fbpx
Blog

Projecten bezoeken waar techniek en mensen samenkomen. Het is bijna altijd een feest om als vakredacteur op reportage te gaan. Van eenvoudige woning tot complexe utiliteit: het verhaal van techniek is vooral het verhaal van een gebruiker, van uitdagingen én oplossingen. Komen wensen en eisen op het gebied van comfort en gebruik zo goed samen in een gebouw, dat het zit als een prettige jas? En is het eindresultaat het gevolg van een goede samenwerking, waarin ieder het beste in elkaar naar boven heeft gehaald (ook regelmatig niet het geval, maar dat terzijde).

Het vervelende lot van installatietechniek is dat het doorgaans uit het zicht verdwijnt. In vloeren, in wanden of achter deuren die zo weinig mogelijk open gaan. En dat voelt best wel eens wrang voor wie er met hart en ziel aan heeft gewerkt. Ter vergelijk wordt dan vaak de Duitse woningbezitter genoemd, die volgens de anekdotes de verjaardagsvisite altijd vol trots meeneemt naar zijn technische ruimte, een volwaardige verblijfsruimte die gezien mag worden. Ik kan het niet staven, want ik kom niet op Duitse verjaardagsfeestjes *afkloppen* 😉

Bij de nieuwbouw van Nathan Systems in Zevenaar, dat we voor een grote reportage in ons vakblad bezochten, pronkt men trots met de installatietechniek. Dat is ook niet gek, want het is hun handelswaar. In de entree, in de werkruimten, en zelfs buiten bij de bodembronnen zijn transparante ruiten aangebracht zodat iedereen kan zien wát er schuilt achter een prettig binnenklimaat of een duurzaam verhaal met een gunstige energierekening. Een project waarin de indrukwekkende installatietechniek niet alleen in de ruwbouw zichtbaar is.

Een vlog-impressie in bewegend beeld:

Tips om elders te mogen komen likkebaarden ontvang ik overigens graag.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.