fbpx
Blog

Wilt u energie besparen in de woning? Dat orakelt het zogenaamd actuele nieuwsbericht op de website van de gemeente Nederlek. Maar natuurlijk willen wij dat!

 

Het veelomvattende en wereldschokkende bericht leest u hier. De hierop aansluitende mail van de beleidsmedewerker milieu gaf toelichting. “Het is alweer een flinke tijd geleden dat u op bezoek was bij wethouder om te praten over onder andere de mogelijkheden van een energieloket”. 

 

Geen energieloket

De inhoud van de mail gaat verder: “Na het gesprek heeft de gemeente nagedacht of een energieloket ook wenselijk was voor inwoners in de gemeente. Toen is besloten geen energieloket op te (laten) zetten, maar wel informatie op te nemen op onze website. Uiteindelijk hebben we besloten die informatie heel kort en eenvoudig te houden en links toe te voegen naar de websites van MeerMetMinder en Milieu Centraal, waar veel informatie te vinden is. Zo helpen we onze inwoners, die vragen hebben over energiebesparing, of over energiesubsidies, op weg. Het is waarschijnlijk niet wat u in gedachten had, maar wellicht toch nuttig voor onze inwoners”.

 

Sof

Wat een sof. Na een gesprek met de wethouder in het voorjaar van 2010 wist men niet eens van het bestaan Meer met Minder af. Hoe het opzetten van een EPA advisering tot stand komt en wat de vervolgstappen zouden kunnen zijn.

 

Lang reces

Het daarop volgende gezamenlijke onderhoud op het gemeentehuis met de mensen van de gemeente op 16 juni 2010 worden er allerlei handvatten aangereikt. “Na de zomerreces komen we erop terug” werd er nog gezegd”.  Ik ben waarschijnlijk niet SMART genoeg geweest en heb de T van Tijdsgebonden niet goed afgestemd. Men komt namelijk na de zomerreces van 2011 er bij mij op terug. Het was waarschijnlijk een zeer zware beslissing en hebben ze wat meer bedenktijd nodig gehad! Dat blijkt uit het resultaat.

 

Dienstverlening

We zitten in ‘uitdagende’ tijden. De consumenten zijn zoekende en vragende, de woningmarkt zit op slot, de energielasten zijn een steeds groter wordende last op onze uitgaven, en de wellicht toekomstige labeling van onze woningen loopt nou ook niet bepaald vlot en vlekkeloos. Daarbij zijn er ondernemers genoeg in de regio die als zogenaamde MeerMetMinder-aanbieder actief zijn en hier een ondersteunende rol in kunnen en willen spelen. Voor een beetje ondernemende gemeente toch een klassiek optelsommetje voor dienstverlening naar de burger?

 

Waarom wordt daar niet naar gerefereerd? Waarom wordt daar de dialoog niet mee aangegaan? De domeinnaam www.energieloketnederlek.nl was al vastgelegd en een goede website zijn ook de kosten niet. Het werkwoord ondernemen is helaas niet voor alle ambtenaren weggelegd. Gemiste kans. Van het nieuwsbericht staat inwoners van deze gemeente vast te trappelen van ongeduld.

 

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.