fbpx
Blog

Aan het einde van 2018 kijken we terug naar het afgelopen jaar. Lars Boelen doet dit aan de hand van zijn grootste blijmakers, teleurstellingen en praktijkervaringen. Ook geeft hij ons een kijkje in zijn technische glazen bol.

Grootste blijmaker

2018 gaat zonder meer het jaar in als het jaar van de “Blauwe Doos”. Een blogje, bedoeld voor vrienden, groeide binnen een paar dagen uit tot een kleine oorlog tussen Hardenberg en Weert. Vanaf dat moment was bij consumenten wél bekend waar je moest zijn voor vragen over “hoe dan van gas los?”.

Echt op eigen benen staan, integrale adviezen die voor het eerst tot modderpoten leidden. Gevraagd worden om te bloggen bij een invloedrijk platform, er vielen veel stukjes op hun plaats. Mijn gaafste moment was toen ik in april in één weekend mijn Leaf helemaal zelf bij elkaar ‘crowdfunde’.

Grootste deceptie

Tja…. BENG …. het lage ambitieniveau omdat “de bouw” vindt dat “de klant” de goedkoopste oplossing wil, zonder de discussie over total costs of ownership (TCO) aan te gaan. Aan de andere kant biedt BENG wel een mooi framework om de klant uit te leggen wat hij wel en niet moet willen. En er wordt eindelijk gerekend met kWh/m2/jaar, dus de A to G energielabels kunnen bij het grof vuil. Een blijvend aandachtspunt dit jaar was de COP1 CV-ketelvervanger. Er wordt heel wat afgeknutseld en gesol- cq. gesal-deerd op zolderkamers en de meeste journalisten zitten nog niet op een niveau waar ze een kWh van een kW kunnen onderscheiden.

Project van het jaar

Voor mij zonder meer De Willem en de Zwijger, wat een schoolvoorbeeld van waar het naar toe zou kunnen in de gestapelde sociale woningbouw. Menig starter zou zijn vingers aflikken bij de kwaliteit die in Best geleverd is. En de manier waarop daar door alle partijen, corporatie, architect, bouwer en installateur is samengewerkt, petje af! Echt nul op de meter, #vangaslos en natuurinclusief.

Technologische glazen bol

  • Het lokale coöperatieve lagetemperatuurwarmtenet: een goedkope bron van laagwaardige echte restwarmte en zonnewarmte op wijkschaal die we met boosterwarmtepompen gaan opwerken naar temperaturen die we nodig hebben, dat zie ik als hoopgevende trend.
  • In diezelfde hoek zit PVT, geïntegreerde zon en warmtepanelen. Ik heb heel gave ontwikkelingen gezien die over een jaar of twee marktrijp zullen zijn.
  • Goedkope decentrale stille ventilatie-WTW, laat maar komen, de markt wordt GIGAntisch.

Wat verwacht je van 2019

2019 in steekwoorden, trainen, coachen, cool webplatform voor consumentenadvies, een boek, straten, wijken, gemeentes, VVE’s. Ik kan er nog niet te veel van zeggen, maar de focus ligt op het opschalen van de impact van mijn advieswerk.

Maar bovenal wens ik alle installateurs die al mijn hersenspinsels in buizen, ventilatoren en vaten om moeten zetten het allerbeste toe!

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.