fbpx
Blog

“Kom eens mee, ik moet je iets laten zien”. Zeer enthousiast werd ik door de directeur meegenomen naar een afdeling waar het team Uitvoering een prachtig dashboard had hangen. Ik kreeg meteen uitleg van één van de teamleden. De directeur glunderde van oor tot oor. Dit was pas precies hoe hij het voor ogen zag: teams die zelf aan het stuur zitten en weten welke resultaten ze hebben behaald. In mijn enthousiasme vroeg ik toen: “En hoe gaat het nu?” Er toen viel een stilte…

En hoe gaat het nu?

“Nu?”, kreeg is als vraag terug. “Ja nu”, zei ik “Ik zie een prachtig dashboard met de resultaten van de afgelopen periode en ik zie waar jullie naar toe willen. Maar ik kan niet zien wat de huidige status is. Hoe gaat het nu, vandaag? Zijn jullie voldoende on track? Verlopen de werkzaamheden volgens planning? Hoe is het met de stemming binnen het team?” Ik zag een teleurstelling op beide gezichten.

Vooruit of achterom?

Stel: je gaat met de auto op vakantie. Wat heb je dan nodig om te weten dat je veilig onderweg bent om op tijd op de juiste plaats aan te komen? Juist. Je houdt je ogen op de weg, houdt de meters op het dashboard in de gaten en maakt gebruik van navigatie.  Zo beschik je namelijk over alle benodigde informatie om veilig en efficiënt je doel te bereiken: of je de juiste snelheid rijdt, of er voldoende brandstof is en of er geen vertragingen op de weg zijn.

Wat is het doel van het installatiebedrijf?

Behaalde resultaten inzichtelijk maken en zeker erbij stilstaan om successen te vieren: het is heel waardevol voor effectieve samenwerking. Die resultaten zijn echter onderdeel van een groter doel dat het succes van de organisatie bepaalt: zoveel omzet realiseren, zoveel projecten dit jaar afronden, zoveel nieuwe klanten binnenhalen. En daarop wil je focussen. Dat alles in de kofferbak past en niemand iets vergeten is als jullie thuis wegrijden richting de vakantiebestemming. Het is een mooi resultaat, maar het uiteindelijke doel is toch om op die heerlijke bestemming aan te komen.

Over Jan-Dirk van de Laar

Jan-Dirk van de Laar

Jan-Dirk van de Laar is trainer en consultant bij LearningWaves. Vanuit de Brainportregio Eindhoven adviseert, traint en begeleidt hij al geruime tijd dga's en directeuren uit met name de installatiebranche, maakindustrie en bouw. Hij laat ze graag ervaren hoe het anders kan. Duurzame innovatie, het soepel inrichten van processen en de samenwerking binnen en tussen teams staan daarbij centraal met als doel een stabielere én wendbaardere organisatie. Jan-Dirk komt zelf uit de installatiepraktijk en kent het klappen van de zweep. Als directeur en mede-eigenaar van een gerenommeerd installatiebedrijf begeleidde hij zijn team in de transformatie naar een efficiënte, zelfbewuste en zelfsturende organisatie.

Bekijk alle berichten van Jan-Dirk van de Laar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.