
Installatiebedrijven, aannemers, adviseurs en gemeenten moeten elkaar opzoeken. Juist nu het economisch tij lijkt te keren, juist nu in verkiezingstijd.
Â
Op landelijk niveau is het vanuit de dagelijkse praktijk makkelijk tieren op wat Den Haag wel of niet voor ons uit de hoge hoed tovert. Hoewel de verduurzaming in gang gezet is –maar het gaat nog niet hard genoeg!- , zijn er nog corporaties genoeg die geisers voor geisers vervangen, en liever op korte termijn pappen en nathouden, in plaats van op lange termijn werken aan energiebesparing, verduurzaming, levensloopbestendigheid en comfortverhoging.
Â
Wat maakt het verschil?
En installateurs? Degene die nog steeds denken dat een herintrede van de afgeschafte Vestigingswet uit 1992 een landelijke redding vormt voor de bewaking van het vakmanschap in het eigen werkgebied, moet even ernstig wakker worden. Niet vadertje overheid, maar het eigen vermogen tot het maken van onderscheid, en het bewust maken van de soms niet al te slimme niet-kwaliteitsgerichte woonconsument zijn sleutels tot het succes van verduurzaming. Bewijzen van dát beperkte bewustzijn lezen we helaas nog met grote regelmaat in de media.
Â
Lokaal spreekt aan
Alleen al daarom is het een goed basis dat minister Blok met de VNG is overeengekomen is dat elke gemeente een Energieloket krijgt. Op lokaal niveau samenwerken aan verduurzaming, want dáár moet en zal het gebeuren, maar dat moeten lokale partijen in beweging komen! Niet meer vanuit de traditionele aanemer-onderaannemer-structuur, maar vanuit een prestatiegedachte. Maar bovenal: dicht bij de mensen. De buurman is de referentie, goed advies het visitekaartje, kwaliteit in werk de doorslag voor langlopende onderhoudsrelaties. Samenwerken met leveranciers, fabrikanten, collega-uitvoerende bedrijven en lokale overheid.
Â
Energiemarkt of loket
Wij zitten zelf ook niet stil. In Sliedrecht organiseren wij bijvoorbeeld op 14 en 15 maart een tweedaagse energiereis, waarbij 25 (!) leveranciers deelnemen. Doel: niet zozeer zo veel mogelijk producten wegzetten, maar op basis van ontzorging particulieren en bedrijven lokaal bewust maken van de financiële en maatschappelijke voordelen van verduurzaming. De afzender kunt u een concept noemen (= lelijk woord), wij noemen het liever een lokale ontzorger met hart voor advies, installatie én klantbeleving. Het is namelijk niet zo moeilijk.
Â
Tip: ontzorg
Mijn tip: als u dit nog niet gedaan heeft, start lokale samenwerkingen; maak gebruik van financieringsmogelijkheden die overheden de markt bieden, maar bestook vooral die lokale particulier en professional met de voordelen van verduurzaming, en belangrijkste: ontzorg hem/haar hierin.
Â
Tip 2: verkiezingskoortsÂ
Een tweede tip: het is verkiezingstijd. Hét moment om kandidaat-raadsleden en wethouders er met de haren bij te slepen. Want duurzaamheid scoort bij elke politieke partij, al hebben velen het niet concreet ingevuld. Daar kunt u een rol in spelen. Want de lokale vakman die passief achterover hangt, kan nog lang jammeren over alles wat er in Den Haag gebeurt, maar ondertussen gaat het goede en mooie werk in de eigen woonplaats aan zijn neus voorbij, richting de ondernemers die het wél snappen.
Â