
Hoe zit het met de kosten van jouw installatiebedrijf? Uit onze benchmark 2018 onder tachtig installateurs blijkt dat deze nu hard oploopt. Wat ten koste gaat van de winst. Maar wat kun je daar tegen doen? Ik geef je vijf tips.
Minder = Meer
Bij bijna elk installatiebedrijf is de omzet de afgelopen tijd explosief gestegen. Maar ik kijk liever naar het rendement. Heb je wel een goede omzet, maar maak je te weinig winst? Dan raad ik je aan om het eens een jaartje wat rustiger aan te doen. Af en toe ‘nee’ zeggen, betekent minder omzet en minder werk. Maar dan houd je wel meer tijd over om je bedrijf beter te organiseren, waardoor je rendement stijgt.
Vijf seconden stilte
Vaak zeggen we te snel ‘ja’ op de vraag of we een bepaald project willen doen. Daarom de tip om bij zo’n vraag altijd even goed na te denken of je het ook echt wilt. Valt het binnen je corebusiness? Kun je op zo’n project een goede winst behalen? Soms is het goed om even een stilte van vijf seconden te laten vallen als een klant je voor een bepaalde klus vraagt. Dan creëer je tijd voor jezelf om ook eens ‘nee’ te zeggen.
Kostprijs monteur = 59,60 euro
Uit onze benchmark 2018 blijkt dat de kostprijs van een monteur inmiddels is opgelopen naar 59,60 euro per uur. Een stijging van maar liefst 5 procent in het afgelopen jaar! Daarin zijn alle kosten berekend die een installatiebedrijf maakt. Om winst te maken moet je dus eigenlijk per uur meer vragen dan die 59,60 euro. Hoewel een deel van de winst natuurlijk ook via marges op het materiaal binnenkomt.
Loonkosten stijgen
De loonkosten van eigen en ingeleende medewerkers zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Houd er in de begroting van je bedrijf rekening mee dat die dit jaar verder zullen stijgen. In januari is de cao al met 0,31 procent verhoogt. Die cao loopt tot 1 juni. Je kunt er vanuit gaan dat er in de zomer nog zo’n 2 procent bijkomt.
Maak slimme keuzes!
De verwachting is dat het steeds lastiger wordt om de stijgende kostprijs alsmaar door te berekenen in de verkoopprijs. Je zult daarom dus ook andere maatregelen moeten nemen om het rendement op peil te houden. Zoals het reduceren van de faalkosten. Dat kan al door je projecten beter voor te bereiden. Door efficiënter te werken, hoef je minder uren te maken. Waardoor je rendement weer stijgt.
Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray