
De veelbelovende kleine energiecentrale voor in huis, de micro-WKK of HRe-ketel, leidt vooralsnog een bestaan in de marge. De lobbycampagne en rijkelijke subsidies ten spijt: inzichten zijn veranderd, zo lijkt het.
De HRe-ketel, ook wel Micro-WKK genoemd, is de zogenaamde kleine energiecentrale in huis. Net als de gewone hoogrendement cv-ketel maakt hij warmte en warm water. Tegelijkertijd wordt ook bij warmte bereiding elektriciteit gemaakt. Op deze manier wordt het verbruikte gas efficiënter benut en is er vermindering van CO2 uitstoot.
Â
Update
Maar waar staan we nou met de HRe-ketel welke heel wat jaartjes terug met een hoop bombarie werd gepresenteerd? De energieoplossing voor elke woning, nieuwbouw en renovatiebouw. De politieke lobby van de energiebedrijven en gasleverende bedrijven logen er niet om en zelfs onze oud-minister president is een HRe-ketel aangereikt. Want dit is de toekomst.
Even een update. Waar staan we nu. De HRe-ketel wordt na publicitair goed uitgemolken veldtesten op het moment op zeer kleine schaal geproduceerd. Daarbij heeft onze Nederlandse producent uit Apeldoorn zijn productie verplaatst naar Engeland. Liggen wellicht in de Nederlandse markt de prijzen van de HRe-ketel ver boven een commerciële marktprijs? Want die HRe super cv-ketel is nu nog steeds schreeuwend duur.  Op het laatste Micro-WKK-congres, waar gezegd werd dat de HRe-ketel nu lobbyvrij en subsidieloos de eigen broek op moet houden, werd gesteld dat het toenmalige prijskaartje van 10500 euro minimaal gehalveerd dient te worden. Zonder 4000 euro subsidie. Tel maar uit.
Â
Dom of rijk
Dan nog de gascowboys uit het hoge noorden. Die proberen het nu op een andere manier te benaderen en zoeken de combinatie met andere toepassingen zoals de warmtepomp om zo toch maar in beeld te blijven.
Even alles op een rijtje: de consument is meer dan 5000 euro extra kwijt bij de aanschaf en installatie, het gasverbruik blijft schrikbarend hoog, en u bespaart nauwelijks op de elektriciteitsrekening omdat de motor pas bij grote warmtevraag rendeert. Dat is dus uw winst op de energierekening en op onze verantwoording van verduurzaming. Een investering voor de dommen en de rijken zou ik zo zeggen.
Â
Trias energetica
Dan nog maar niet te spreken over de trias energetica. De Trias Energetica is het basis principe ontwikkeld door de TU Delft om tot duurzaamheid te komen. Samen met de definitie van duurzaamheid is dit de basis om tot duurzame markt ontwikkeling te komen. De trias energetica zijn drie stappen die opeenvolgend uitgevoerd moeten worden:
- Gebruik zo min mogelijk energie (beperk je energievraag)
- Gebruik duurzame energie, zoals energie uit de aarde, water, zon of windenergie.
- Gebruik (eindige) energie van bronnen die op kunnen raken (aardolie, aardgas, kolen) zo slim mogelijk.
 Of niet soms?Â
Â
Dus..
Want  als u in uw gebouw of woning de energievraag gaat beperken door te isoleren, zal uw verwarming natuurlijk veel minder aangaan. Gevolg: de Stirling-motor komt niet in werking en er wordt geen zogenaamde duurzame stroom geproduceerd. De HRe in de woningtoepassing lijkt dan ook door de tijd en de trias energetica ingehaald. Dat fabrikanten zich nu richten op utilitaire toepassingen of toepassingen in appartementencomplexen is een volgende stap. Ik moet het allemaal nog zien.
Een eindeloze stroom subsidies, da’s het enige wat echt rendeert.
Er zijn meer technologiën voor HR-e ketels of warmte kracht koppeling dan die welke uitgerust met stirling motor. Deze werd inderdaad door de Nederlandse overheid zwaar gesubsidiëerd. Maar onze overheid gokte zoals zo vaak op het verkeerde paard in de race om de duurzaamheid.
Net als de electrische auto uitgerust met batterijen een duure flop zal worden…
Wanneer je de wetten van de thermodynamica goed begrijpt dan maak je niet zulke vercommercialiseerde keuzes.Dan kijk je naar de hele keten en het volledige systeem waarbinnen de toegepaste technologie opereren moet.
Decentralisatie van de energie-opwekking behaald het meeste rendament indien deze zonder verbrandings motor wordt opgewekt. De brandstofcel technologie mag hierin een cruciale rol spelen. Er zijn tientallen soorten. BV de SOFCT (solid oxide fuel cell technology) gebruikt door Bluegen, een Australische HR-e ketel producent. http://www.bluegen.info/Veelgestelde_vragen/
PS onze overheid geeft geen subsidies aan consumenten…het was een koekje uit de eigen trommel. Die 4000 euro subsidie was bedoeld om de ontwikkelaar en fabrikant van de stirling technologie sneller zijn investeringen te laten terugverdienen. Ook het Britse samenwerkings-verband bleek uit wederzijdse buik en navelstaarderij te bestaan!
Beste Erik Bek,
Voordat je een “Dus” in je artikel opneemt verdiep je dan eerst in de werking van een HRe. Het beter isoleren va een woning heeft geen invloed op de bedrijfsuren van een Stirling motor. Bij warmte vraag zal altijd eerst geprobeerd worden alle warmtebehoefte in te vullen met de Stirlingmotor pas daarna komt de hulpbrander in. De huidige Stirling motoren, in de HRe toestellen, hebben een thermisch vermogen van ongeveer 6kW. De meeste(bestaande)woningen hebben meer nodig dan 6 kW! Het gasverbruik t.o.v. een conventionel HR ketel, zal in veel gevallen ook niet, of maar zeer gering, toenemen omdat de regeling veel efficiënter kan werken met een geringer vermogen!
Mocht dit verbrandingsmotortje http://report.president.msu.edu/#story2 werkelijkheid worden dan zal de HRe ketel
wel weer in beeld komen.
ik heb toch mijn bedenkingen bij dit artikel
waarom wordt hier niet gesproken over pallets als energiebron?
is gas endige energie? bestaat er dan geen biogas meer?
ik zie wel iets in de sun machine solar.
het lijkt wel een wkk maar dan in een parabool zonnepanneel