fbpx
Blog
Kruimelwerk in verkiezingsstrijd

In de verkiezingsstrijd is duurzaming van onze enerigievoorziening geen issue. Als het toch een keer aan de orde komt, beperkt zich dat tot een paar zon-PV panelen en windmolens, salderen achter de meter en elektrische auto’s. Kruimelwerk. Het moet drastischer.

 

Onze huidige energievoorziening is niet duurzaam. Punt. De totale EU  draait voor ruim 85% op fossiele brandstoffen, waarbij Nederland en België respectievelijk 96 % en 90% voor rekening nemen. Of we nu een breed of een smal duurzaamheidsbegrip hanteren, de wijze waarop wij nu omgaan in onze energiebehoeften kan zeker (nog) niet als duurzaam worden aangemerkt.

 

Aan het verder intensief gebruik van fossiele brandstoffen zijn risico’s verbonden die zeker een lange termijn karakter hebben. Daardoor blijft niet alleen onze maar zeer zeker de daarop volgende generatie(s) te maken hebben met kreten als broeikasgassen, CO2 emissies, verzuring van de atmosfeer, gezondheidsschades en klimaatveranderingen; ze zijn niet meer weg te denken.

 

Dus:

Ons gebruik van  fossiele brandstoffen moet dus worden verminderd!  En het gaat er hier niet om een paar procentjes. Dit moet drastisch aangepakt worden. En dat terwijl we onze welvaartsniveau willen handhaven en we met zijn allen in een economische moeilijke tijd bevinden: een uitdaging waarin de installatiebranche een interessante rol kan spelen.

 

Verkiezingsstrijd

In de verkiezingsstrijd is energie en milieu helaas geen doorslaggevend onderwerp. Als het toch een keer aan de orde komt, beperkt zich dat tot een paar zon-PV panelen en windmolens, salderen achter de meter en elektrische auto’s. Op deze manier zullen we de verduurzamingsdoelstellingen nooit halen. Terwijl de mogelijkheden volop beschikbaar zijn. Hoe krijgen we weer aandacht voor de inhoud in plaats van symboolpolitiek? Wat is er allemaal mogelijk, wat lijkt op korte termijn mogelijk te worden en wat blijft voorlopig een echt probleem?

Voor alle duidelijkheid, er is niets mis met zon en windenergie. De volumes echter waarover we praten in de Nederlandse energievoorziening zijn echter slechts enkele procenten van de totale energievraag. Elektriciteit vormt maar een beperkt deel van de energievraag, en dan nog is een fractie duurzaam. Maar er is gelukkig veel meer mogelijk.

 

Wat dan wel?

Laten we beginnen met energiebesparing. Energiebesparing is de beste vorm van verduurzamen. Bovendien maakt een lagere energievraag het makkelijker om deze duurzaam in te vullen in combinatie met ontkoppeling van vraag en aanbod en opslag van energie. Dit laatste zowel voor warmte, elektriciteit en koeling. In bijna alle markt segmenten is er nog een groot potentieel voor energiebesparing.

Installaties aanpakken

 

Voor woningen bijvoorbeeld door het goed inregelen van installaties, isolatie, warmteterugwinning, invulling van de warmtevraag middels duurzame of restwarmte, hotfill-vaatwassers en wasmachines, Led-verlichting, energiezuinige installaties en apparatuur, en natuurlijk navenant gebruikersgedrag. Kantoorgebouwen lenen zich uitstekend voor duurzame warmte en koude en energiezuinige installaties en apparatuur. Kassen zijn bijna volledig duurzaam te maken te maken door middel van duurzame warmte, plantselectie en Led-verlichting. In de industrie kan nog veel bespaard worden met WKK, WKO, procesverbetering en door zich uitsluitend te richten op duurzame maatschappelijke nuttige producten.

 

Uitdaging

Het gigantische probleem, de groei van de  mondiale energie- en grondstoffenvraag, kan alleen opgelost worden via energiebesparing, mentaliteitsverandering en/of een beperking van de bevolkingsgroei.

Ik heb niet de illusie dat de inhoud van deze column een rol zal spelen bij de verkiezingen. Wanneer Nederland kennis op het gebied van energie en milieu echt belangrijk vindt dan kunnen we echter niet om de hier besproken onderwerpen heen. Hiervoor zijn we allemaal verantwoordelijk. Als we dit persoonlijk allemaal prioriteit willen geven, dan zal de politiek volgen. Daar ben ik van overtuigd. Linksom of rechtsom, het doel is duidelijk

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.