fbpx
Blog

Het EPA-Syndroom

Het EPA-Syndroom

Het opzetten van een energie prestatie advies van een bestaand gebouw. Het is tegenwoordig gouden handel, dus vele organisaties ‘kunnen’ het. De snelle en vaak commerciële jongens om ons heen zijn hier op ingesprongen.

 

Het gevolg: verkeerde adviezen door gebrek aan kennis

Maar goed, een advies in elkaar breien met behulp van een standaard software pakketje aan de keukentafel thuis kost altijd  minder dan een professional met al zijn onkosten. Logisch. Het is al begonnen met de opzet van kennis. Geen vooropleiding benodigd wisten de cursusaanbieders te vertellen toen ik me meldde.

 

Bakker

Mijn EPA advies en maatwerkadviseur opleiding: ik was de enige met een installatieachtergrond in de schoolbanken. Het klasje bestond uit huismoeders, een bakker een uitkeringstrekker en nog wat andere figuren.  “Deze mensen moeten ons dus gaan adviseren” vroeg ik nog aan de docent. Waarop het commentaar kwam “Ach de marktwerking doet de rest wel.” Ik voelde al nattigheid. Niets ten nadele van de vakkundigheid van de bakker trouwens.

 

Pakket 3

Nu drie jaar verder komen we met regelmaat het resultaat tegen. Neem het  EPA rapport van bekende organisatie , die een herenhuis uit 1921 heeft gelabeld . Na binnenkomst in het pand vraagt de bewoner of ik gelijk naar de technische installatie wil gaan kijken. Ik ga eerst aan de keukentafel zitten. Ik wil graag het rapport inzien.

Na wat bladeren kom ik bij de omschreven pakketen van maatregelen. “Ja” zeggen de bewoners “wij gaan voor pakket drie, de vloer, dak en gevels isoleren (alles Rc 3,5), kierdichting en het toepassen van driedubbel glas”. Investering € 17.000,00 want pakket vier -met aanvullend een warmtepomp installatie-  was met  een investering van € 60.000 wat te gortig.

 

De bedoeling

Tja, meneer. Dat wordt dus een voorzetwand van een cm of 10 dik om de Rc van 3 ½ te halen. En de kozijnen dienen vervangen te worden.Het is namelijk een monumentaal pand zonder spouwmuren en overal zit enkelglas. Driedubbel glas past toch echt niet in deze sponning. Schrik. “Maar dat is de bedoeling niet”, zegt de bewoner.

 

Ventilatie?

Daarbij: ik wil best wel meewerken om het huis compleet af te dichten en te isoleren, maar voor een leefbaar binnenklimaat zal enige ventilatie wel gewaarborgd moeten worden. Het rapport rept er niet over. Laat staan de investering die genoemd wordt. Kansloos gewoon.

Ik ben weer van voor af aan begonnen. Trias energetica zeg ik. Stap één beperk de energievraag door  op een verantwoorde manier te gaan isoleren. En kijk gelijk naar de ventilatie.  Stap twee: de inzet van duurzame energiesystemen daar waar mogelijk. In de nieuwbouw gaat dat makkelijker dan bij een woonhuis uit 1921. Stap 3: de eindige energiebronnen zo efficiënt mogelijk inzetten. 

Het resultaat: er ligt een opdracht van ruim € 25.000,00 aan allerlei energie besparende mogelijkheden. Het isoleren van de vloer en dak, het glas vervangen door pyrolytisch gecoat enkel glas, inregelen van de installatie tot en met het plaatsen van een zonneboiler installatie.

Wie is hier nu gek?

 

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

3 reacties op “Het EPA-Syndroom

 1. Ik schreef:

  Tja, je kunt je inderdaad afvragen wie hier gek is, maar zolang de prijs van een “duurzaam” installatie deel zo enorm hoog blijft, zijn de fabrikanten en leveranciers in ieder geval niet gek.

  Ik ben blij dat de subsidie ellende nu eindelijk afgelopen is.
  Ja ik weet het , het klinkt gek, maar nu gaan de fabrikanten naar het vraag en aanbod plaatje kijken in plaats van de subsidie regelingen.

  Wat je zegt over de opleiding, daar kan ik me helemaal in vinden.
  Ik was nl. ook de enigste tussen de makelaars, her intreders en huisvrouwen met een installatietechnische achtergrond.

  Wat erg irritant was, een half uur lang debatteren in de groep hoe je het verschil tussen een Hr en een Vr ketel kunt zien.

  Toen zei ik, “kijk eens onder de ketel en zie je daar een grijs buisje die wel of niet aftakt naar een inlaat combinatie, dan is het een Hr ketel”. Huh? hoor je vervolgens van de docent, eh ja dat ook.

  Laat de mensen die uit het vak komen, de adviezen naar de klant overbrengen en laat de makelaar het huis maar verkopen.

  Zoiets als schoenmaker hou je bij de leest.

  Maar goed, een label heeft straks iedereen nodig. Daar kunnen we niet omheen. Zelfs al verkoop je je huis niet.

  Google maar eens op Juli 2012 en onroerend goed belasting :-((

 2. Robert de Smidt schreef:

  @Ik Die één na laatste zin begrijp ik niet helemaal. Heb ik iets gemist? “Zelfs al verkoop je je huis niet”…

 3. Luis de Freitas schreef:

  Tja, net zoals bij adviseurs is er een groot verschil in opleiders . . . . . .

  Uiteindelijk zal de “markt” het koren van de kaft gaan scheiden.
  Jammer dat dit zo moet, het gaat weer ten kosten van de klant en zorgt voor een negatief beeld van EPA adviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.