
Het aanbod douche-wc’s op de Nederlandse markt groeit als kool. Waar gaat het heen?
Toen ik de blog schreef over mijn douche-wc-ontmaagding, inmiddels al jaren geleden in het Zwarte Woud, waren er in Nederland maar twee serieuze aanbieders actief, en was de ervaring een uitmuntend verhaal op feesten en partijen.
Inmiddels heeft elk zichzelf respecterend sanitairmerk een douche-wc, en groeit het aandeel traditionele toiletbezoekers dat zich heeft mogen laven aan dit verfijnd stukje toilettechniek. Ik heb mail mogen ontvangen van wildvreemden die hun ervaringen in het kleine kamertje deelden.
(Nieuwe) aanbieders
We hebben de voornaamste aanbieders en hun waar hier op een rijtje gezet. Nog steeds is het toestel een niche, maar wel een groeimarkt. De ondernemer die we spraken voor het artikel in ons fijne vakblad Installatie en Sanitair verkocht er afgelopen jaar 6 op 150 gewone toiletten. Mogen we dan voorzichtig spreken van een trend?
Technisch verfijnd design
Waren de eerste exemplaren nog niet van het meest fraaiste soort; nu industrieel ontwerpers zich ermee bemoeien, ontstaat een tweede generatie douche-wc’s die beter oogt, technisch verfijnd is, en –belangrijk voor de krappe toiletten in ons land- compacter is. Met geïntegreerde ontkalkingsprogramma’s, bereikbare boilers (wel zo prettig een voorwarmde straal), en onzichtbare geurfilters, stroomaansluitingen en bevestigingen, krijgt de toekomst van het toilet steeds meer vorm. Afstandbedieningen, online tooltjes, persoonlijke instellingen (licht, warm water, instelbare hoeveelheden en straks ook beeld en geluid?); het wordt steeds gekker. De bril gaat nu al automatisch open. Over 12 jaar zegt het toilet je goedendag, speelt het je favoriete muziek of toont het de WK-wedstrijd in de badkamerspiegel, becomplimenteert het je met de oogst, controleert je gezondheid en zorgt voor een hygiënische, geurloze ‘crime-scene’ . Nooit meer krullend behang. Nu nog een Max Tailleur-app.
Prijs.. prijs.. prijs..
En steeds minder mensen die het dan nog hebben over de meerprijs boven de klassieke porseleinen troon (goedkoopste opzet-optie 600 euro, maar er zijn ook luxepaardjes van 4000 euro). Want als het maar genoeg meerwaarde heeft, verkoopt een product zichzelf (vraag maar aan Apple). Dat er douchewc’s zijn die qua stroomverbruik de strijd met een waterkoker winnen is ook geen issue meer. Het gaat erom hoe je de stroom opwekt, zei Wubbo. En de losse ventilator, Glorix-blokje en WC-eend kunnen de deur uit. Overigens is de verwachting dat de prijzen van deze innovaties op den duur gaan dalen. Kwestie van vraag, aanbod en het kunnen opschroeven van de productie.
Nieuwe uitdagingen
Het waterverbruik van het toilet wordt teruggebracht. Een ontwikkeling waar afvoerspecialisten hoofdbrekens over hebben, want riolen zijn berekend op doorstroom, dus liters. Als de 6 liter-spoeling in de besparingsdrift en sproeieffecientie naar 2 liter gaat, lost de innovatiekracht van het toilet niet alleen problemen op: het geeft de markt ook nieuwe problemen. Zo blijven we, ook letterlijk, in beweging.
Papierloos, het kán!
We worden een papierloze organisatie, net als dit bedrijf trouwens, dat met het vervangen van de toiletten voor douche-wc’s de laatste dode bomen in de ban deed. Geen enkel stukje papier binnen de muren. Een prima filosofie, overigens opmerkelijk met een CEO die meneer Veger heet, maar dat terzijde. Blijft de klassieke beweging toch nog een beetje aanwezig op de werkvloer.
[…] douche-wc is bezig aan een stevige opmars, onder aanvoering van marktleider Geberit, dat met de Mera ook een aanvulling heeft op de […]
[…] voorbereid op de desbetreffende aansluitsituatie. De consument kan daarmee niet alleen uitgebreider de tijd nemen voor het maken van een keuze, maar er wordt ook meer zekerheid geboden voor de […]