
“Je moet echt nu komen hoor, het is niet eens winter en ze hebben tóch steenkoude voeten. En dat terwijl er een nieuwe cv-ketel is geplaatst en er splinternieuwe vloerverwarming in dat nieuwe deel van het huis is aangebracht! Wat nou, voetventiel? Als je nu niet snel komt, dan trek ik die hele regeling van de muur af, die werkt gewoon niet.” Pff, je zou bijna warme slofjes voor de bewoners meenemen.
Tijdens de renovatie en uitbreiding van dit prachtige, oude pand heb ik de installateur bij mogen staan bij het samenstellen en installeren van een regeling waarmee de bewoners per ruimte de verwarming kunnen bedienen. Ideaal als meneer een dag thuis werkt en het kantoor warm moet zijn. Of als de kleinkinderen een weekendje komen logeren bij opa en oma en de logeerkamer en gastenbadkamer dus lekker warm moeten zijn.

Niet achterlijk
De installateur geeft aan dat de ketelsturing werkt en dat ook de tweewegklep die de uitbreiding van de vloerverwarming regelt, netjes open gaat. Maar blijkbaar niet ver genoeg, want er komt maar geen warmte in de vloeren van de aanbouw. Op mijn vraag of de aanvoerthermostaat juist staat ingesteld, wordt kwaad gereageerd. “Wat denk je wel niet? Ik ben niet achterlijk!” Ik ben vervolgens ook nog eens zo ‘dom’ om te vragen of er wellicht een voetventiel in de retour zit die nog dicht staat… Er landen wat onvrolijkheden en krachttermen in mijn oor.
Al goed dan, ik spring in mijn auto en ga direct naar de woning toe. Kan me voorstellen dat mevrouw het echt niet fijn vindt, nu de kleinkindjes bij haar zijn. Die spelen graag lekker op de vloer en vinden het heerlijk om bij oma lang onder de douche te kliederen met water. Niet fijn als de vloer steenkoud is.

Verdeler
De installateur staat me al boos op te wachten als ik aan kom rijden, zijn gezicht spreekt boekdelen. Hij heeft de logeerkamer en gastenbadkamer al vanaf de dag ervoor een gewenste temperatuur van 25 graden gegeven en nog blijft alles koud. Als ik bij de verdeler kijk, zie ik inderdaad dat de tweewegklep netjes openstaat en dat de ketel een storing geeft. De installateur geeft aan dat de ketel zijn warmte niet kwijt kan, omdat er geen flow over de vloerverwarming is.
De aanvoerthermostaat staat op 48 graden ingesteld en ook de voorinstelling van deze kraan staat juist ingesteld. De flowmeters staan ook allemaal op de juiste doorlaat volgens de legplannen ingesteld. Maar dan het voetventiel dat in de retourleiding is ingebouwd. Ik geef daar een draai aan en direct is er flow over de groepen zichtbaar. Hij stond nog dicht! Dat was makkelijk bij het vullen en ontluchten van dit nieuwe gedeelte vloerverwarming, maar is vervolgens vergeten. Stiekem heb ik wel medelijden met het schaamrood op de kaken van de installateur.
Ja ja zo kom je wat tegen.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook wel eens heb gehad.. maar ik heb de klant het voetventiel open laten draaien.
Ik zie op de foto dat de doorstroombeveiliging bij de verdeler is geplaatst.. deze mag onder cv-ketel geplaatst worden (scheelt weer warmteverlies).
Tevens zit er een losse pompschakelaar op.. de Honeywell regeling heeft deze functie ingebouwd.
Verder netjes aangesloten..
Met vriendelijke groet,
John Visser cv-optimalisatie
Wij service monteurs zijn niet zo van de avdo onder de ketel! te vaak storing delta t mbt aanvoer en retour in combinatie met de na draaitijd van de pomp is verder van de ketel de beter optie. Is by the way geen pompschakeling maar een maximaal beveiliging voor de slangen welke de pomp uitschakelt.
Ziet er netjes uit ben ik het mee eens maar zou eerst nog even wat groepen open sturen zodat de rest van de groepen ook mee gaan circuleren. In de huidige situatie hebben er nog maar 4 groepjes gewerkt.
Avdo en thermostaatknop van de vloerverwarming verwijderen is ook een oplossing. Wel de cv watertemperatuur begrenzen van de cv ketel, kwestie van instellen. De vloerverwarmingsunit fungeert dan als bijpass.
Heren, dank voor jullie opmerkingen op basis van de geplaatste foto.
De foto bij deze blog is echter niet van de daadwerkelijke situatie maar betreft een willekeurige foto die ik in het verleden in het veld heb geknipt.
Dit is gedaan zodat deze blog (vanuit privacy overwegingen) niet naar locatie, bewoners en installateur is te herleiden.