fbpx
Blog

Extraordinary claims require extraordinary evidence” zeggen ze in de Engels-sprekende wereld. Buitengewone claims vereisen buitengewoon bewijs. Voor infrarood panelen lijkt dat nog meer nodig, dan voor traditionele gasvervangers zoals warmtepompen. Waarom? Omdat er zoveel onduidelijk is over de precieze effecten in bestaande woningen.

Uitdaging lage temperatuur verwarming

Achter elke EPC-berekening voor een nieuwbouwvergunning zit een dik pakket specificatieheets en gelijkwaardigheidsverklaringen. Hiermee toont de aannemer aan de gemeente aan dat zijn toekomstige stapel bakstenen gaat presteren wat het bouwbesluit vereist. Ik mopper er vaak op want het is allemaal papierverspilling. Met de 35 kilowatt CW5 ketel, nodig voor de twee emmers per minuut dampende regendouche, kan je qua verwarmingscapaciteit zelfs een bejaardenhuis tot tropische temperaturen opstoken.

Met alternatieven voor CV-ketels zoals de warmtepomp wordt het opeens ook belangrijk of het opgestelde afgiftevermogen in de woning past bij wat de warmtepomp bij -10 graden buiten kan leveren. 5,63 kW met een COP van 2,71 bij -10C/30C…..probeer er als klant maar eens wijs uit te worden. Met een goede timmerman, glaszetter, installateur en energierekenaar komt dat bij nieuwbouw over het algemeen best goed.

Maar voor renovatie ligt dat allemaal nóg wat complexer. Voldoet de bestaande vloerverwarming als hoofdverwarming? Kan het leidingwerk de benodigde lauwwaterdebieten aan zonder te gaan fluiten? Is de isolatie wel op orde? Ook dáár komen we al rekenend en lerend (warmtepompstagelopen) wel uit.

Vangaslos-subsidies

Echt spannend wordt het als gemeentes grote zakken met geld klaar zetten voor bewoners die, hoe dan ook, “vangaslos” gaan. Dan wordt de lat wel erg laag gelegd om oplossingenverkopers op het toneel te laten. Met simpele oplossingen zeggen ze het overheidsdoel van de dag (“geen gasaansluiting meer”) te kunnen realiseren.

Gelijkwaardigheid en EPC

Waar nieuwbouw aan uitgebreide dossiervorming moet doen om claims te onderbouwen geldt dit voor de particuliere renovatiemarkt niet. Nederland is gek gemaakt door orerende Minerva uilen over dat het wel €100.000 per woning kost om van gas los te gaan. Ondanks waarschuwingen van partijen als DWA (artikel over infrarood) die er op wezen dat het op de lange termijn de duurste oplossing is.

Spotgoedkoop

Wat hier, gek genoeg, het gevolg van is is dat het opeens spotgoedkoop lijkt als het jou zou lukken om voor “maar” €25.000 van gas los te gaan. En daar springen nu talloze partijen op in. Voor tussen de 20 en 25k (al dan niet met €10.000 subsidie van een proefdraaiende gemeente) wordt de woning losgekoppeld door het plaatsen van een aantal infraroodpanelen en een doorstroomverwarmer (inkoop in China een paar honderd Euro).

NanoNano

Omdat er voor “infrarood” geen keurmerk is kan de leverancier claimen wat hij wil. “Gerichte infraroodstralen uit onze nanotubes waardoor je met een paneeltje van 200W en 60x60cm een hele of halve woonkamer kunt verwarmen”. Wie wil dat nou niet? En als de 20k afgetikt is ben je nog tevreden over het resultaat ook! Eindelijk lekker koud op de slaapkamer! Je gaat toch niet lopen klagen als het jou wél gelukt is voor een schijntje van gas los te gaan. Hartstikke gezellig, met zijn allen met Zweedse viltsloffen en woondekens samen op de bank Netflix bingewatchen.

Wat mij betreft

Hoog tijd dus voor een specsheet en gelijkwaardigheidsverklaring voor het infraroodpaneel! Daarmee kunnen wij energieadviseurs, onze klanten goed voorlichten. Belangrijker nog, we kunnen dan oplossingen met elkaar vergelijken. Want bij al die all-electric oplossingen zijn best problemen te vinden die passen, maar zoals het nu aan de man gebracht wordt als Haarlemmer olie….dat voelt echt niet goed.

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met integrale plannen om in stappen vele energie te besparen en de woning voor te bereiden dan iets anders dan aardgas, want dat is volgens hem de onvermijdelijke toekomst. Niet onbesuisd #vangaslos maar met verstandige investeringen het huis stap voor stap klaar maken voor de toekomst. In 2019 lanceerde hij het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen, zijn visie, en de rol van installateurs in die onvermijdelijke energietransitie.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

2 reacties op “Ongelooflijke infraroodclaims

 1. Yvian Jenniskens schreef:

  Hahaha weer fantastisch beschreven Lars. Topblog dit.

 2. Bas Spekreijse schreef:

  Helemaal mee eens Lars. Als er ingenieurs zijn die het principe niet (willen) snappen (DWA), dan zullen zeker ook installateurs en consumenten er moeite mee hebben. Het wordt tijd dat we kaf en koren van elkaar gaan scheiden. De branchevereniging IG Infrarood is er al druk mee bezig.
  Vanaf midden 2020 is er een Europese norm voor Infraroodpanelen (de doorlooptijd hiervoor is 8 jaar geweest) waaraan de internationale branche verenigingen hebben meegewerkt.
  Op korte termijn zul je op onze website http://www.ig-infrarood.nl een whitepaper kunnen vinden waarin wij ‘het eerlijke verhaal’ vertellen.
  Mocht je op een professionele manier geïnformeerd willen worden over infraroodverwarming, meld je dan bij de branchevereniging of één van onze leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.