fbpx
Blog

We mopperen wat af op onze beleidsmakers in Den Haag. Steeds strengere Bouwbesluiten worden nu vervangen door BENG 1, 2 en 3 en we mogen geen eens meer CV-ketels kopen, stond met chocoladeletters in de krant. En als je je huis wilt verkopen dan moet je verplicht een energielabel aanschaffen anders ben je in overtreding.

Ja, ja, het valt allemaal niet mee als je de koper van kavel, projectwoning of bestaande woning bent. Regels voor en regels na en allemaal kosten opdrijvend. Bovendien is het munitie voor de ontwikkelaar die zogenaamd met handen en voeten gebonden is aan de wet en regelgeving en dus: helaas klant, niet aan jouw wens kan voldoen om nóg zuiniger te bouwen dan de wet toch al voorschrijft…

Floep!!!

Tot het moment dat je handtekening zet en je de sleutel krijgt. Floep. Lichtknopje aan, een nieuwe wereld! De overheid heeft NIETS meer te zeggen over een bestaande woning (en bij de sleuteloverdracht verandert een nieuwe woning als bij toverslag in een bestaande woning).

Tijd om de EPC-bril, BENG-normen en labelmanie achter je te laten. Klonk, de deur valt rammelend in het slot, vanaf nu tellen nog maar twee dingen: jouw wooncomfort en jouw energierekening. Het duurt soms een paar jaar, soms maar een paar seconden voordat je tot dit inzicht komt.

Een Nieuw Tijdperk

Nu ben jij aan de beurt dus. Er is geen Ministerie van Fijn, Gezond & Warm Wonen (FG&WW) of Hysterisch Isoleren (HI) die je gaat vertellen hoe het moet of hoe het kan. Je zult dus met Gezond Boeren Verstand (De GBV, dat zou nog eens een fijne partij zijn!) aan de slag moeten. En dan zit je opeens met duizenden vragen: wat moet er aan mijn huis gebeuren als ik mijn ambitieniveau wat betreft Duurzaam Wonen wil halen. Wat kan nu, wat moet nu, wat kan later, wat moet ik vooral niet doen, vergeet ik niks als ik een klus uitbesteed, welke vraag moet ik eigenlijk aan de aannemer stellen? Je staat er helemaal alleen voor. Mijn wijze raad: denk vóór in plaats van ná! Zet het plan voor je warmtepomp even in je warmtepomp (ja, je ijskast is ook een warmtepomp).

Binnenluchtkwaliteit

Een van de belangrijkste wooncomfortaspecten die je nu eindelijk aan mag en kan pakken is de ventilatie. De overheid regelde in het bouwbesluit vooral dat er véél geventileerd moet worden, terwijl je vanaf nu eenvoudig kunt gaan sturen op een gezonde binnenluchtkwaliteit door met een aantal sensoren die kwaliteit te meten en aan de hand daarvan maatregelen te nemen. Luchtkwaliteit is zo complex dat het eigenlijk niet in een set regeltjes te vatten is. En ik snap ook wel dat de overheid niet al te veel wilde zeggen over de kwaliteit van binnenlucht, want dan zou op veel plekken helemaal niet meer gebouwd kunnen worden…

Je installateur

Als je boft, tref je een installateur die over al die vragen al eens heeft nagedacht en een gefaseerd integraal plan voor jou op 2 A4’tjes zet (die vraagt je wél advieskosten voor maar doe het toch!). Voor alle andere huisbezitters die nog niet over zo’n vakman beschikken raad ik aan eens te Googelen op Paris Proof Plan

Lars Boelen, Huisfluisteraar en bedenker van het Paris Proof Plan

Ps. Bedankt Steven van de Bergh voor het zaaien van het idee van dit blogje.

 

 

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.