fbpx
Blog
Gezellig met zijn allen 'bouwvakken'

De start van de bouwvak is het moment dat traditiegetrouw de barbecues brullen, de doppen ploppen en het installatiekloffie bij velen voor een paar weken de hoek in gaat.

 

De bouwvak; de vakkundig gespreide traditionele driewekelijkse bedrijfssluiting, met de zomerborrel als welbekend ijkpunt, net als de kerstborrel een geschikt momentum om de collega’s in een informele setting te ontmoeten (dat lijkt me een prettig klinkend synoniem). 

 

Allemaal tegelijk

Hoewel al lang niet meer per CAO verplicht sluiten veel bouw en installatiebedrijven in de zomer hun deuren, om samen met de scholen te genieten van de geneugten van het hoogseizoen; goed weer, drukte aan de stranden, uitpuilende vliegtuigen, een volle Autoroute de Soleil, een gezellige wachttijd bij het veer of de tunnel, en een huurcaravan die prijstechnisch drie keer over de kop is gegaan. Het is iedereen gegund. De batterij moet worden opgeladen, en een langere periode aaneengesloten vrij is een goed en welverdiend recht voor elke werkende en ondernemer. Het is eenieder, wat u ook moge doen, gegund.

 

Winterstop

Een vanzelfsprekende collectieve zomerstop ‘omdat iedereen het doet’ is uiteraard al lang niet meer van deze tijd. Een gekoesterde traditie die is ingehaald door de tijd, en ook door de economie. Net als dat het krankzinnig is dat een voetbalcompetitie in de mooiste tijd van het jaar stopt -van mei tot september-, om vervolgens in de herfstmodder of in een vrieskist hun hobby of beroep uit te oefenen, voor minder publiek en op erbarmelijke velden.

 

Flexibiliteit als arbeidsvoorwaarde

Zo kunnen ook werkgevers en werknemers argumenten genoeg verzinnen om tijdens de Bouwvak door te werken, en voor een meer moderne variant van vakantiespreiding kiezen, zodat iedereen zijn batterij ‘on demand’ op kan laden voor de rest van het jaar. Het is zelfs een kans op onderscheid, want er zijn juist veel opdrachtgevers die juist dán hun werk ter uitvoering willen zien gaan. Er zijn plenty gezinnen die niet gebonden zijn aan schoolvakanties, en professionele klanten genoeg die 24/7, 365 dagen per jaar in dezelfde modus staan. Onder goede weersomstandigheden, en in een relatief rustige filevrije periode van het jaar doorwerken: er zijn collega’s die het doen, er bewust voor kiezen, en flexibiliteit is een prettige arbeidsvoorwaarde in de strijd om de spaarzame vakkundige jongere.

 

Airco’s verkoop je in de zomer, toch?

Vorig jaar trof ik serieus een schoolrenovatie aan, die tijdens de schoolvakantie stil lag. Wat te denken van een bijna wind- en waterdichte woning: tot over drie weken, duimen voor een droge zomer (niet dus). Het aircobedrijf dat in juli (!) drie weken gesloten is; het klinkt als een mop. Stel je voor dat een schaatsverkoper in januari een maand afwezig is. Of de aspergeboer die in mei drie weken niet thuis geeft, of de kerstbomen-teler die in december de deuren sluit omdat hij zo van wintersport houdt. De Italiaanse ijscoman die wegens hitte niet uitrijdt. Het is als een ontbijtservice met ochtendhumeur. Staat de branche aan de ene zijde keihard te knokken voor de eigen vorstverletregeling, maar gaat aan de andere kant in de zomer massaal de deur op de knip wanneer er juist geld verdiend kan worden. Ook daarover nadenken, is ondernemersgeest.

 

Kuddedieren

We zijn een raar seizoens-kuddevolk met zijn allen. Dat blijkbaar pas platte tv’s koopt vlak voor een WK, schaatsen laat slijpen als het een week vriest, dat pas diep in de kou van het stookseizoen een ketel vervangt, en het liefst naar de discotheek gaat waar een rij voor staat ‘want daar zal het wel gezellig druk zijn’. Het gekke is: wij doen er zelf vrolijk aan mee, want Installatie.nl gaat ook in de zomermodus, en we noemen dat zogenaamd komkommertijd, een net zo achterhaald ding. Wat het bij u ook gaat worden: wij wensen u, werkend of vakantievierend, een prettige zomer toe. Misschien zien we elkaar nog op de Autoroute de Soleil. Gezellig. U kunt me herkennen aan de stoom uit de oren.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Gezellig met zijn allen ‘bouwvakken’

  1. bouwvak 2014 schreef:

    Is al bekend wanneer de bouwvak in 2014 is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.