fbpx
Blog
Gezocht:  Installateur met groene vingers.

Onze bebouwde omgeving (rood) moet vergroenen en verblauwen.

 

We zullen in toenemende mate de daken en gevels van onze gebouwen gaan voorzien van een plantaardige schil (groen) die voldoende water (blauw) kan bufferen om onze riolen niet te laten overstromen bij de eerste de beste hoosbui. Allemaal bijzonder leuk voor hoveniers maar wat heeft dit met ons als installatiebranche te maken?  Meer dan u denkt. Het blijkt dat gebouwen met een groen levend tapijtje op het dak veel minder energie nodig hebben voor het verwarmen en koelen van het gebouw.  Maar ook pv-panelen presteren beduidend beter wanneer deze niet boven zwart bitumen worden geplaatst maar op een groendak.

 

Vanuit techniek

In het DNA van onze branche ligt echter verscholen dat wij op klimatiseringsvraagstukken  altijd antwoorden vanuit de techniek; koelmachines, lbk’s, ketels, warmtepompen, leidingen, kanalen, roosters , etc. Wij voegen alle componenten samen tot een werkende klimaatmachine.

 

Ecologie

Met warmte/koude opslagsystemen hebben wij in onze branche voor het eerst met ecologische aspecten te maken gekregen. Dit is echter pas een eerste stap. De komende jaren zal er een verdere integratie plaatsvinden tussen installatietechnologie en ecologie. Ecosystemen en gebouwinstallaties zullen zeer intensief gaan samenwerken.  Op de daken/gevels van onze (bestaande) gebouwen gaan we ecosystemen aanleggen die warmte,koude, water, elektriciteit en nog veel meer zullen leveren.

Door onze kennis over comfort is de installatiebranche bij uitstek geschikt om voor deze integratie te zorgen en hierin de lead te nemen, marktkansen te over. Naast een schroevendraaier en combinatietang zal ook de snoeischaar op termijn tot ons standaard gereedschap gaan behoren.

 

Beschikt u niet over groene vingers? Ga eens praten met een hovenier en maak samen een project. Wie weet is 1+1=3.

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.