
De wereld is een dorp, en Kenia ligt twee straten verderop. Een vraag: als installaties monitoren op afstand kan, kunnen zij dát dan ook (met hun uurloon uiteraard?)
Om de een of andere reden onthoud ik alle vernieuwende gezichtspunten die me in interviews zijn toevertrouwd. Daarom weet ik pertinent zeker dat ik het concept ‘gemiddeld wereldloon’ niet eerder uit de mond van een gesprekspartner hoorde dan 27 november 2013.
Uurloon
Op die dag vertelde ICT-bestuurder Bob Bolte van FNV Bondgenoten me erover tijdens een interview voor AutomatiseringGids, een vakblad voor de ICT-sector. Bolte: “Nederlandse ICT’ers moeten zich straks conformeren aan het gemiddelde loon in de rest van de wereld. Geloof me, daar krijgen we allemaal nog last van. Tot aan de regering toe, want die gaat inkomstenbelasting mislopen.”
Boter bij de vis
Een losse flodder? Volstrekt niet. Het was, zeg maar, een boter-bij-de-vis-verhaal, gestaafd door onweerlegbare feiten. Even daarvoor had Bolte me namelijk verteld over de vele honderden internationaal opererende websites die ICT-specialisten aanbieden. Op een community als www.topcoder.com staan 591.000 ICT’ers ingeschreven. Opdrachten worden aangenomen voor enkele tientjes, en vaak nog verdienstelijk uitgevoerd ook. Elke maand komen er 10.000 ICT’ers bij op Topcoder.com. Van Kenia tot de Filippijnen, van Mexico tot Brazilië, ze weten de online-community te vinden.
Net zo goed, voor minder geld
Zelfstandige Nederlandse ICT’ers, gewend zichzelf aan te bieden voor acht tientjes per uur, zien ineens dat een Keniaan het ook kan. Voor veel minder en misschien net zo goed. Dat is ook voor een journalist geen prettig idee. Want wat voor ICT’ers geldt, waarom zou dat niet ook voor journalisten gelden, en voor installateurs? Okay, twee straten verderop een ketelstoring verhelpen is natuurlijk een klusje voor de plaatselijke vakman.
Maar stel dat…
Maar wat te denken van geautomatiseerde werkzaamheden zoals gebouwbeheer, onderhoud op afstand of technisch ontwerp? Even ons mannetje bellen in Nairobi. Natuurlijk zijn er allerlei argumenten te bedenken om de onzinnigheid van dit betoog aan te tonen. Maar de toon is gezet, of we nu willen of niet. De wereld is een dorp en Kenia ligt twee straten verderop.