fbpx
Blog

Is Vakmanschap CO wel OK?

Ketelinstructeur Marius Valk nieuwe blogger

Vlak voordat mijn blog online zou gaan komt de domper, verspreid door Installatie.nl: Gasketelwet voor de vierde keer uitgesteld. Ik heb uit frustratie met één armbeweging mijn bureau schoongeveegd. Toch wil ik jullie het blog wat ik voor ogen had niet onthouden. De inhoud blijft namelijk actueel.

Reikhalzend hebben we er naar uitgekeken en eindelijk was het dan zover. Het is met gejuich ontvangen, vanaf één januari 2022 moet je verplicht gecertificeerd CO-vakman zijn. Je krijgt ruim de tijd, er is namelijk bijna anderhalf jaar voor uitgetrokken om de bedrijven en de monteurs te certificeren. Eindelijk is Nederland dan vanaf die datum bezaaid met CO-vakmensen die werkzaamheden mogen uitvoeren aan het gevaarlijkste apparaat die je in huis hebt. En daarmee koolmonoxide (CO) incidenten voorkomen.

De CO-vakman

Worden we nu verlost van de prutsers, knoeiers, doe het zelvers en Buurman & Buurman? De foto’s van de installatiefouten verdwijnen in het archief en maken plaats voor foto’s van schitterend installatiewerk en glanzende gastoestellen, (denk ik). Het wordt wettelijk verplicht om CO-vakman te zijn als je aan gasverbranding- installaties, rookgasafvoer en luchttoevoer werkzaamheden gaat uitvoeren. Op de site van Vakmanschap CO kun je een profiel van jezelf samenstellen van de  werkzaamheden die je als CO-vakman uitvoert of gaat uitvoeren en op basis daarvan wordt de theorie en praktijk toets afgestemd.

Vakbekwaam in één dag

Wat ik van Vakmanschap CO heb begrepen kunnen de zzp-ers en monteurs zonder vakdiploma gewoon inschrijven voor een theorie en praktijk toets, om zónder vakdiploma in één dag CO-vakman te worden. Een bedrijf kan gecertificeerd worden als het een CO-vakman in dienst heeft en het nodige papierwerk wat hij op zijn bureau krijgt op orde heeft. De eigenaar zelf hoeft dan niet gecertificeerd te zijn. Ik betwijfel het of dit de vakmannen en bedrijven van de toekomst zijn en de CO ongevallen met dodelijke afloop tot het verleden zullen behoren. Je doet er verstandig aan om de site Vakmanschap CO te raadplegen.

De nodige opleiding

Het gevaar zit niet alleen in het gasverbrandingstoestel en de rookgasafvoer en luchttoevoer. Er is meer. Bij de vakman-in-één-dag-monteur vraag ik mij af of je alleen met de certificering vakmanschap-CO voldoende kennis op zak hebt om tijdens onderhoud de cv-ketel overhoop te halen. Een monteur met een diploma service technicus heeft twee jaar in de schoolbanken gebivakkeerd, om aan het eind een diploma aan de muur te hangen en de schooltas aan de vlaggenmast vast te knopen. Ook de monteurs met vakdiploma’s worden verplicht om CO-vakman te worden. Ik kies voor een vakman die ook in het bezit is van vakdiploma.

Voldoende kennis

Ben je na het volgen en behalen van de certificering van het Vakmanschap CO ook een echte vakman? Kan de consument er blindelings op vertrouwen dat hij voldoende vakkennis met zich meesleept. Als je een rijbewijs wilt halen moet je ook aan het eind van de opleiding theorie en praktijk examen doen, maar ben je daarmee gegarandeerd een goede chauffeur?

OK CV tegen Vakmanschap CO

Nadat de gasketelwet is aangenomen is ook het Vakmanschap CO gelanceerd. Ik heb bij Remeha een aantal jaren de tweedaagse cursus OK CV gedoceerd. Nu is ook op OK CV genoeg aan te merken, maar ik heb de inhoud en eisen van beide partijen naast elkaar gelegd. Het verbaast me waarom OK CV plaats maakt voor Vakmanschap CO. Om als ondernemer of monteur deel te nemen aan OK-CV moesten beide beschikken over een geldig diploma. Geen diploma dan ook geen OK CV.

Nieuwe ontwikkelingen

De energietransitie is in volle gang en zijn de CO-vakmanschappers op één januari 2022 eindelijk volop met de gasketelwet de veiligheid aan het waarborgen. Wat ik mij afvraag of we dan ook klaar zijn om de veiligheid te waarborgen van alle apparatuur die rond die tijd werkt op alternatieve energiebronnen. Wat te denken van de innovatie van installaties die rond die tijd de installatiemarkt binnenwandelen, we zullen het meemaken.

De gasketelwet handhaven

Wie zijn de handhavers die de werkzaamheden, van een stortvloed aan gecertificeerde CO-Vakmannen, in 2022 moet controleren? Is de veiligheid met de gasketelwet voldoende dichtgetimmerd of moeten we ons zorgen maken.

De vraag is moeten de CO-Vakmannen ook kennis hebben van de installatie rondom de cv-ketel of draaien we dat de rug toe.

Ik hoor van jullie

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

13 reacties op “Is Vakmanschap CO wel OK?

 1. Barry schreef:

  Hier word de spijker op zijn kop geslagen. Als ik een monteur heb die 20 jaar geleden een erkend vakdiploma heeft gehaald dan kan het niet zo zijn dat dit nu ineens niks meer waard is en Teun de beun met een 1 daagse cursus wel een ketel uit elkaar mag halen en deze ervaren monteur met ook nog eens fabrieks bijscholingen zou dat niet meer mogen. Dan lijkt mij dat we de rollen zijn aan het omdraaien. Wij geschoolde en gediplomeerde ondernemers en monteurs ergeren ons al jaren aan de internet handel en warmte service … word niks mee gedaan terwijl het heel simpel is……….. Heb je een diploma dan heb je in mijn ogen een erkenning. Heb je geen diploma heb je geen erkenning …. Hoe moeilijk is dat. Nou net zoals bij eerlijke groothandels zoals Wasco geen verkoop aan particulier. En pak dan ook meteen die woekerprijzen aan van de internet handel. Die bieden ketels aan particulieren goedkoper aan als ik ze kan inkopen als bedrijf…. Nou moeilijk hè… lekker de ogen dicht houden en voor de makkelijkste weg.

 2. Barry schreef:

  En hoeveel autobestuurders rijden er door rood met fatale gevolgen of houden zich niet aan snelheid met fatale gevolgen ? Alcohol op achter het stuur !!!!! Denk meer verkeersslachtoffers als koolmonoxide doden per jaar . En dan durf ik niet eens hardop de vraag te stellen hoeveel koolmonoxide slachtoffers er voor groot deel niet zelf schuld aan hadden. Denk aan slecht onderhoud of bewust voor de goedkoopste Teun de beun gekozen ????? Maar dan zou CBR dus ook kunnen eisen dat iedereen op basis van deze cijfers zijn/haar rijbewijs opnieuw moet halen….. Nee CBS pakt je rijbewijs af als je overtreding heb gemaakt…. Groot verschil dus met onze zogenaamde belangenorganisaties deze pakken het gewoon sowieso af. Idioterie 1e klas….

 3. Melvin schreef:

  Nederland een land waar alles kan… triest

 4. Mike Bodde schreef:

  Ik heb mijn Servicetechnicus en Scios Po en moet mijn vakbekwaamheid nu dan weer gaan bewijzen en dat kost dan ook weer veel geld als zelfstandige, wat mij nog meer verbaast is dat een aantal grote installateurs examen locaties zijn voor eigen personeel, daar zullen vast niet veel mensen zakken voor hun examen. Deze hele wet klopt niet zeker niet omdat er groothandels zijn die particulieren verkopen, zoals Barry hierboven al beschreef

 5. Antoine schreef:

  Deze wet is geld klopperij ik ben een voorstander van een wet maar id regel eerst jullie zaken eens goed en geef antwoord op de interverkopen en op de grens installateurs die hun papieren voor bijv belgie hebben en nu weer een scholng moeten doen .
  Waar zijn we als 1 europa ook kwa scholing.
  zorg eerst eens voor een waterdichte wet en een controle instantie die goed gehandhaaft gaat worden voor we de installateurs kaal plukken en ze tore hogen tarieven moeten gaan rekenen .

 6. Johannes schreef:

  Kan Marius Valk aangeven welk bedrag de CO gecertificeerde op jaarbasis kwijt is de controlerende instanties zoals InstallQ en Techniek Nederland?
  Heb iemand van InstallQ een bedrag van € 2000, = . horen noemen.
  Kom nu eens duidelijk en helder met bedragen zodat we weten waar we het over hebben.
  Misschien kunnen we dan gezamenlijk een vuist maken.
  Eerst maar eens duidelijkheid.
  De kleine installateur die jaarlijks 20 ketels monteert kan voordeliger thuis blijven.

 7. Hans schreef:

  Beste allemaal, ik ben het roerend eens met de verhalen. Ik ben een landelijk erkend gas en watertechnisch installateur met vakdiploma’s . Ik zit al 46 jaar in het vak en 25 jaar als zelfstandig ondernemer. Het is te triest voor woorden dat het toenmalige kabinet van dit mooie vak er toen de tijd een vrij beroep van heeft gemaakt waardoor een ieder nu een installatie bedrijf kan beginnen.
  Ik heb de nodige trainingen gevolgd bij de meeste fabrikanten zoals Atag, Vaillant, Intergas en Remeha en beschik over de benodigde jaarlijks gekalibreerde meet apparatuur o.a. Rookgas analyse en vertik het om aan die waanzin mee te doen. Ze hadden het bij de erkende bedrijven moeten laten die de benodigde vak diploma’s hebben en de verkoop van cv ketels enkel aan deze bedrijven moeten laten die een geldend erkenningsbewijs kunnen overleggen zodat de verkoop aan particulieren, beunen en niet erkende bedrijven niet meer mogelijk is maar ja dat gaat niet gebeuren, er zijn al teveel steekpenningen weggegeven zodat de grote jongens het alleenrecht krijgen en wij naast de pot piesen.

 8. Louis Ansems schreef:

  Als zelfstandig installateur ben ik in het bezit van het vakbekwaamheidsdiploma gastechnisch installateur en Scios PO, heb een ervaring van meer dan 40 jaar. Ik doe ongeveer 50 onderhoudsbeurten aan cv ketels per jaar. Dit houdt in als de jaarlijkse kosten CO certificering ca . € 2.000,- per jaar bedragen ik € 40,– per klant extra ( excl. b.t.w) moet gaan rekenen. Zal heel veel blije klanten er bij krijgen!

 9. Blendi Kuqi schreef:

  Dit is onbeschoft wij hebben te maken met onbeschofte minister onbeschofte tweede kamer waar handjeklap met de geldschieters wordt gehandeld en modder gekooid tegen deze Vakmanschap ja het is triest dat mensen met hoogste diploma’s en meer dan 20 jaar ervaring zitten in het zelfde tafel met vrachtwagenchauffeurs koffie verkopers auto verkopers die ineens dachten wij worden installatie monteur . Wij moeten organiseren en nooit accepteren om deze celdiploma te halen zonder duidelijk wordt dat alleen mensen met diploma mogen deze certificatie krijgen. Wij moeten onszelf beschermen tegen de kwaad van het geldklopperij van oplichters van deze regering

 10. Dirk schreef:

  Een onderhoud aan een cv ketel goed uitgevoerd beslaat ongeveer 45 minuten.

  Nu komt er door co certificeren een half uur extra aan papierwerk( invullen van soms onduidelijke vragen, zoals bijvoorbeeld afvaltijd thermokoppel. …klein beetje achterhaald. Of trekonderbreker open ketel,, er zitten bij ons in ieder geval geen type ketel gebonden vragen, je moet de hele waslijst afhandelen…ps bij verhaal trekonderbreker mis ik het verhaal ,, voor de trekonderbreker co2 en na de trekonderbreker co2…dit zou de schoorsteen trek verduidelijken.
  Maar dat terzijde. )
  Schrijven schrijven….
  Vind ook dat co vakmanschap hetzelfde doet als vca, alle verantwoordelijkheid op de monteur schuiven.
  Ik ben het wel eens dat er geen knoeien aan een ketel mogen sleutelen, maar dat nacontroletraject,,met sticker zodat elke ketel in Algeheel systeem komt te staan en wanneer en door wie onderhoud is gedaan.

  Kortom co vakmanschap ….prima
  Co certificering met bijbehorende extra papierwerk…. minder.

  • Dirk schreef:

   Ben 62 jaar 44 jaar werkzaam in de gastoestellen, service technicus, pi po scios…

   Co vakmanschap was een eitje en is voor mij geen garantie voor vakbekwaamheid.
   Ben nu half uur langer bezig met checklist in te vullen.

 11. Dirk schreef:

  Ps…
  Ik heb 40 jaar ervaring.
  Pi po scios
  Service technicus.

  Vakmanschap co was eitje, hetzelfde als vca.
  Wat is de zekerheid nu als er door gediplomeerde co vakman aan je ketel wordt gesleuteld, zonder eerst minimaal onderhoudsmonteur gastoestel te hebben gevolgt met diploma.

 12. Jan-Willem Twisk schreef:

  dit zal wel net zo als de rest we mogen de burger niet meer belasten was de kreet de vorige keer en zal di nu anders zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.