fbpx
Blog

Stel: je koopt een nieuwbouw projectwoning en de ontwikkelaar levert drie zonnepanelen om de energieberekening precies passend bij de bouwvergunning te krijgen. Dat rekentrucje noemen wij ook wel schaam-pv. Er passen namelijk wel 15 panelen op het dak. Dan heb je een kWh-opbrengst die wél zoden aan de dijk zet en het ziet er ook nog eens veel mooier uit.

Wat doe je dan? Je vraagt aan de projectontwikkelaar wat twaalf panelen extra kosten, en je krijgt een offerte terug van €5000 meerprijs. Dat terwijl goede zonnepanelen in de inkoop bij de groothandel inmiddels €100 ex BTW (die je terugkrijgt) kosten. Dan wil je van die drie schaampanelen af en het gewoon zelf organiseren maar kan dat?

Die vraag krijg ik bijna wekelijks van particulieren. Het goede nieuws is dat het kan! Het slechte nieuws is dat je ruzie moet gaan maken met de projectontwikkelaar. Maar so be it. Hier lees je hoe je dat doet.

Gelimiteerde Waarborgregeling

Bel de klantbegeleider en meldt hem dat je gebruik wilt maken van de Gelimiteerde Waarborgregeling die je met het waarborgfonds hebt voorgekookt. Het waarborgfonds hakt wel vaker met dat bijltje, wanneer je bijvoorbeeld je woning zonder badkamer of keuken casco opgeleverd wilt krijgen. “Zonder zonnepanelen” is gewoon een standaardsituatie wat dat betreft. Ze kunnen je zo vertellen hoe je dat regelt.

Twee jaar om EPC-doel te halen

De klantbegeleider zal proberen je een rechtse directe te geven door te melden dat de woning dan niet meer aan de EPC-eis voldoet. Maar die zag je van mijlenver aankomen: duik weg voor de directe, en meldt rustig : “ik heb tot twee jaar na afgifte van de bouwvergunning om de woning aan de EPC-eisen te laten voldoen”.

Energielabel zelf regelen

De klantbegeleider herpakt zich en probeert nu een linkse hoek te geven : “We kunnen dan geen energielabel afgeven”. Hierna steek je slinks een been uit met “die kosten neem ik graag voor mijn rekening”. De klantbegeleider is definitief gevloerd.

Onderhands regelen

Zó kan het ook!

Je steekt een hand uit en biedt aan om een en ander onderhands met een contractje te regelen om een gang langs geschillencommissies te voorkomen. Zuchtend gaat hij met “OK dan” akkoord. Hij heeft verder een rotdag want op die extra paneeltjes verdienden ze een leuk zakcentje. Die marge ga jij nu gebruiken om vijf keer zoveel energie op te gaan wekken. We hebben daarom geen medelijden met de stenenstapelaar zonder visie.

Je zult natuurlijk 3x niks terugkrijgen voor de 3 schaampaneeltjes plus omvormertje, maar neem ze maar gewoon af, dat scheelt een hoop gezeur. Misschien doe je er iemand met een stacaravan of buurthuis nog een plezier mee?

Het maagdelijke dak kan je vervolgens vol laten leggen met kwaliteitspanelen en dito omvormer. Dit gaat tenminste opleveren wat technisch kán in plaats wat volgens de wetgever moet. Dan heb je tenminste vast een voorraadje zonnestroom voor je elektrische auto, warmtepomp of inductiekookplaat, ook al is dit pas een volgende stap in het verduurzamen. Succes met je telefoontje morgen!

Bedankt vriendjes in de duurzaamheidsindustrie voor het influisteren van de toverwoorden!

Lars

PS 1. Je krijgt natuurlijk nooit een offerte voor de €100 per paneel die ze nu per pallet van 25 stuks af groothandel kosten. Dat verwacht ik ook niet. Er moet ook verdiend worden, zelfs door projectontwikkelaars. Daar heeft niemand bezwaar tegen. Maar wij van de firma Energietransitie & Co. vragen wel om de klant een aanbod te doen waar hij geen ‘Nee’ tegen kan zeggen: de steiger en de lift staan er al, de mannen zijn al veilig gezekerd: help de klant alsjeblieft tegen normale marktprijzen het dak vol te leggen!

PS 2. Beste PV-klant : de prijzen die ik noem zijn voor de allergoedkoopste (maar ook wel mainstream) panelen. Doe jezelf een plezier en lees je in in de wondere wereld van optimizers, glas-glas-panelen en de winteropbrengst van kwaliteitspanelen. Dat kost meer, maar is de investering zeker waard.

PS 3. Tip: het is in plaats van geruzie natuurlijk veel fijner om als collectief van kopers in jullie WhatsApp-groep af te spreken een voorstel te doen aan de ontwikkelaar: wij willen met de hele straat ons dak vol als jij ons ‘an offer we can’t refuse’ kunt leveren. 

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

13 reacties op “Hoe kom ik van mijn schaampanelen af?

 1. Erwin schreef:

  Je kan aan de pannen naast het dakraam ook wel zien wat voor knutsel aannemer hier bezignis geweest….

  Mooi stuk en klop helemaal Projectontwikkelaars rekenen zich al jaren helemaal suf aan “meerwerk”

 2. Tinus Vreugd schreef:

  De opgegeven isolatiewaarde is ook een lachertje vergeleken met de praktijk. ( Uit ervaring met recent project met 4 excuus paneeltjes waarbij de aansluiting van de omvormer niet eens bedraad was) Bovendien kun je vaak naast de 4 excuus paneeltjes op die achterlijke verplichte middeleeuws uitziende moeilijke grachtenpand daken in een buitenwijk alleen maar moeilijke vormen in de schaduw paneeltjes kwijt. Hoog tijd voor de bezem door gemeenteraden en hun “schoonheid commissies” Ik vind hun schoonheid lelijk. Bovendien vind ik het nog altijd een vreemde zaak een bezit (Koophuis) wordt beheert en belast met hun fossiele ideeën… Ik verplicht toch ook niet dat hun tuin een verplichte moestuin moet worden, omdat ik dat nu eenmaal mooier duurzamer vind? Degene die betaald bepaald, dat zijn zeker niet de architect en bouwonderneming.

 3. Lars Boelen schreef:

  Onderstaande tekst is van de week al succesvol ingezet om van schaampanelen en CV-ketel af te komen. De koper kreeg nog een leuk bedrag terug ook!

  —————————————

  Beste Projectontwikkelaar,

  Ik begrijp dat het in inmiddels te laat is om de kozijnen nog door tripleglas-kozijnen te vervangen, jammer dat dit zo lang is blijven sudderen want ik heb het al heel vroeg aangekaart, het was een echte meerwaarde voor mijn woning geweest.

  Over dit punt en de andere punten minderwerk Zonnepanelen en Gasloos heb ik gisteren contact gehad met het garantiefonds. Het blijkt een veelvoorkomend punt te zijn waar in het verleden veel geschillen over zijn geweest, maar die tegenwoordig bijna altijd onderling opgelost worden.

  Daarom stel ik voor om het Zonnepanelen te laten vervallen, als koper heb ik immers 2 jaar om aan de EPC vereisten te voldoen en ik neem deze verplichting graag contractueel over.
  Een eventueel energiecertificaat vraag ik later zelf wel aan. Als de woning eenmaal een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming heeft wijkt de energieprestatie sowieso positief af van het product wat ik opgeleverd krijg!

  Voor gasloos (geen aansluiting, CV en gasleidingen) stel ik hetzelfde voor, eventuele verantwoordelijkheden mbt bouwbesluit etc neem ik ook graag contractueel over!

  Hopelijk bespaart u mij en uw bedrijf verdere frustratie en onnodige rompslomp om mee te werken aan deze normale, gangbare en wettelijk acceptabele verzoeken!

  Met vriendelijke groet,

  Een projectwoningkoper

 4. Jan schreef:

  DTV: kun je met de waarborgregeling de warmtepomp uit het project knikkeren ten faveure van extra isolatie een cvketel meer schaampv en hoezee: een douchewtw. ?

 5. Klaas schreef:

  Beste Projectwoningkoper: Ik zou heel graag weten hoe jouw projectontwikkelaar hierop reageerde. Hier een situatie waarbij een bouwbedrijf wil hier niet aan meewerken en het SWK evenals Woningborg vertellen mij dat je de bouwer niet kan dwingen af te zien van zonnepanelen. De bouwer moet voldoen aan het bouwbesluit / EPC waarde en zal niet toestaan dat een woning wordt opgeleverd wat hier niet aan voldoet. Wat zijn je (juridische) rechten hierbij als koper?

 6. Lars Boelen schreef:

  Hoi Jan, het lijkt me onwaarschijnlijk dat je meer/betere isolatie kunt onderhandelen, dat is praktisch en technisch niet realiseerbaar in een nieuwbouwproces. Maar voor de rest zijn denk ik alle dingen die op en aan een huis geschroefd worden denk ik wel bespreekbaar. Je bent de eerst die terug wil naar een gasketel trouwens 🙂

 7. MarkS90 schreef:

  Zulke dingen bespreek je toch voordat je een handtekening zet? Als het niet kan zoals ik het wil ga ik wel naar een ander.

 8. Lars Boelen schreef:

  Hoi Mark,

  Dat is in de huidige markt helaas niet hoe het werkt. Mensen zijn al lang blij dat ze een leuk huis kunnen kopen, de nitty gritty van die panelen komt pas als e.e.a. al in gang is gezet (net als welke keuken precies en welke vloerbedekking)

 9. r.kamper schreef:

  Komt nog een dingetje bij; extra omvormers. Heb het nu al een keer meegemaakt dat cv eruit ging voor warmtepomp en dat er gewoon geen ruimte is en dat mensen de voorraadkast kwijt zijn tbv de techniek of zon lelijke kast achter het huis krijgen. Dus de ontwikkelaars moeten ook eens no-regret woningen gaan bouwen waarin voldoende ruimte is voor duurzame techniek

 10. t.harte schreef:

  Hi Lars,

  Ik vroeg mij af de informatie in dit artikel nog up-to-date is. Bij het nieuwbouwproject waar wij mee bezig zijn liggen drie schaampanelen en kost een meerwerk paneel €800,-.
  Bij de kopersvergadering opgemerkt dat ik die drie dan ook niet wil maar het blijkt dat het in het bouwbesluit is vastgelegd, kan ik er dan echt niet meer vanaf? Ik heb aan ze gemeld dat de EPC norm pas twee jaar na afgifte van de bouwvergunning hoeft te worden gehaald. (zoals je in dit artikel schrijft)

  Groet

 11. Dennis van Maren schreef:

  Hallo Lars,

  Onze projectleverancier wil de panelen niet laten vallen vanuit EPC eis. Weet jij of bovenstaande methode voor het laten vervallen van PV panelen nog steeds werkt? Ook als de woning onder Woningborg garantie wordt gebouwd?

  Dank vast voor je reactie!

  • W Jansen schreef:

   Daar ben ik ook erg benieuwd naar. Wij hakken momenteel met hetzelfde bijltje. 1 zonnepaneel op het dak vanwege de EPC norm. Ieder extra zonnepaneel kost €720.

 12. Dave schreef:

  Is dit nog actueel? Ook nog onder de nieuwe BENG norm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.