
Wat is nou een goed uurtarief? In december schreef ik daar een blog over. Die werd een paar duizend keer gelezen. Dat geeft wel aan dat dit onderwerp veel installateurs bezighoudt. En nog steeds krijg ik continu de vraag: ‘Stefan, wat moet ik nou per uur rekenen?’. Mijn antwoord: het is goed om je tarief dit jaar met zo’n 3,50 tot 4,50 euro te verhogen om zo je winst op peil te houden. Maar ik zeg daar ook altijd bij dat het veel meer zit in andere dingen. Sterker nog, het gaat helemaal niet om dat uurtarief.
Goed georganiseerd
Probleem is dat er door installateurs teveel wordt gestuurd op dat uurtarief. Dat is natuurlijk ook iets waar de klant als eerste op let. Maar er wordt te weinig gekeken naar wat iemand nou precies in een uur doet. Eigenlijk gaat het daar veel meer om. Ik heb als consument liever een installateur die 80 euro per uur vraagt en binnen een half uur klaar is, dan een monteur die een uurtarief van 50 euro hanteert en ook een uur bezig is. Die eerste monteur lijkt duurder, maar uiteindelijk is die dus goedkoper.
Maar dan moet je als installateur wel je zaakjes goed voor elkaar hebben. Efficiënt met je tijd omgaan en alles goed georganiseerd hebben. Wat daarbij helpt is om je rayon niet te groot te maken. Is je monteur lang onderweg, dan moet je dus al flinke voorrijkosten rekenen. En dat verhoogt de factuur. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk in de buurt werkt. Een monteur is monteur en geen chauffeur. Ander belangrijk punt is dat de monteur van tevoren duidelijk weet wat hij moet doen. Op het moment dat een opdracht onduidelijk is omschreven, dan moet hij dat zelf gaan uitvogelen. Dat kost tijd. En dus geld. Ook is de kans dan groter dat zo’n monteur niet direct de juiste materialen bij zich heeft.
Specialist
Het lijkt een open deur, maar een monteur die verstand van zaken heeft, zal eerder een klus klaren dan iemand die overal eerst opnieuw moet induiken. Mijn tip is dan ook om goed je werkzaamheden af te bakenen. Doe niet alles zelf en durf tegen dingen ook gewoon ‘nee’ te zeggen. Of besteedt ze uit. Ook werken met vaste merken en leveranciers zorgt ervoor dat je een klus sneller klaar hebt. Ter vergelijking noem ik vaak universele autobedrijven die alle merken doen. Die kom je steeds minder vaak tegen. Dat komt omdat het werk bij autobedrijven steeds ingewikkelder en specialistischer is geworden. Ook daar zijn de tarieven de laatste jaren flink gestegen. Maar dat wil niet zeggen dat ze per saldo duurder zijn geworden. Wel dat – doordat ze zich gespecialiseerd hebben – ze veel minder tijd nodig hebben.
Snap je waar ik naartoe wil? We moeten als installatiebedrijf naar de klant toe de focus afhalen van dat uurtarief. Het draait er veel meer om wat je in een uur doet. Uiteindelijk gaat het ook bij een klant daar om!
Inzicht krijgen in de meest actuele prestaties van installatiebedrijven? Handige tips voor het slim omgaan met capaciteit en tarieven? Kijk hier het webinar terug dat Installatie.nl maakte met Stefan van Maasakkers.
We onderzoeken graag hoe het bij jouw bedrijf staat met betrekking tot het uurtarief dat je berekent voor je monteurs: daarom deze polls.
Poll 1

Poll 2




Poll 3




Goede zaken:
Kwaliteit i.p.v. kwantiteit
Jezelf niet uit de markt prijzen.
Werk goed voorbereiden.
Overige kosten laag houden.
after-sale laag houden.