fbpx
Blog

De herfst heeft weer zijn intrede gedaan: in vrijwel het hele land regenachtig. We zaten weer de hele dag lekker binnen met zijn allen. Gezellig met het hele gezin Netflixen of een spelletje spelen. Dit heeft uiteraard zijn charme, helaas heeft het ook in veel gevallen ook een keerzijde.

Namelijk dat de ventilatie niet wordt aangepast aan de gewijzigde omstandigheden. Ramen en deuren staan weer vaker dicht én we zijn vaker binnen. Er zijn maar weinig mensen die in de stromende regen een uitgebreide boswandeling gaan maken.

Daarom is dit hét moment om naar je ventilatiesysteem thuis te kijken. Want naast het slechte weer is ook het hybride werken enorm in opkomst. We worden dus weer afhankelijk van de ventilatiesystemen dat we thuis hebben. Van een goed ventilatiesysteem heb je 24/7 profijt en het kost je maar 15 minuten om alles even te controleren

De checklist

Loop eens een rondje door je huis en controleer:

  • Staan er genoeg ventilatie roosters open? En zijn ze schoon?
  • Staan de ventilatie ventielen in het plafond open? En zijn ze schoon?
  • Is de spleet onder de deur groot genoeg (>10mm)?
  • In welke stand staat je ventilatiesysteem als je in de nacht gaat slapen?

Ventileren als een pro

Als je wil ventileren als een pro dan is het raadzaam om een onafhankelijke adviseur of installateur langs te laten komen. Deze kan namelijk per vertrek meten of er voldoende wordt geventileerd. Ook is het altijd goed om te meten. Wellicht ken je iemand met een luchtkwaliteitsmeter, bij voorkeur op basis van CO2 of VOC. Door overdag in de woonkamer en in de nacht in de slaapkamer te meten, krijg je een goed beeld van de luchtkwaliteit in de woning.

Wat je ook doet, loop sowieso een paar keer per jaar een rondje door je huis om even je ventilatievoorzieningen te controleren. Ze zitten er niet voor niks!

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.