fbpx
Blog
Klein kerstborrelgeluk

Een overvol café met beslagen ramen. Een deja vu met de laatste vrijdag voor de bouwvak, met de kerstversiering en het weer buiten als verschil.

 

Want binnen schalt de muziek, brult de tap en vullen de net iets te dikke monteursjassen de kapstok. De hele garderobe eigenlijk. Houthakkersblouses, schuine moppen en stoppelbaarden. De vriendelijke horeca-geur van dennennaalden, kerstkransjes, warme chocolade en het pruttelende gashaardje in de hoek wordt verdrongen door verschraald bier op de houten cafevloer, opkomend zweet en een dampend stampottenbuffet. Of de doorgaans praktisch ingerichte bedrijfskantine of aangeveegde werkplaats wordt in no-time omgetoverd tot een bruisend feestpaleis, met kerstlampjes aan de pvc-buizen en statafeltjes met plastic overdekjes met een waxinelichtje als sfeerverhogend detail.

 

Blikje zalm

Kerstborreltijd. Als zoon van een inmiddels gepensioneerde bouwvakker kon ik twee dagen per jaar verwonderd aanschouwen hoe de kostwinner des huizes vol enthousiasme met zwabberende benen de drempel overstak. Aan het begin van de bouwvak en de laatste werkdag van het jaar was het stand-up-comedy troef, uiteraard binnen de door onszelf bepaalde grenzen van opvoedkundig verantwoord. In de zomer afgevuld van een copieuze barbecue, in de winter met een doos vol liflafjes onder de arm, hopelijk zonder schade van de laatste voetreis. Terwijl wij nieuwsgierig het feestelijke karton openden, ging de bezorger ten ruste, met de wollen doorwerksokken op de leuning van de bank en het hoofd in de nek. Een doos met pateetjes en ragout. Een fles wijn voor een speciale gelegenheid, en exquise hapjes waar je nog nooit van gehoord had, laat staan gegeten. Oja, en een blikje zalm, het bedrijfsmagazine in lettertype comic sans en een kaart van de directeur. De keuken vulde zich met van dat strooisel dat je weken later nog tegenkwam.

 

Vooruit kijken

Een jaar lang hard en toegewijd werken. Dat moet gevierd worden. Een jaar lang samenwerken, een jaar lang knokken tegen economisch ontij. Een jaar lang ondernemen, kansen ruiken, maar ook ingrijpen waar nodig. Even terugkijken. Maar vooral vooruit kijken. Naar betere tijden, naar meer kansen, naar een jaar in harmonie met personeel en collega’s. Naar technische ontwikkeling, naar energiebesparing. Naar duurzaamheid. Maar vooral naar een gezond voorbestaan: van uw bedrijf, uw persoon, uw naasten en uw omgeving. De Kerstborrel; een mooi moment om al het materiële even los te laten.

 

Gelukzalige tocht

Ik wens u niet zozeer die zweterige borrel toe, maar vooral die gelukzalige tocht van werkplek of café naar huis, en daar gezellige en gelukkige dagen in een goede gezondheid. Uw eigen Chris-Rea-momentje. Met een mooi jaar in het vooruitzicht, uiteraard weer graag op Installatie.nl en met ons vakblad Installatie en Sanitair in de aanslag.

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.