fbpx
Blog

Een installateur vroeg me eens mee te gaan naar een klant waar hij een naregeling had geplaatst. Wat was het probleem? Deze mensen bleven klagen dat hun woning te warm werd, terwijl de installateur in de gegevens van de naregeling zwart op wit kon laten zien dat de regeling perfect werkte en geen enkel mankement vertoonde. Hij was ten einde raad, want de klant had inmiddels via een advocaat een forse claim bij de installateur gelegd voor extra gasverbruik na plaatsing van de naregeling.

Bij de locatie aangekomen, trof ik een prachtige, statige, oude villa in een bosrijke omgeving aan, echt een plaatje. Maar het was ook wel direct zichtbaar dat de schil van deze woning energetisch niet echt veel voor zou stellen. Dat vermoeden werd eenmaal binnen al snel bevestigd door de bewoners. Omdat het oude pand zo ontzettend veel warmte verloor en bijna niet warm te krijgen was, hadden ze heel bewust gekozen voor een naregeling. Daardoor hoefden enkel maar de kamers waar zij zaten warm te worden gehouden. En dat zou een slok op een borrel gaan schelen.

Ledenradiatoren

De warmtebron bestond uit twee flinke ketels die middels een cascaderegeling weersafhankelijk werden gestookt. Het afgiftesysteem was grotendeels gevormd uit de originele ledenradiatoren – echt waanzinnig mooi gerestaureerd en ook als blikvangers in de ruimtes geplaatst. De installateur had met veel pijn en moeite de kranen vervangen door thermostaatkranen. En hoewel dat natuurlijk een beetje afbreuk deed aan het uiterlijk, had hij netjes op elke radiator thermostaatknoppen gezet.

Daarnaast plaatste hij in elke ruimte een ruimtevoeler. Enerzijds zodat de bewoners per ruimte de gewenste temperatuur konden instellen, en anderzijds om het meetpunt niet te dicht bij de grote stralingswarmte van de radiatoren te hebben. In elke ruimte was één radiator uitgevoerd met een HR92-knop om de radiator te openen en sluiten. De overige radiatoren in de ruimte hadden gewone thermostaatknoppen. Zodra de ruimte warm genoeg was, gaf de thermostaat dit door aan de naregeling en werd de HR92 netjes gesloten.

Maar de bewoners vertelden mij dat alle ruimtes veel te warm werden. En dat was ook duidelijk zichtbaar op het bedieningspaneel van de naregeling: de gemiddelde ruimtetemperatuur was zeker 3 graden hoger dan de gewenste ruimtetemperatuur. En in de ruimtes waar geen warmtevraag was – dus de kamers die de bewoners helemaal niet wilden verwarmen – was het net zo warm als in de ruimtes waar wel warmte werd gevraagd. De gasmeter draaide overuren om deze villa warm te houden en dat terwijl er geen warmtevraag was. Zelfs als de bewoners alle thermostaten op 5 graden draaiden, bleef de woning veel te warm. Ze werden er helemaal gek van.

Puzzelen

De installateur snapte er op zijn beurt helemaal niks meer van. De naregeling werkte exact zoals hij moest werken, maar toch bleef de woning doorwarmen. Hij was al heel wat uren aan het puzzelen geweest en had ook de nodige componenten al vervangen. Maar de warmte bleef.

Wat de installateur in deze renovatie echter over het hoofd had gezien, was hydrauliek. Omdat de warmtebron weersafhankelijk wordt aangestuurd, is er altijd warmte beschikbaar. De bewoners hadden een krap budget, waardoor de installateur dacht een goedkope oplossing te bieden met slechts één HR92-thermostaatknop per zone.

Werkelijkheid

Inderdaad, dácht. In werkelijkheid pakte het anders uit. De radiatoren zijn allemaal voorzien van normale thermostaatknoppen en per ruimte is er dus maar één HR92-knop die daadwerkelijk dicht zal lopen als er geen warmtevraag is. De normale knoppen lopen echter pas dicht als de temperatuur hun instelling bereikt. En omdat de meeste knoppen op stand 4 stonden, was dat dus pas bij een ruimtetemperatuur van circa 22 graden. Dus ook als de HR92 is dichtgelopen, zal de warmte die de ketel geeft op basis van de weersafhankelijke sturing gewoon door blijven stromen in de radiatoren met gewone knoppen – óók in de vertrekken waar de bewoners de thermostaat op een gewenste temperatuur van 5 graden hebben gezet.

Je voelt het al aankomen: de samenstelling van de installatie in combinatie met de toegepaste naregeling was dusdanig dat de installateur de gehele claim aan de bewoners heeft moeten voldoen. En dat terwijl de installateur het zo goed bedoeld had. De bewoners hadden immers een krap budget, waardoor de installateur dacht een goedkope oplossing te bieden met slechts één HR92-thermostaatknop per zone.

Dit bleek uiteindelijk dus een heel dure les in hydrauliek en ongewenste doorstroming c.q. aanwarming.

Over Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens

Als voormalig zelfstandige in de wondere wereld van (na)regelingen, hydraulische (dis)balans en trouble shooten was Yvian (1972) werkzaam als Account Manager bij het nieuwe thuis van Honeywell Home: Resideo. Yvian Jenniskens overleed in 2023. Op haar verzoek blijven de blogs online. Yvian, vakidioot en moeder van twee had een passie voor social media, het delen van kennis, vrouwen in de (installatie)techniek én het oplossen van klachten.

Bekijk alle berichten van Yvian Jenniskens

13 reacties op “Goedkope oplossing leidt tot fikse verbruiksclaim

  1. Henrie Glasius schreef:

    Meer dan logisch verhaal.
    Je komt wat tegen zoo.

  2. Leon schreef:

    weersafhankelijke is niet de zuinigste manier van verwarmen, doe dan gewoon op de oude manier.

  3. Rian schreef:

    Tja, WA regeling is en blijft hopeloos
    En niet elke woning heeft baat bij een Evo home, hooguit 5% van de mensen heeft er wat aan. De rest snapt de regeling niet of wil niet weten hoe het werkt waardoor je tig keer onder garantie kan gaan rijden
    Ik heb tot nu toe pas 1 set verkocht in 5 jaar aan mensen die er ook iets aan hebben

    Wil je niet weten hoe het systeem werkt en heb je totaal geen verstand van verwarming krijg je geen Evo en ga je maar lekker stoken met je kamerthermostaatje

    • Yvian Jenniskens schreef:

      Vanuit de praktijk merk ik dat het werken met een (na)regeling vaak niet het probleem is maar de onbekendheid met hydrauliek en het daarmee ontstaan van onrealistische verwachtingen bij de klant.

      Met duidelijke uitleg aan de klant is mijn ervaring dat de markt voor en tevredenheid over (na)regelingen echt gigantisch is!

    • Sander schreef:

      Hi Rian,
      Mag ik jou eens bellen over mijn systeem?
      Mijn nummer is 0653446634

  4. Rchard schreef:

    Als ik het verhaal zo lees is het nogal logisch dat het niet ging werken. En waarom zijn de ketels weersafhankelijk gebleven ? Wanneer die op het Evo systeem aangesloten waren geweest was het probleem niet weg, maar wel kleiner geweest.

    • Lubbertus schreef:

      Wij zien evohome juist als een goed alternatief tov een wa regeling.

      Je kunt vraag gestuurt verwarmen.

      Het systeem had wel kunnen werken met 1 hr92 per ruimte, maar dan had je de wa regeling moeten afkoppelen, het was nog steeds niet ideaal maar had een boel ellende gescheelt

  5. andre schreef:

    Veel naregelingen geplaatst en aangepast. Het begint naar heel goed te luisteren naar de klant en horen wat de wens zijn en wat de klant verwacht.
    Vervolgens goed kijken wat de mogelijkheden zijn in de bestaande situatie. Ik maak vaak even een schets van de situatie zodat het hydraulisch ook kan. Regelmatig na storingen geweest waar na het plaatsen van een naregeling ( zone regelingen) geen rekening mee is gehouden met het hydraulisch aspect. Ook regelmatig naregelingen ( slimme gadgets) van de wand gehaald omdat de gebruiker er niet mee overweg kan, was mee verkocht met de nieuwe cv ketel. Ook wifi infrastructuur van de eindgebruiker instabiel waardoor de naregeling niet na behoren werkt.

    • Yvian Jenniskens schreef:

      Andre, bij Evohome werkt de (na)regeling ook gewoon als de wifi niet of slecht werkt. Wifi is enkel nodig om het systeem via de mobiele telefoon/tablet te kunnen bedienen maar lokale bediening (op thermostaten en op bedieningspaneel) blijft altijd mogelijk.

  6. Harry schreef:

    Een installateur????

  7. Nol schreef:

    Logisch verhaal. Alleen zo ik begrijp een riante villa, maar een krap budget voor de installatie?… met dat laatste begint de ellende al en vaak kenmerkend voor de E en W werkzaamheden. Dat mag allemaal niks kosten….

  8. martijn schreef:

    het hele verhaal gelezen, wat een raar verhaal.
    Installateur heeft er dus geen verstand van gehad en had beter voordat hij begon zich kunnen verdiepen in de zoneregelingen..dan was het binnen één minuut duidelijk geweest…

  9. john schreef:

    Weet jij hoe de meeste leidingen lopen in een oud pand?

    Nee dat zie je vanuit hier niet, loopt alles via een gezamenlijke aanvoer en retour naar beneden of is alles vertakt in het plafond en in de wanden?

    Dus een zone regeling zonder de gehele installatie hydraulisch aan te passen gaat niet voor een krap budget. En zeker niet zonder dat je de installatie hebt gezien.

    Maar dat wist ik al binnen een minuut!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.