
Praktisch ingestelde techneuten vinden het kwaliteitshandboek vaak het lastigste van de hele certificering voor de gasketelwet. Ik snap het wel: in het handboek staat alles wat je zelf al weet en hebt, maar niet vastgelegd. En juist dat proces kan voor wat irritatie zorgen. Er zijn meerdere routes naar een goede kwaliteitsborging, net zoals er meerdere wegen naar Rome leiden. Kijk naar de landen om ons heen, waar ook strengere eisen moeten worden nageleefd. Ieder op zijn eigen manier. In Nederland is voor deze CO-certificering gekozen. Daarin zullen we onze weg moeten vinden.
Dus don’t schoot de messenger.
Na de eerste stap, zie hiervoor de vorige blog, gaan we nu aan de slag met het kwaliteitshandboek CO-certificering.
6000-25 of K25000
Om het ‘makkelijk’ te maken kunnen we zelfs kiezen uit twee verschillende kwaliteitshandboeken (KHB): de BRL 6000-25 en de K25000. Echt grote verschillen zul je er niet in vinden. Onder andere de opzet en wat benamingen zijn anders, maar uiteindelijk volgen ze beide dezelfde wet. Het grootste verschil is in mijn optiek de manier van de projectcontrole, zeg maar ‘hoe worden de werkzaamheden aan het toestel gecontroleerd’. Bij de K25000 meld je je aan voordat de werkzaamheden starten, zoals inbedrijfstelling, onderhoud of een service- interventie. Na het afmelden van de werkzaamheden, meld je de bon af en krijg je direct een melding van steekproef of niet. Net zoals bij een APK voor je auto. Bij de 6000-25 wordt er bij de jaarlijkse audit een aantal toestellen uitgekozen waar de auditor/inspecteur een bezoek bij de klant brengt om de werkzaamheden te contoleren.
Certificerende instellingen ( CI )
Welke CI je moet kiezen hangt af van welk kwaliteitshandboek je wil volgen. Hieronder de CI’s die deze werkzaamheden zullen gaan uitvoeren.
Voor de 6000-25:
Voor de K 25000
- Kiwa
Het kwaliteitshandboek (KHB)
Het opzetten en opvolgen van een kwaliteitshandboek is niet eenvoudig. Er zijn verschillende manieren voor het opvolgen van het KHB. Van een papieren versie en pdf’s tot slimme online zelf opvolgende ERP-systemen. Regelmatig spreek ik installateurs die geen idee hebben hoe er aan te beginnen, en er zo tegen opzien dat ze er liever mee willen stoppen. Dat mag de bedoeling van de certificering niet zijn. Met wat hulp is het geen onoverkomelijke zaak. En hulp wordt er geboden. Van een gratis KHB voor leden van Techniek Nederland, tot gespecialiseerde adviseurs die je voor € 3000.- door de certificering heen loodsen. En van alles ertussen. Zo zijn er ook opleiders als ROVC, IW, Solar-opleidingen die cursus aanbieden voor het invullen / opvolgen van een KHB. Verder zijn er nog diverse mogelijkheden om in kleine groepen uitleg te krijgen hoe je het KHB kunt invullen. Maar ook online behoort tot de mogelijkheden.
Wat staat er nu in dat boek?
In het kwaliteitshandboek CO-certificering staat voornamelijk wat je zelf al weet en hebt. Dat verzamel je en zet het allemaal overzichtelijk bij elkaar. Tevens wijs je personen taken en verantwoordelijkheden toe, en je zorgt dat je de gevraagde normen, documentatie en meetapparatuur in orde hebt. Veder beantwoord je nog een stel vervelende vragen over je bedrijfsprocessen en klaar is kees. Een belangrijk deel van het kwaliteitshandboek is de in het handboek vermelde processen volgen. Een groot deel daarvan kan met een goede tool voor de projectopvolging. Dat kan je eigen ERP-systeem zijn, maar ook zijn er diverse online checklist beschikbaar. Een papieren checklist is toegestaan, maar neemt wel veel tijd in beslag zoals bij het toestel als extra handelingen in het kwaliteitshandboek.
In de volgende blog ga ik uitgebreid in op de projectopvolging.
Luister ook de tweedelige podcast over certificering voor de Gasketelwet.
Het scheelt als je als monteur je diploma installatietechniek niveau 3 hebt dan hoef je hier niks mee te doen.
Hoe bedoel je dan hoef je er niks mee te doen.. al heb je niveau 4 dan moet je toch het certificaat halen.. volgens installatie.nl en techniek Nederland is het 2 daagse certificaat meer waard als jou niveau 3 of 4 opleiding. Het certificaat staat boven alle vakdiplomas. Dus zoek maar een grote prullenbak om al je diploma’s in te gooien.. hier ook 6 jaar voor niks diploma’s gehaald.
Nou Barry check het maar. Je credo nummer op je diploma.
Wat jij stelt klopt niet. Bel co vakmanschap maar.
Ik ben zelfstandige geworden na 20 jaar voor verschillende bedrijven te hebben gewerkt met één grote reden…. Ik was het gepruts van die bedrijven zat en hun 18 onderhoudjes per dag… Nu staan juist die bedrijven te springen om deze wet wat ik dus al niet echt snap. Maar hun snappen het ook niet want ik lees allerlei dingen op internet dat hun zich niet hoeven te houden aan onderhoud voorschriften fabrikant . Want hun hebben eigen afspraken met fabrikant????? Ik heb beetje navraag gedaan en fabrikant die ik benaderd heb zegt niks te weten van onderhoud afspraken die buiten hun ketel documentatie omgaat. Maar hier zit dus ook voor veel kleine bedrijven en Zzp ers de grote negatieve veroorzaker van deze hele wet. Jullie handelen enkel in het belang van paar grote bedrijven. En zelfs de bedrijfjes met 5 a 10 man kunnen nooit volgens deze wet gaan functioneren want ze hebben simpelweg nu al te weinig personeel. Dus hoe denkt de gasketelwet waar deze bedrijven de tijd en de mensen vandaan halen om alle installaties die al 5 tot 20 jaar gewoon lopen allemaal aan te passen ??? En dan misschien het allerbelangrijkste ik ben ondernemer geworden omdat ik niet meer voor een baas wil werken… Denken jullie nu echt dat jullie dan ineens de baas kunnen gaan spelen over die 4500 bedrijven die geen enkele binding hebben met jullie… Regel eerst eens echt belangrijke dingen voor onze bedrijfs tak.. ga juist de gediplomeerde meer waarderen en promoot de jeugd om hun vakdiplomas te halen… Ik hoor nu dat jeugd zegt ik van geen opleiding meer volgen want heb genoeg aan dat certificaat…..