fbpx
Blog

De radiatorkraan moet eraan

Funda meldt in de advertentie trots dat de CV-ketel van de jaren 30-woning die we op het oog hebben nog in 2017 vervangen is. Dat is een meevallertje! Ik kijk er van een afstandje naar en zie een loodzware Mercedes 300 uit 1965 met originele details. Het dak is lek, de remmen lopen aan, de uitlaat knettert, de choke zit vast in de uitgetrokken stand.

De nieuwe eigenaar is helemaal verliefd op zijn buitenkansje waarin volgens de handelaar een prachtige gereviseerde krachtbron ligt. Hij loopt zelfs op loodvrij!

Laaghangend fruit plukken

Iedereen vind het de normaalste zaak van de wereld om zo’n oldtimer eens flink onder handen te nemen. Een revisie van de remmen, de uitlaat vervangen, elektronisch motor-management, kleppen vervangen voor loodvrije benzine. De auto uit 1965 rijdt opeens een heel stuk schoner, veiliger en zuiniger. Waarom doen we dat wel met een auto uit 1965, maar niet met ons huis?

Chiptunen van je huis?

Het verwarmingssysteem in je huis is een complex systeem van brander, warmtewisselaars, uitlaat, pompen, leidingen, kranen en radiatoren. Het enige waar onderhoud aan gepleegd wordt, is de brander en misschien het expansievat als je geluk hebt. En elke 15-20 jaar vervangen we de CV-ketel. Lullig als-ie weer eens stuk is, maar we bellen de loodgieter, tikken af als-ie na een uurtje weer hangt en huppakee, we kunnen weer vooruit. Maar de leidingen, de pomp, de kranen en de radiatoren laten we zonder met de ogen te knipperen een halve eeuw met rust.

En dat is raar, want huizen veranderen, pomptechniek verandert. Bovendien verandert de schil van de woning vaak ook door door extra isoleren, nieuwe kozijnen, dakkapellen en bijgeplaatste uitbouwen. Allemaal zaken waar de installateur van de CV-leidingen in 1971 geen rekening mee hield.

De rol van de installateur

We laten de ketel elk jaar nakijken, al was het maar voor de opstalverzekering die dit vereist. De rest van het system wordt niet nagezien. De installateur kan het systeem echter met een kleine ingreep flink optimaliseren. We noemen dit waterzijdig inregelen. Dat was vroeger een tijdrovende klus, foutgevoelig en ook makkelijk weer te ontregelen ook. Daarom werd het niet als standaarddienst aangeboden.

Ventielen en pompen

Twee ontwikkelingen maken dat het tegenwoordig wel makkelijk kan: constante flow ventielen en constante druk gelijkstroompompen.

Het gaat te ver om het hier helemaal uit de doeken te doen, maar het komt er op neer dat alle radiatoren in huis eindelijk hun ontwerpvermogen mogen afgeven. Dat doen ze dan ook met de laagst mogelijke flow (waardoor het systeem stil wordt) en met de hoogst mogelijke efficiency (waardoor je gas bespaart). Je zult dit merken aan het feit dat de retourleiding van de CV koud(er) zal zijn. Dit is geen teken dat er een probleem is! Integendeel: warmte die terugstroomt naar de ketel is verloren warmte (overdreven natuurlijk, maar als je er voortaan zo over nadenkt dan zit je energetisch op de goeie weg).

Comfortverbetering

De comfortverbetering merk je direct doordat het op zolder eindelijk warm wordt als je daar de radiator open draait. De energiebesparing zie je pas na een jaar terug op je energierekening. De besparing ligt in de ordegrootte van wel 15 procent van je gasrekening maar we kennen praktijkvoorbeelden van besparingen van boven de 25 procent*. (ik schrijf dit met enige schroom moet ik zeggen, want ik kon het eerst ook niet geloven, maar ik krijg steeds meer signalen dat het écht zo is).

Het vervangen van de kranen en inregelen zal je zo’n 400 euro kosten, terugverdientijd bij de huidige gasprijzen zo’n twee jaar.

Pluk het laaghangende fruit!

Bespaar door je systeem in te regelen (-15 procent) en op kierenjacht te gaan (-10 procent of meer). Isoleer (-15 procent) door vooral naar oud dubbelglas in je warme ruimte’s te kijken. Ventileer (-15 procent) je woning efficiënt zodat je een gezond binnenklimaat krijgt. In dit rijtje zitten geen dubbeltellingen.

Voor je het weet bespaar je 50 procent op je gasrekening en ontdek je meteen hoe je huis wellicht ooit zonder CV-ketel kan. Die 100.000 euro uitgeven aan het uithakken van je hele woonkamervloer en badkamer kan altijd nog, maar doe dat alsjeblieft pas als je toch al aan het verbouwen slaat.

Oproep aan de installateurs

Het stookseizoen zit er op. Stuur je mensen op cursus. Druk een folder over deze mooie nieuwe dienst en leg uit dat de klant dit jaar, als-ie op tijd reserveert, een prachtige dienst kan leveren die hem comfort brengt. Leg uit dat je de klant tegen hoge gasrekeningen beschermt. Nederland helpen jullie in één jaar tijd halverwege de klimaatdoelen van Parijs voor 2030 zonder dat we 1000 miljard uitgeven aan windmolens. Maar dat zeggen we stiekem niet, want dat schrikt maar af. Jullie kunnen dat!

Lars

*het gaat hier natuurlijk op de besparing van gas verbruikt voor verwarmen, aan verbruik voor het douchen doet verandert dit niets. Voor douchewaterwarmtebesparing kan je bijvoorbeeld een watersparende douchekop nemen (of een douche-wtw als je ooit gaat verbouwen)

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

11 reacties op “De radiatorkraan moet eraan

  1. Rian schreef:

    Dit zeggen we al jaren, maar in de meeste gevalleb zijn de meeste installaties al zodanig aangelegd dar minimale inregeling nodig is.
    Vaak als er word gerotzooid aan de bestaande installatie, word de balans vaak verstoord en kunnen er problemen optreden. In sommige gevallen kan het veel schelen maar ik stook 3 radiatoren met Evo home op een 43 kw ketel, ik mag blij zijn dat hij het er mee doet, dus inregelen kan lastig worden

  2. Arnold Bakker schreef:

    Mooi dat je dit deelt Lars en de twijfelende installateur het zetje de toekomst in geeft. Luister goed naar je klant of vraag door; ze geven genoeg bespaarsignalen af die je voorheen wellicht nog in technische bezwaren beantwoorde.
    Als praktische tip om ook in samenwerking met je klant eens de ketel CV-zijdig op een “laag pitje” te begrenzen (verlaagde max. aanvoertemp. en vermogen). Wees transparant dat deze gezamenlijke inspanning bij enkele koude winterdagen per jaar om een trui of plaid gaat vragen, maar de overige 210 gematigde stookdagen per jaar voor hen de besparing brengt die ze zoeken en jij kunt leveren. Aandacht doet wonderen voor de vertrouwensband met je klant en bespaart enorm op je advertentiebudget ;-).

  3. Cees Bakker schreef:

    In mijn jaren-70 woning zat een één-pijp systeem met convectoren zonder radiadorkranen. Ik ben vast niet de enige. De installatie gaat van de zolder twee kanten op: voor- en achtergevel.
    Ik heb de convector (hoofdverwarmer) in de woonkamer (achter) vervangen door een radiator met een flink vermogen en een kleine radiator bijgeplaatst. Ook in de hal een radiator geplaatst ipv de convector. De beide laatsten aan de voorkant. Deze radiatoren kregen een vaste regelkraan zonder thermostaat. Dichtdraaien zou alles blokkeren. Kortom: inregelen kan hier alleen met de hoofdradiator in de woonkamer. Maar die laat ik bewust helemaal open, want daar is de warmte nodig! De rest volgt wel, desnoods op afstand…

  4. H-J Siemer schreef:

    Waarom geen evohome met by-pass toepassen Cees?

  5. andre schreef:

    Ik heb het 2 jaar geleden ook gedaan. Installatie ingeregeld en installatie gevuld met bio cv Vloeistof van Optivolt https://optivolt.nl/gasverbruik/

  6. koos schreef:

    Waarom installatie bedrijven dan niet adverteren met het inregelen van de nieuwe cv-ketel met daarbij de extra kosten maar ook het betere comfort en het terug verdienen in enkele jaren van de extra kosten. De voordelen dus. Spit op het internet en je komt hoofdzakelijk cv-ketelboeren tegen. Ook de grote jongens die je belde voor een offerte, geen woord voor de mogelijkheid van inregelen.!
    Nu achteraf maar eens kijken om dat alsnog te laten uitvoeren. Wat een puinhoop eigenlijk!!

    • MarkS90 schreef:

      Daar zit juist het probleem Koos: spit eens op internet. Dat doet de huiseigenaar ook en blijft net zolang zoeken tot hij de goedkoopste aanbieding vindt. Inregelen zijn uren en wil de huiseigenaar toch niet betalen. Zeg maar: korte termijnvisie.

  7. Patrick schreef:

    Inregelen hoort gewoon bij de oplevering van een installatie in te zitten. Er wordt een ontwerp gemaakt met transmissieverliezen en er wordt opgeleverd waar de radiator 150% van het vermogen neemt. Gek hé dat andere ruimten te koud blijven.
    Overigens geldt het zelfde voor het inregelen van de balansventilatie. Als je om een inregelrapport vraag wordt je glazig aangekeken, moet dat dan? Ja, dat moet omdat er niet voor niets een ontwerp met debieten wordt gemaakt.
    Je moet een goed functionerende installatie opleveren en niet “het wordt toch warm en er komt lucht uit”

  8. Helder schreef:

    Nou ja, zolang men niets merkt van een probleem in het verwarmingssysteem gaan we rustig verder met ons leven. Misschien hoogtijd om dit alles te laten checken in de woning gezien we ook nog veranderingen in het huis hebben gepleegd. Wel een interessant artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.