fbpx
Nieuws

Installatiepositivo

Nu Wim de Bie niet meer onder ons is, leek het me een gepast moment op de Positivo’s van stal te trekken in deze blog. Toevallig kwam ik er eentje tegen die een installatiebedrijf runt.

Of de installateur nog even dik 400.000 warmtepompen kan plaatsen per 1 januari 2026. Naast de cv-ketel ook nog even zo’n hybride warmtepomp. Natuurlijk, kom maar op. Het valt best mee hoe druk we het hebben. Dan werken we toch gewoon een beetje harder. Kunnen we er nog mooi een keer extra van skiën, want je weet maar nooit wanneer dat ook niet meer kan.

Wij klaren die klus

Onze installatiebedrijven zijn toch al de superhelden van de energietransitie, en die klaren elke klus. We mopperen wat voor de vorm, maar onze ruggen en gouden handjes dragen de lasten met trots. Een kilootje meer of minder kijken we niet naar om. Zo’n warmtepomp weegt alles bij elkaar maar ongeveer twee keer zo veel als een keteltje. Dus om naast de ketelvervanging ook nog eens het dubbele aan gewicht het zoldertje op te trekken, geen punt. Daar hoor je ons niet over.

Sneller en leuker

We doen er wel wat sneller over, zoals de minister van ons vraagt. Een hybride warmtepomp kost maar het drievoudige aan montage-uren, dus waar hebben we het over? Leiden we toch gewoon een aantal collega’s extra op? Dat schijnt supersnel te gaan. In onze tijd deden we nog een paar jaar over een opleiding, maar dat kan tegenwoordig in een paar weken. De groothandel brengt de spullen bij de klus, dus naar de balie hoeven we toch al niet meer. Scheelt weer een paar bakken koffie en een hoop geouwehoer.

Op dit moment zijn er maar 20.000 vacatures in die mooie installatiesector, dus grote kans dat er snel nieuwe collega’s zijn om deze uitdaging het hoofd te bieden. Even kijken of ze staan te trappelen, hoor.

…..

Ik heb even gekeken, maar ze staan er nog niet. Dat zal zo wel komen, want de lokalen, allemaal uitgerust met gemotiveerde docenten en de nieuwste techniek hebben de deurtjes wagenwijd openstaan. Laten we ondertussen vooral vertellen hoe gaaf ons vak is, hoe lekker het schuift en hoe progressief, divers en inclusief de sector is.

Even op cursus

Ach, en die monteur had het toch al rustig. Ik hoor iedereen zuchten van genot. We hebben net dankzij de Gasketelwet lekker een paar daagjes in de schoolbanken gezeten om te bewijzen dat we ons eigen vak verstaan. We zijn weer lekker bijgespijkerd. Ondertussen lekker van die inspanning kunnen bekomen tijdens de audit voor de CO Certificering. Allemaal schouderklopjes gekregen, plus een wissellijstje voor mijn Vakmanschap CO.

Administratie en verantwoorden

Die kennis en erkenning zorgt er nu voor dat we allemaal wat vaker uit kunnen rusten tussen het werk door. Want net als de verpleegster is de verwarmingsmonteur steeds vaker aan het administreren en verantwoorden dan aan het sleutelen. Het moet natuurlijk wel allemaal veilig en geborgd zijn, hè. Laten we onze passie er vooral niet door laten afknotten. Lekker met die dikke worstenvingers een checklistje afswipen; het maakt je dag een stuk afwisselender. Zo blijf je scherp: een gezond lichaam én een gezonde geest.

Let voor de rest niet op ons, we mopperen misschien wel eens, maar we hebben allemaal een klein hartje. Alles voor de energietransitie, want uiteindelijk gaat het ook om onze kinderen en de planeet. Denk aan de trias energetica hè. Eerst even isoleren, warmtevraag terugdringen, en dan hop: van het aardgas af. Nou doei he, ik ga weer een hybride naar boven slepen.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.