
Wie over de installatiebranche schrijft, kan niet alleen maar achter zijn bureau blijven zitten. Ik – eindredacteur van Installatie en Sanitair en deze website – vond het tijd voor een kijkje in de praktijk. Met kruipruimte en al. Voor mijn installateursontmaagding liep ik mee met installateur Niek Rothman, van Multitech Varsseveld. En mijn respect voor de mannen in onze branche is alleen maar gegroeid.
Niek werkt vandaag de hele dag aan een renovatieproject, waar hij alle installatietechniek verzorgt. CV-ketel ophangen, vloerverwarming op de begane grond, radiatoren op de eerste verdieping, waterleidingen, de hele mikmak. Een huis waar hij in zijn eentje nog wel even bezig is (ik probeer vooral niet in de weg te lopen).
Doolhof
De dag ervoor is al de hele dag gefreesd voor de vloerverwarming, vandaag nog het laatste stukje. Het leggen lijkt een beetje op een doolhoftekening, maar dan zonder de vastlopende routes. Het lijkt heel simpel, maar voor de zekerheid laat ik dit toch maar aan de vakman over. De hieraan gekoppelde CV-ketel gaat hij vandaag niet ophangen, maar er is nog veel meer werk te doen bij dit project.
Kruipruimte
Zo gaan we naar beneden, naar de kruipruimte. Een fascinerend onderdeel van het vak. Ik ben er vooral boven geweest om leidingen aan te pakken, maar ‘the real thing’ wilde ik ook wel eens meemaken. Eenmaal beneden verbaas ik me erover hoe soepel hij zich met 50 centimeter hoogte beweegt. Ik vouw mijn eigen benen bijna in de knoop, terwijl hij eenvoudig als een slang door het gangenstelstel glijdt.
Lang onder de vloer ben ik niet geweest, omdat ik boven meer kon doen dan beneden. Hij lag daar beneden in het zand maar een beetje vies te worden, zodat de klant straks lekker zijn handen kan wassen. En dat geldt natuurlijk voor veel meer installatietechniek; het is zoveel mogelijk weggewerkt. Bijna zonde van al dat werk, eigenlijk.
Plan
Ook indrukwekkend om te zien; voor ieder probleem, groot of klein, lijkt hij eenvoudig een oplossing te hebben. Een bochtje hier, een stukje verlengen daar. Met een goed georganiseerd plan van tevoren, maar ook met de flexibiliteit om het nét even anders te doen. En met een tempo waarmee menig snelwandelaar een puntje aan kan zuigen. Ik voelde me ook een beetje een sukkel, telkens achter iemand aan hollen. Maar gelukkig wel achter iemand met een idee.
Dat idee heb je als zelfstandige ook echt wel nodig. Aan mij heeft een installateur niet veel en de eigenaar was er ook slechts sporadisch. Even overleggen zat er dus niet in. Dan moet je wel dondersgoed weten hoe de klant het allemaal wil hebben.
Conclusie: het was ontzettend leuk, maar vooral leerzaam. Zowel over het installatievak als over mezelf. Installateurs, ik weet dat jullie bijna allemaal staan te springen om handjes, maar ik kan jullie geruststellen; aan mij is geen groot installatietalent verloren gegaan.
Beste Thom,
Zoals jij meegaat met een installateur ,zouden meer politici uit den Haag eens moeten doen , liefst onder een vloer met veel bagger,dan kunnen ze met eigen ogen aanschouwen , hoe zwaar het werk als installateur is , zeker als zzp,er .Mensen die 40 jaar en meer dit zware installatiewerk hebben gedaan ,zouden eerder moeten kunnen stoppen met deze werkzaamheden , maar voor alsnog heeft den Haag daar geen boodschap aan .Bij onze zuiderburen in Belgie zijn de politici om, er komt een nieuwe wetsregeling aan ,zware beroepen ook loodgieters mogen daar eerder gaan stoppen , er wordt een inkomensregeling getroffen en men mag zelfs tot een bepaald bedrag bijklussen zonder daar belasting over te behoeven betalen