fbpx
Blog

Wacht met het gas er uit!

Laten we de rust bewaren als installatiebranche. De politiek heeft de toon gezet met “Iedereen zo snel mogelijk van het gas af” maar dat is helemaal niet aan de orde.

Het grote publiek komt óf in opstand óf komt steeds meer met de vraag “doe mij dan maar vast een warmtepomp zodat ik alvast klaar ben”, daarbij gek gemaakt door ambitieuze wethouders die het liefst hun gemeente al in deze ambtstermijn helemaal “duurzaam” zien. In dit stuk leg ik uit dat je je klant beter kan helpen met een plan dat hem in stappen bij het punt brengt dat “iets anders dan aardgas” de logische volgende stap wordt.

Van 80 naar 60

We moeten als branche onze klanten gaan uitleggen dat het veel slimmer is om eerst de woning zo comfortabel te maken dat de ketel altijd op maximaal 60 graden aanvoertemperatuur kan. Dat kan door:

 • begin met een integrale nulmeting
 • comfortventilatie met warmteterugwinning aan te leggen zodat er geen ijskoude lucht opgewarmd hoeft te worden
 • alle kieren te dichten zodat de warmte niet meer wegwaait
 • als er comfortventilatie is dan vallen onder “kieren” ook alle ventilatieroosters
 • een door de bewoner prettig te regelen systeem en efficiënte gas installatie (dus denk aan zoneren, bediening via telefoon, waterzijdig inregelen, strategie om pendelen te voorkomen)

Hiermee bespaart je klant zomaar 25% op zijn gasverbruik en daarmee komt de ambitie van de wethouder ook gelijk 25% dichterbij. Omdat de woning nu gezond en comfortabel is en de energierekening lager is, komt er ook zicht op een logisch plan waar de installatiebranche volgens mij goede sier mee kan gaan maken, namelijk:

Van 60 naar 40

Leg je klant aan de keukentafel uit dat er best nagedacht kan worden over iets anders dan aardgas maar dat het daarvoor nodig is om het energieverbruik zo ver te verlagen dat de CV-ketel nog maar op 40 graden hoeft te draaien om het huis warm te houden. De klant zal nieuwe vragen gaan stellen als “wat is daar dan voor nodig?”

Deze vraag kent vele antwoorden en dus ook vele oplossingen die van klant tot klant en van huis tot huis zullen verschillen. Bij de ene zal de woonkamervloer een keer vervangen worden omdat de houten balken hun beste tijd gehad hadden, bij anderen stond een vervanging van de achterpui op de wensenlijst voor de zo gewenste openslaande deuren zodat de woonkamer over gaat lopen in de tuin alwaar de immer aanwezige vriendenschare gezellig kan aanschuiven. Weer anderen zullen de rommelzolder willen verbouwen tot thuiskantoor wat een flinke investering verantwoord maakt. Adviseer je klanten in alle gevallen om wat er gerenoveerd wordt bijdraagt aan het einddoel van verwarmen op lage temperatuur. Lage temperatuur convectoren, vloerverwarming, wandverwarming, plafondverwarming zelfs, goed isolerende kozijnen met dito glas. Alles helpt mee de warmtevraag te verlagen door het wooncomfort te verhogen.

Warmtepompstagelopen

Als de metingen uit fase 1 (80-60) aantonen dat de ketel veilig naar 40 graden kan breekt een spannende tijd aan! Met 1 of twee winters proefdraaien op 40 graden en de ketel teruggeregeld naar net zoveel kilowatts als de woning thermisch verliest, gaat de klant ervaren hoe de woning het doet met een warmtepomp. Zonder dat er “geprobeerd” hoeft te worden met een warmtepomp: een warmtepomp adviseer je als je weet waar je aan begint en dan geef je ook garantie op de prestaties er van.

Van 40 naar 20

Een tevreden klant die verwarmt op 40 graden kan je natuurlijk ook uitleggen dat de goed geventileerde en kierdichte woning met lage temperatuurverwarming ook prima te koelen valt. Met water van 20 graden (eigenlijk 18 maar dat bekt niet zo lekker 😁) koelt de warmtepomp effectief tijdens een hittegolf en met een paar zonnepanelen op het dak gebeurt dat ook nog eens met eigen duurzame energie.

Maak een stappenplan

Door van 80 naar 60 naar 40 en 20 te gaan help je je klant met een behapbaar stappenplan dat past bij zijn tempo en ambitieniveau (heel ambitieuze klanten kan je natuurlijk meerdere stappen in 1 keer laten zetten). En kan de klant dus van het gas af op een moment dat het hem past, niet omdat het moet.

Extra service: De Ja/Nee-sticker uit deze blog kunt u hier downloaden.

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

22 reacties op “Wacht met het gas er uit!

 1. Kees schreef:

  Eindelijk een zinnige reactie op de onzinnige uitspraken van onze (niet de mijne) politiek leiders. Opportunisme en veel leugens die momenteel worden gebezigd. Maar aan het gas blijven zal ook niet meevallen. De installatie-branche krijgt te maken met de certificerings-maffia (InstallQ/Techniek Nederland). Opvreters die niets presteren voor het geld wat betaald moet worden jaarlijks. De meeste CV-installateur zijn nu niet gecertificeerd en ik heb al van verschillende vernomen dat ze dat ook niet van plan zijn. De reden voor de certificering is dat nu, toevallig nu we van het gas af moeten, de branche moet professionaliseren om CO ongelukken te voorkomen. De afgelopen 30 jaar was dat kennelijk geen probleem. De hobbyisten zullen we niet bereiken met deze maatregel, sterker er zullen meer hobbyisten ontstaan als er een tekort aan CV-installateurs ontstaat. En die enkele installatie fout van een Feenstra stagiaire die te vroeg alleen op pad gestuurd wordt, zal ook gewoon blijven.
  Waarvan akte uit de praktijk.

 2. Henk Naafs schreef:

  Geen revolutie maar evolutie.

 3. Hennie schreef:

  Waterzijdig inregelen is volstrekt overrated. In de praktijk staat bij ons hooguit de helft van de radiatoren aan. De vloerverwarming is beneden de belangrijkste verwarming, en boven wordt alleen in uitzonderingsgevallen een verwarming aangezet.

  Het aanleggen van comfortventilatie met warmteterugwinning is in bestaande huizen onbetaalbaar. Dat is dus geen zinvol advies.

 4. Willie schreef:

  Het kan niet gekker worden in dit land, we worden compleet voor de gek gehouden.. de industrie stapt met subsidie over van Slochteren gas naar hoog calorisch buitenlands gas. Ook importeren en exporteren we meer buitenlands aardgas dan we zelf consumeren en produceren in Slochteren…..Met andere woorden de burger wordt compleet voor de gek gehouden door een stelltje groene idealisten in Denhaag. En wie betaald dit gelag …dat mag u invullen

 5. Lidi schreef:

  Best een goed initiatief om de gasrekening naar beneden te krijgen. Maar wat zijn dan de kosten die daarvoor nodig zijn?
  Veel huizen hier, waar ik woon, zijn oud, +/- 1800. Hoe wil je die tegen betaalbare kosten van bijv energielabel F naar B krijgen?
  En dan natuurlijk de vraag; Wat levert het me op? Een investering van bijv € 35.000, alleen voor de isolatie, met een kostenwinst van € 100 per maand is een terugverdientijd van 350 maanden. Heb ik het nog niet over de installatie van pv panelen of een warmtepomp. Waarbij rekening gehouden moet worden dat een warmtepomp alleen werkt als het huis potdicht is, label A en geschikt voor lage temperatuur verwarming. Alles bij elkaar een investering die al gauw richting de € 70.000 gaat. Dan is de gasrekening wel 0 maar de terugverdientijd tientallen jaren.
  Houd ook rekening het een hogere elektriciteitsrekening omdat een warmtepomp al gauw 3000kWh per jaar extra verbruikt. En dat is niet op te wekken met pv panelen in de winter.

  • Martin schreef:

   Aanleiding van dit artikel onderstreept wel de basis!
   In stappen je doel bereiken, in één keer is vaak niet haalbaar vanwege de kosten.
   Het doel moet dus wel duidelijk zijn voordat je begint en het doel is voor elk huis (eigenaar) anders.
   Dus het begint met onderzoeken wat de daadwerkelijke staat van het huis is.
   Daarna de vraag; wat zou er moeten gebeuren om ‘nul’ op de teller huis te krijgen
   Wat is haalbaar (reëel) en het doel bijstellen.
   Waar als eerste beginnen? (grootste effect)

   Een kanttekening van mijn kant.
   Wat ik ervaar zijn allemaal op zich zelf staande producten en allemaal ‘goed’ , maar geen totaal pakket van verschillende producten die efficiënt samenwerken.

   Bijvoorbeeld.
   Je huis & buffervat zijn op temperatuur, waar kunnen nu de zonnecollectoren, de PVT paneel en de ventilatie systeem hun warmte kwijt.
   (want ik ben bijvoorbeeld twee dagen of langer niet thuis.)
   Ik wil niet dat één van mijn producten schade op loopt.

 6. R.Jonkers schreef:

  Het verbaasd mij telkens weer , hoe wij Nederlanders steeds maar weer alles accepteren van een stel onbenullen , die ons zonder enige onderbouwing en kennis van zaken absurde ideeien door de strot drukken. Ben er van overtuigd dat er een moment komt dat het niet meer geaccepteerd wordt.

 7. Harry Brouwer schreef:

  Stook al een paar jaar met een ketel temperatuur van 35 graden.
  Ook met behulp van de zonneboiler als de zon dan al schijnt.

  • andre schreef:

   Ik verwarm mijn huis ook met de zonnecollector. Cv installatie gevuld met zonneboiler vloeistof, met een driewegklep en een aangepaste regeling worden de radiatoren verwarmd. Werkt perfect. Radiator in woonkamer vervangen ivm openslaande deuren en gekozen voor een Jaga Oxygen om de ventilatie in de woonkamer goed te krijgen.

   • Hans schreef:

    Dat idee had ik ook André. Echter de afgelopen maanden was er erg weinig zon. Daardoor zou het buffervat continue moeten worden verwarmd met het elektrisch spiraal op een cop van 1 Wordt dat niet erg prijzig?

 8. Vermeersch schreef:

  Als Vlaamse cv installateur, steun ik mijn Nederlandse collega’s en vol begrip van deze reactie.

  In België idem.
  Alleen hebben we te doen met 3 verschillende regelgevingen volgens gewesten.

 9. Selim schreef:

  @Martin
  Een zwemvijver bv

 10. Willy Gestels schreef:

  Ik promootte jaren geleden al warmtepompen voor het energetisch rendement. Voorwaarde om het economisch te maken is een goedkope bron van energie bv warmtenet, en/ of goedkope elektrisiteit. Nu aardgas centrales bij bouwen om dan te verwarmen met die elektriciteit is waanzin.
  Als er voldoende groene elektriciteit is, dan pas is het zinvol. Je moet dan wel de voordelen (geen explosie gevaar, mogelijkheid tot koelen ) afwegen tegen de hoge afschrijving.

 11. Joop schreef:

  Hetgeen Lars Boelen schrijft klopt wat mij betreft. Je kan en moet niet rücksichtslos van het gas af stappen in bestaande bouw. Dat werkt niet. Ga idd in stappen te werk. Maak een plan en komen er onverwachts kansen langs pak die dan. Maar begin eerst bij de schil. Je kan vervolgens prima over stappen op een hybride warmtepomp. Want de ontwikkelingen gaan snel en de eerste tich jaar blijft gas aanwezig.

  Wat kosten betreft ja daar valt van alles over te zeggen maar als de schil in orde is, kan je voor iets meer dan 10 k in € klaar zijn. Wat inhoudt aanschaf en installatie van zonnepanelen en een hybride warmtepomp Waarbij je dan na aftrek van afschrijving over 10 jaar uiteindelijk qua energiekosten goedkoper uit bent dan in de oude situatie. Hetgeen ik zelf wel heb ondervonden. Want ook wij hebben eerst een jaar proefgedraaid en zijn vervolgens over gegaan naar de aanschaf van een hybride systeem en zonnepanelen.

  Wat ik wel opmerk is dat in installatie land bij bedrijven nog een hoop kennis ontbreekt en er een grote afwijking bestaat in prijsstelling. Waarbij er zeer grote verschillen waren in prijsstelling bij dezelfde offerte aanvraag en er soms bizarre suggesties waren over de onmogelijkheden die er zouden bestaan. Slechts één enkel bedrijf getroffen dat aangaf de klus niet te willen omdat men zich niet kundig achtte. Dit bedrijf staat dus op de eerste plek bij een volgende situatie om een werk te krijgen.

 12. Paul schreef:

  Allemaal leuk en aardig, maar voor veel ouderen met een eigen huis niet interessant, want theoretisch neemt hun huis in waarde toe, maar daar profiteren zij niet van, maar ze moeten wel dokken. Bovendien comfort is een rekkelijk begrip, de CV op 22 graden is voor mijn gevoel nog steeds kil, stook ik mijn houtkachel met een blok of drie eiken, is het hier 24 graden en bijzonder aangenaam.
  Daarnaast wil ik ook ventileren, en dan niet via de afzuiging met warmteterugwinning, maar met een paar open ramen c.q. deuren, om echt frisse lucht binnen te krijgen, geen gerecyclede. Past ook niet in die politiek.
  Die groene groentjes zijn voor mij geschift, hoewel we natuurlijk wel graag nog een bestaan willen overhouden voor ons nageslacht, moeten we niet onszelf om zeep helpen, dat is het kind met het badwater weggooien.

 13. Erwin schreef:

  Leuk stuk, dit heb ik al jaren zo thuis en adviseer ik ook al jaren mijn klanten, zelf met radiatoren kun je de water temperatuur van je cv ver naar beneden draaien.
  Op dit moment verkopen wij heel veel hybride systemen van Immergas.
  Dit werk echt heel erg goed, je blijft aan het gas voor tapwater en kunt tot 90% besparen op het gasverbruik bij cv verwarming.
  Allemaal aan de warmtepomp gaan we niet redden in Nederland, aan de hybride toestellen is een goede middenweg.

 14. Joop schreef:

  Excuus maar je kan prima ventileren met natuurlijke ventilatie en bijv een hybride CV installatie zonnepanelen op het dak en zo een gigantische besparing te realiseren op gas gebruik. Dus het is onzin om te zeggen dat je per definitie dat niet kan en je per definitie op gerycelde lucht dan in huis moet leven.

  Zoals hiervoor al aangegeven zal je idd een goede schil moeten hebben. Maar de kosten daarvan verdien je terug. Ook als oudere eigen woning bezitter. Dat terugverdienen zit niet alleen in woningwaarde maar ook in reductie exploitatie kosten dus stookkosten vd woning.

  Een ander punt is dat het verwarmen van een woning in het stedelijk gebied met pallet kachels houtkachels een weg is die niet reëel is. Dit omdat de luchtkwaliteit daar echt mee nog slechter wordt. Ben zelf longpatiënt en heb ook de nodige resultaten gezien bij andere patiënten en weet dus wat dat inhoudt. Dat heeft niks te maken groene groentjes sympathie maar gewoon ogen open hebben en kennis en inzicht. Als je nog meer longpatiënt en wil hebben en dus nog meer ziektekosten agv arbeidsuitval door longgeralateerde ziekten dan moet er idd gestimuleerd worden dat er meer gestookt wordt op houtproducten in huishoudens etc. Degenen die de subsidie op palletkachels heeft bewerkstelligd vanuit de branche verdient respect voor diens vaardigheden want alleen op CO2 gebied is dat ding beter dan een gas CV. Voor alle overige aspecten zijn houtgestookte installaties in de bebouwde omgeving een ramp en aanjagers van longgeralateerde aandoeningen.

 15. Cees Bakker schreef:

  Lars brengt het leuk, maar overdrijft zo nu en dan om de aandacht vast te houden. En wat een achterlijkheid bij mensen die het hebben over groene gekkies. Liever van ’t gas af en NUL gaskosten dan hybride met weinig gas maar wel alle vastrecht kosten! De oliecrisis was in 1973. Als je nu nog moet beginnen met isoleren heb je al ruim 40 jaar onder een pak stenen geleefd. Wordt wakker. Mijn warmtepomp gebruikt bij koud weer teveel stroom naar mijn zin. Toch nog meer isoleren dus. Het kan wel!

 16. Peter schreef:

  In de basis eens, maar hetgeen hier omschreven wordt is niet haalbaar voor het grootste deel van de bestaande woning bouw.

  Waterzijdig inregelen is een toegevoegde waarde mits dynamisch op elke afnemer want op bestaande installaties is geen peil te trekken.
  80 naar 60 helpt je kwa rendement amper en 40 gr is zonder aanpassingen aan thermische schil, afgifte systeem en dus kosten niet haalbaar. Ventilatie met warmte terugwinning is amper toe te passen in bestaande bouw, laat staan de investering die ook daar mee gemoeid is, kier afdichting… waar wil je beginnen met woningbouw van voor 1990.

  Met de juiste wp selectie toepassing heeft niemand klachten ook niet in een vooroorlogse woning. Als je de verwachting maar inzichtelijk maakt.

  De wp heeft een aandeel in onze markt, zo ook de hybride die vanaf 2021 geforceerd wordt, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden.
  Wil de overheid inzetten op wp techniek gooi dan de gasprijs versneld flink omhoog om basis van wp rendent en plus de stimulering subsidie op. Dan heb je iedereen die op z’n minst overweegt te verduurzamen om.

  • Rinus van Vliet schreef:

   Paniekreacties helpen de zaak mijns inziens nooit. De gasprijs versneld omhoog gooien zal er weer toe leiden dat ze bij de geenstijls’ alle remmen los gooien én het lijdt bovendien niet tot meer verduurzaming want: De installateurs die de duurzame oplossingen moeten installeren, daar zijn er gewoonweg niet genoeg van. Daarnaast is geld het probleem nu al niet want alles wat je verspijkerd verdien je terug dat kan iedereen al uitrekenen; met of zonder verhoogde gasprijs. Het probleem is meer: wanneer ga je verspijkeren en ‘vergeet’ je niet simpelweg de verduurzaming op de momenten dát je gaat verbouwen om jezelf achteraf voor de kop te slaan.

   • Ruben schreef:

    En toen hadden we meneer Poetin om de gasprijs omhoog te gooien, eens kijken wat er gaat gebeuren de komende tijd in de installatiebranche…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.