fbpx
Blog

Hij doet het niet!

Op een regenachtige dag moest er met spoed een project van luxe, vrijstaande nieuwbouwwoningen bezocht worden. Het regende de klacht: ‘hij doet het niet’. Wie ‘hij’ dan wel niet was en wat ‘het’ dan eigenlijk had moeten doen? Dat was mij totaal onbekend. Ach, zo krijg ik er dertien in een dozijn. Dus rest er niets anders dan ter plekke naar de bewoners te luisteren om erachter te komen wat er nu precies aan de hand is.

Het blijkt een bouwproject te betreffen waar de bestrating nog niet gereed is. Ik zak dan ook tot mijn enkels weg in de verregende zandgrond die pas over een maand een bestrate weg wordt. De eerste woning die op mijn bon staat, bevindt zich uiteraard helemaal achter aan het modderpad. Als ik aanbel, doet er een erg boze meneer open. “Hij doet het niet! Ik heb een nieuwe woning en hij doet het niet! Dat kan echt niet!”

Buffervat

Na meneer uit te hebben laten razen, begrijp ik dat de woonkamer en de helft van de ouderslaapkamer in dit nieuwbouwhuis veel te warm worden. En wat misschien nog wel het ergste is, aldus meneer: de vloer van de slaapkamer wordt aan zijn kant veel te warm en net aan de kant van zijn eega blijft de vloer koud. En ik als vrouw zou zéker moeten begrijpen dat dat echt problemen geeft.

In de woonkamer klaagt meneer dat het bij de zithoek altijd warm is. Uit de legplannen van de vloerverwarming kan ik opmaken dat dit groep 2 en 3 zouden moeten zijn. Een kijkje in de technische ruimte laat een prachtige opstelling zien van een warmtepomp en vloerverwarmingsverdelers en onze regelbalken en servomotoren. Zo op het eerste oog niets vreemds. Behalve dan dat ik een buffervat mis.

Montagebeugel

Ik wend me tot de installateur. Die geeft aan dat er vanwege het budget is gekozen om geen buffervat toe te passen, maar om enkele servomotoren niet te monteren, waardoor de betreffende slanggroepen als buffer fungeren. En laten dat nu net groep 2 en 3 zijn! Dat verklaart de warmte in de woonkamer. Als ik mijn ogen nog even verder de kost geef, is ook het probleem in de slaapkamer eenvoudig te verklaren. De montagebeugel van de verdeler zit te dicht tegen het thermostaatventiel aan. Daardoor kan de servomotor niet volledig op het ventiel worden geplaatst en blijft die groep dus altijd open staan. Na het verplaatsen van de beugel past de motor perfect en loopt de kraan keurig dicht.

Nu duidelijk is waar de oorzaak van de problemen ligt, kan ik het verhaal weer teruggeven aan de installateur. Met onze regeling is immers niets mis!

Over Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens

Als voormalig zelfstandige in de wondere wereld van (na)regelingen, hydraulische (dis)balans en trouble shooten was Yvian (1972) werkzaam als Account Manager bij het nieuwe thuis van Honeywell Home: Resideo. Yvian Jenniskens overleed in 2023. Op haar verzoek blijven de blogs online. Yvian, vakidioot en moeder van twee had een passie voor social media, het delen van kennis, vrouwen in de (installatie)techniek én het oplossen van klachten.

Bekijk alle berichten van Yvian Jenniskens

5 reacties op “Hij doet het niet!

  1. Glasius schreef:

    Mooi verhaal.
    Yvian

  2. frank schreef:

    wel rode slangen maar geen rode schoentjes?

  3. Joris Oosterveer schreef:

    Herkenbaar.

    Ik heb wel een discussie gehad over het plaatsen van een buffervat.
    De installatie functioneerde voldoende zonder buffervat. Dit was deels waar, met een hybride opstelling met een ketel. Echter was de opstellings storingsgevoelig en het potentieel werd niet volledig benut. Het gaat echter of geld versus een goede installatie. Helaas is er te weinig kunde / kennis aanwezig

  4. john schreef:

    Te weinig kennis is een beetje heel erg kort door de bocht hoor.
    We hebben tegenwoordig allemaal een mobiel en kennen ff bellen met iedereen dus ook met de fabrikant van de warmte pomp.
    Al moet je dat doen ben je mijn inziens al een stap te laat dit had je in het voortraject al moeten doen bij de voorbereiding.
    Even een hydraulisch schema opvragen en een hoop problemen ontstaan niet.

    En wat staat er bijna bij elke wp in de installatie instructie? Zorg voor voldoende flow ten eerste en er word geadviseerd een buffervat te plaatsen. Een buffer in de vloer zorgt nu eenmaal voor een hoop comfortproblemen en brengt je niet de benodigde flow die je nodig hebt. Waarom niet is dan de volgende vraag uiteraard.

    Nou simpel de flow word ingeregeld op een delta t tussen aanvoer en retour met de daarbij behorende flow. Een buffer in de vloer is voor mij een no go om de klachten welke omschreven worden in dit artikel te voorkomen.

    een warmte pomp wil je zo lang mogelijk laten draaien om simpelweg het meeste rendement er uit te halen en er voor te zorgen dat de compressor niet steeds op moet starten want zoals een ieder wel weet met het opstarten verbruik je immers de meeste stroom.
    Vandaar de de benodigde buffer bij de warmtepomp. Vergelijk het maar met het plaatsen van een avdo recht onder de ketel heeft ongeveer een gelijk effect aanvoer en retour komen te dicht bij elkaar en schakelen het toestel uit.

    Bij een warmte pomp is dit niets anders en vaak zijn deze toestellen ook nog eens begrenst op het maximale aantal opstart momenten per uur. een warmte pomp zonder buffervat is naar mijn mening nog steeds een gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.