fbpx
Blog

The Voice of Holland kent ze. Katja en Bridget ook. Keiharde battles waar de échte kwaliteit boven moet komen drijven. Toen totaalinstallateur Van Dijk Made, met Installatie.nl-blogger Pieter van Dijk aan het roer, en ketelfabrikant Remeha elkaar uitdaagden om de degens te kruisen, gingen mijn oortjes klapperen. Daar willen we bij zijn. Zeker wanneer Marius Valk, eveneens blogger op dit podium het vakgevecht in banen ging leiden. Doel: inzichtelijk maken waar de installateur in kan uitblinken, en de toegevoegde waarde van kennisdeling tonen. En natuurlijk de tegenstander in snelheid en kunde afbluffen (zie video onderaan deze blog).

battleEn zo stonden we met zijn allen op de stoep in Apeldoorn. Van Dijks troef, John van Schendel had zelfs een speciale polo gedrukt. ‘The Dutch Sniper’. Tegenover hem Bjorn Rijntjes, de technische probleemoplosser bij Remeha, die op komt draven wanneer zelfs de installateur het niet meer weet.  In een spervuur aan stellingen en technische opdrachten toetste Valk de installatiecracks. Een verslag ervan in de komende printuitgave van ons vakblad Installatie en Sanitair. Een ingewikkelde storing oplossen, een probleemsituatie met een modulerende ketel het hoofd bieden?  Het werd een leerzame middag voor iedereen, waaruit we de volgende prangende kwesties als trends/conclusies kunnen formuleren:

1)De ketel kan het niet alleen

IMG_7114Stokpaardje van Marius Valk. Het heeft dus geen zin een ketel blind uit en in elkaar te kunnen draaien, als je niet weet wat de gevolgen voor het totale systeem zijn.  Zie verkoop en onderhoud van een verwarmingsinstallatie dan ook als systeem, niet als afzonderlijke componenten.

2)Alleen met techniek red je het niet

Installatiemonteurs kunnen dan misschien technisch gezien van Champions League niveau zijn; het vertalen van techniek naar leken is dé uitdaging. Het verklaren en uitleggen van warmteklachten bij een modulerend toestel? Het valt niet mee. Zeker als de oplossing betekent dat er geïnvesteerd moet worden.

3)Storing oplossen: stappen-aanpak

Battle‘Als je niet weet hoe een systeem werkt, kun je de fout niet herkennen’. Het doorlopen van de in instructies opgenomen stappen om tot een diagnose te komen zijn van groot belang om tunnelvisie te voorkomen. Er komen schrikbarend veel onderdelen retour die niet kapot zijn. Dit begint al bij het eerste telefoontje: vraag goed door, en stuur een monteur gericht op pad.

4)Inregelen bepaalt comfort

Waterzijdig inregelen is helemaal hot. Nobel en nodig voor een goed werkend systeem, maar ook een dure grap voor de klant. Installateurs erkennen de meerwaarde, maar hebben moeite dit verhaal goed voor de bühne te brengen. Er zijn slimme tools beschikbaar die dit vergemakkelijken. Bekijk het webinar maar eens.

5)Wat is de definitie van duurzaamheid?

ins0416battle2Het vraagstuk rond de aan/uit en modulerende ketel legt het dilemma voor: is energiebesparing hetzelfde als comfort? Bij een niet ingeregelde modulerende ketel kan de besparing het winnen van comfort. Wees duidelijk in de consequenties en neem dit mee in de aanvraag. Anders: het kan dus ook zijn dat klant comfort prevaleert boven energiebesparing.

6)Neem de tijd

Plan de dag niet helemaal vol met servicebeurten, maar gun de monteur de tijd voor gesprekken met de klant.  Over tevredenheid, zijn gedrag en uitleg over het cv-systeem. Dan maar een keteltje minder, maar een beetje servicemonteur adviseert en verkoopt ook.

IMG_71057)Investeer in kennis

Bezoek fabrikanten, maar vraag meer dan enkel toesteltrainingen. Inregelen, het aanleren van softskills rond het verhalen van complexe techniek naar Jip en Janneke-taal. Dát zijn factoren die vandaag de dag het onderscheid bieden. Geef opbouwende kritiek, en vraag om meerwaarde van je groothandel en fabrikant. Dit vraagt de eindklant namelijk ook van u.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.