
  Helaas krijg je nooit een reactie als je leden van het platform 31 rechtstreeks benaderd.
  Wat is het verschil tussen theoretisch comfort en comfort in de praktijk?

  Stelling1:
  Is het rekenmodel van de NOM terecht door uit te gaan van het bedrag van de energienota voor de verduurzaming?
  Stelling2:
  Zou het mogelijk zijn voor een corporatie om elke woning incl. GWL te verhuren voor max 600 euro in de maand (is dat niet de NOM norm?)

 5. Arie Hazenberg schreef:

  Kijk je naar de totale kosten van het vervangen van de installatie van een NOM woning over 50 jaar, en we vergelijken dit met een woning met een normale installatie. Dan heb je het al snel over € 50.000 – € 60.000 meer investering voor de NOM woning, de huurder zal dat verschil dus nooit terug kunnen verdienen. Het lijkt me verstandig om met gezond verstand je bezit te gaan verduurzamen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.