fbpx
Blog
Het toilet leeft

Doet het altijd goed op verjaardagen: vertellen dat je over toiletpotten schrijft. Gelukkig is de spot tegenwoordig prima van repliek te dienen.

 

Want het toilet is niet langer meer een letterlijk pispaaltje, of een badkameritem dat men figuurlijk de rug toekeert. Het closet is onderwerp is van innovatie op het gebied van design, waterbesparing en comfort, en ik kan er tot in den treure enthousiast over vertellen.

 

Technische trends

Er zijn een aantal aardige trends waar te nemen, als ik terugkijk op de laatste vakbeurzen en mijn ‘rol’ als zelfbenoemd trendwatcher voor ons vakblad Installatie en Sanitair. Het levert dit fotoalbum op, onder de noemer Toilettrends 2013. Zo zijn op het gebied van waterbesparing grote stappen gemaakt. De lange tijd standaard spoelingen van 4,5 en 6 liter zijn door veel fabrikanten in zogeheten ‘groene spoelers’ al teruggebracht naar hoeveelheden tot zelfs enkele liters, waarmee men milieutechnisch goede sier kan maken. Althans, onder de belangrijke voorwaarde dat de afvoerleiding erop voorbereid is. Allemaal leuk die liters-reducerende ratrace met het groene randje, maar die randjes mogen niet bruin worden, om het maar even te visualiseren. Afschot en transportafstand van afvoer zijn belangrijk, wil met niet veroordeeld worden tot vacuümriolering of vermaler.

 

Water, comfort, hygiëne 

Van de 120 liter water die een gemiddelde Nederlander per dag verbruikt, gaat 34 liter op aan toiletspoelingen (cijfers Vewin 2012). Dat is dus een kwart. Grijswaterprojecten voor toiletspoelingen komen steeds vaker voor. Flexibele spoelklokken in de reservoirs maken maatwerk in spoelhoeveelheid mogelijk. Voor de utiliteit zijn waterloze urinoirs op de markt die prima aan hoge hygienestandaards kunnen voldoen, en het toilet zonder of met open spoelrand, staat tegenwoordig in elke catalogus van alle keramiekfabrikanten.

 

WC-eend sterft uit

Geen smerige rand waarin bacteriën de polonaise lopen. Wel oppassen voor gespetter over de rand, maar ook daar heeft de vakman een betekenisvolle rol als ‘watermanager’, om zich te onderscheiden van de creatieve klusser. Het verdwijnen van de rand is wel de doodsteek voor de Wc-Eend.

 

De troon is terug

En dan dat design. Het lelijke eendje van de badkamer mag gezien worden: rond, vierkant, gekleurd. Gerenommeerde designers wagen zich aan het kleine kamertje; de brillen mogen weer gezien worden en vormen een eenheid met pot en omgeving. En openen en sluiten kan naar believen automatisch, met een sensor, zodat het beroemde tegeltje over de dames die droog willen zitten bij het afval kan. De bevestigingspunten zijn tegenwoordig onzichtbaar –dat scheelt weer een stofnestje-, en zelfs het staande toilet, de laatste jaren massaal ingeruild voor de hangende variant, lijkt weer aan een designrevival bezig als ik de showroominrichtingen in den lande mag geloven. De troon is terug, en ervan gebruik maken moet weer een feest zijn. Voor rollen en borstels zijn slimme opberggadgets.

 

Digitaal toiletteren

Slimme bediening is hét toverwoord, persoonlijk en steeds vaker digitaal en touchfree, zodat de bacterietjes allemaal écht onder de kraan verdwijnen. De slimste bedieningspanelen zijn nu weliswaar een rib uit je lijf, maar ze herkennen je, onthouden je, en het zal niet lang meer duren of je favoriete compositie klinkt uit de speakers tijdens de grote boodschap. Ik gok iets van Drukwerk.

 

Douche-wc: steeds goedkoper

En wie nog nooit op een douche-wc gezeten heeft; ga het doen. Ik deed het ook. Ook hierin spectaculaire ontwikkelingen op het gebied van comfort, bedieningsgemak en energiebesparing dat al het geknoei met die bidets doet verbleken. Adieu vochtig toiletpapier, de douche-wc met warme bril en föhn it is, en de verwachting de komende jaren steeds goedkoper door het grotere aantal aanbieders. En laten we onze lieve ouderen en hulpbehoevenden niet vergeten. In het kader van de trend van levensloopbestendigheid is hoogteverstelbaarheid van de zitting tegenwoordig een optie op een inbouwreservoir. Elektronisch of mechanisch, alsof je een bureaustoel verstelt. En de lelijke plastic beugels maken plaats voor fraaie exemplaren. Omdat beperking een hulp wordt, en er ook best smaakvol uit mag zien.

 

Meer stroom in badkamer 

De aanwezigheid van een stroomaansluiting is voor veel innovaties de enige extra installatietechnische voorwaarde, maar ook die is tegenwoordig al bijna standaard optioneel op het reservoir. Het toilet leeft als nooit tevoren, dát is een grote boodschap waar de markt wat mee kan, én moet. Leve het toilet.

 

Bekijk hier het fotoalbum Toilettrends 2013

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Het toilet leeft, leve het toilet

  1. Sannetje schreef:

    Super handige tips 🙂 De wc-bril mag zeker gezien, ik ben namelijk opzoek naar een toiletbril met een paard maar http://www.detoseats.nl/categorie/toiletbrillen/ heeft ze niet meer. Hebben jullie nog zo iets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.