Leuke casus die me flink aan het denken zette. Ik werd gebeld door een klant die een Rijksmonument gekocht had en daarna met z’n vrouw naar de chique parketwinkel was geracet voor oud-Frans eiken visgraatparket. De inkt onder beide contracten was net droog toen hij mij belde voor een integraal plan.
Slechtnieuwsgesprek
Nou ben ik best heel goed in slechtnieuwsgesprekken maar om al tijdens de kennismaking geconfronteerd te worden met een beperkende factor zo groot als een olifant … dat overkomt me niet zo vaak. Ik tastte namelijk voorzichtig af in hoeverre het mogelijk was vloerverwarming onder de parketlaag aan te laten brengen. “Nee” dat kon niet want het Oud Franse parket mocht niet op vloerverwarming aangelegd worden. Althans, dan verviel de garantie.
Geen garantie….
Bij zulke grote renovaties is het niet overgaan op laagtempertatuurverwarming echt een gemiste kans. Ik drong aan. Want er zijn prachtige droogbouw-vloerverwarmingssystemen op de markt die met een hele egale en lage temperatuur de vloer en daarmee de woonkamer van weldadige warmte kunnen voorzien. De klant klom in de pen bij zijn parketteur die hem doorverwees naar de leverancier. Die ondersteunde de vloerenlegger: “Ja we leggen vaak parket op vloerverwarming maar dan vervalt de garantie want de vloer droogt uit door de hoge temperaturen.”
Aha! Randvoorwaarden!
Hij zei: “hoge” temperaturen. Kijk, zo komen we met zijn allen wel een stukje verder. Blijkbaar is de combinatie droge lucht en hoge temperatuur een probleem voor vloerverwarming. Maar waarom stel je dan niet de volgende randvoorwaarde: “Beste installateur: wanneer er onder deze parketvloer vloerverwarming komt, dan mag die nooit warmer worden dan 35 graden. En de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte moet te allen tijden boven de 40% RV blijven”. Dat zijn randvoorwaarden waar de integrale plannenmaker wat mee kan. Want het behaaglijkheidsdiagram van Leusden en Freymark zou toch al een belangrijke rol gaan spelen in het definiëren van een gezonde fijne woning:
Met andere woorden, als er eerst een plan was geweest dan hadden alle partijen kunnen zien dat aan alle voorwaarden voldaan zou kunnen worden.
Stuck in reality
Ergens snap ik leverancier ook wel, zijn ervaring is dat er veel te veel heet water door de vloer heen gaat, en als er daarbovenop een paar droge winterdagen komen zit hij met de gebarsten peren.
En al adviseer ik maximaal 35 graden en comfortabele luchtvochtigheid, mag ik dan voor mijn klant verwachten dat de leverancier dan wél garantie gaat geven? Nee natuurlijk, zó snel verandert de wereld niet. Moet de parketteur dan toetsbare eisen gaan stellen aan zijn klant en het gebruik van de vloer?
Nee, soms moet je als klant zelf de risico’s ik neem zelf mijn verantwoordelijkheid de kwaliteit te bergen. Ik teken een waiver, een zogeheten verklaring van afstand.
Garantie? Do it yourself!
Een parketvloer in een monument vol kieren zal bij twee weken droge oostenwind, zoals in maart, gewoon gortdroge binnenlucht krijgen, helemaal als radiatoren op 80 graden staan te denderen om de boel nog een beetje leefbaar te houden.
“Maak een plan” waarin je over alle aspecten van wat je wilt goed nagedacht hebt. Vraag daarbij eventueel hulp van vakgebiedoverstijgende expertise. En als je op basis van inzichten zeker bent van je zaak, laat dan de garantie desnoods maar varen, want het is een belemmerende schijnzekerheid die je weerhoudt van echte stappen te zetten. Als je een vakman en goeie spullen hebt, dan krijg je toch wel een fantastisch resultaat!
Help klanten plannen maken
“Help plannen maken”. Breng eerst een offerte uit voor een plan, en als de klant daar blij mee is, dan vraagt die vanzelf om een offerte voor de benodigde spullen.
Nawoord
Vandaag liep ik eindelijk door het pand dat inmiddels leeg staat en daarom corona-veilig bezocht kon worden. Ik vertelde de klant over mijn dilemma en dit blog dat ik aan het schrijven was… “maar de vloer wordt pas in juni geleverd dus misschien heb ik straks genoeg vertrouwen in je plan zodat ik het tóch aan durf”….. fingers crossed!
Maar ergens kan ik de parketteur wel begrijpen.
Het is soms ook verduiveld lastig om op zeer drogen dagen de relatief vochtgehalte op 40% te houden.
Daarbij wie bewaakt dit bij defect. We hebben de laatste dagen buiten rond 20% gezeten, dan zie je zelfs het houten plafond iets los krimpen van de muren met de bevochtiger op volle vermogen.
Nee hoor, bij goede balans ventilatie en kierdichtheid neemt een goede adiabatische koeler/luchtbevochtiger twee taken tot zich , en zonder actief te koelen met wp installatie, en de warmte op de juiste manier uit de binnenlucht te halen. En dat is niet via de vloerverwarming, warme lucht stijft op. Mooi systeem hè Lars? Die Warp vloerverwarming.
dus als er vloerverwarming, die nooit warmer wordt dan 35-40 graden, onder ligt, vervalt de garantie. Maar als je met radiatoren het zaakje heet stookt, en zoals je aangeeft, dan toch een lage luchtvochtigheid hebt, en de vloer gaat wel uitdrogen en scheuren, dan is er wel garantie ? Hoe gaat die vloerenboer nou aantonen dat het gescheurde parket komt door de luchtvochtigheid (of het ontbreken daarvan) ? of gaat die verplicht een luchtbevochtiger en vochtmeter plaatsen ? Want als de vloer gescheurd is, is de oorzaak hiervan zelden eenduidig te achterhalen….