
Er gaat iets gebeuren op de bestaande kantorenmarkt. Op 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland minimaal voldoen aan Energielabel C.
Van 40% van kantoorgebouwen weet de vastgoedeigenaar nog niet eens wat het energielabel is van de overige 60% voldoet een aanzienlijk deel niet aan Energielabel C. Zie dit onderzoek.
Met de handhaving van deze wijzing op het Bouwbesluit middels het opleggen van boetes en in het uiterste geval sluiting van het kantoorpand zal het, gezien de onderbezetting en lage prioritering op dit vlak bij gemeentes, niet z’n vaart lopen. Dus met deze tand van de klem valt nog wel te ‘dealen’. Helaas kent de bek van de ‘kantoorklem’ nog meerdere tanden.
Veilig en gezond
Een tand die wellicht dieper inbijt is die van de mate waarin het kantoorgebouw voorziet in een veilig en gezond binnenklimaat. Medewerkers van huurders willen na de pandemie namelijk alleen nog maar werken in een kantoorgebouw dat voldoende ‘Corona proof’ is.
De derde tand is de tand van de huurder. Door een hoger percentage thuiswerkers willen zij graag minder m2 kantoor huren en de mindere m2-ers die zij willen huren moeten wel gezonde m2-ers zijn. Huurcontacten hebben gemiddeld een contractduur 5 jaar dus jaarlijks wordt z’n 20% van alle huurcontracten tegen het licht aangehouden.
Win-win-win-situatie
Het mooie is dat vastgoedeigenaren door een juiste combinatie van ingrepen nu een win-win-win situatie kunnen creëren voor de gebruikers, huurders en henzelf. Een kantoorgebouw dat duurzaam is en een gezond binnenklimaat heeft is namelijk een kantoorgebouw met toekomstwaarde.  In één moeite kun dan een 3d model van het gebouw maken dat je komende jaren kunt verrijken tot een ‘digital twin’.
De betere vastgoedeigenaren weten het juiste moment te kiezen om te investeren voor de langere termijn en wachten niet af.
Voor ons als installatiebranche ligt hier een gigantische markt en verantwoordelijkheid om dit te gaan realiseren.