fbpx
Blog

Het begin van een nieuw jaar is een mooi moment om eens een stip aan de horizon te zetten. Om even stil te staan en je af te vragen waar je over vijf jaar wilt staan. Ons accountantskantoor heeft een installatiebedrijf als klant, die regelmatig van dat soort heidagen houdt. Het bedrijf telt zo’n 50 medewerkers en draait als een tierelier.

Om de richting te bepalen waar je heen wilt kun je natuurlijk naar je kernwaardes kijken. En wat de DNA van je organisatie is. Maar bij deze klant van ons gaan ze nog een stap verder. Het is een enorm mensgerichte organisatie die ook kijkt hoe hun medewerkers in elkaar zitten. En hoe die zich de komende jaren willen ontwikkelen en groeien. Dat is een hele andere benadering dan de meeste bedrijven doen.

Andersom denken

Als de groei van je personeel zo centraal staat, dan is het dus ook belangrijk dat je over een paar jaar nog het juiste werk voor deze mensen hebt. Daarom zijn ze nu aan het kijken of ze eventueel met een ander bedrijf kunnen fuseren, om zo hun mensen ook in de toekomst het juiste werk te kunnen bieden. Ze zijn eigenlijk hun klanten aan het uitkiezen voor hun personeel, in plaats van andersom. Dit bedrijf groeit heel langzaam naar een andere markt toe. En het personeel groeit daarin mee.

Slimme zet

Veel installatiebedrijven doe het vaak het tegenovergestelde. Nemen klussen aan waarvoor ze eigenlijk niet de juiste mensen in dienst hebben. In een tijd waarin het steeds lastiger wordt om aan personeel te komen, vind ik die mensgerichte benadering van die klant van ons erg slim. Sterker nog, als je huidige personeel zich kan blijven doorontwikkelen, zullen ze ook gemotiveerd blijven. En niet zo snel gaan solliciteren bij een ander installatiebedrijf. Ook dat is in deze tijd wat waard. Ander bijkomend voordeel van een organisatie die zich doorontwikkelt, is dat je tarieven omhoog kunnen. Ook niet verkeerd toch?

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountantskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.